"CIPRU, COROLA DE LUMINA VIE" - PUNTE CATRE ETERNITATEIn peisajul literaturii noastre din ultimii 3-4 ani s-a simtit tot mai activa prezenta unui nume, Georgeta Minodora Resteman. Creatia ei este o mare revarsare de poezii cu un parfum imbatator in care vibreaza aspiratia spre o lume ideala. Dar in acest an poeta debuteaza si in proza, scrierile sale fiind, de fapt, o succesiune de imagini din perspectiva unui spirit apt de a cuprinde si de a deslusi sensuri mult mai adanci. Noua sa carte, "Cipru - corola de lumina vie" - Note de calatorie, istorie si peisaj, aparuta la Editura ANAMAROL, Bucuresti, 2012 este o arcada elevata intre  Cipru si Romania, tari care au in comun aceeasi "proaspata" eternitate.
La inceput, autoarea face trecerea de la lumea tumultului de azi - in care tehnologia isi spune cuvantul in ritm uimitor producand mirare doar atunci cand nu si-a facut simtita prezenta, precum dureros observa chiar autoarea in aeroportul Baneasa inainte de plecare in Cipru -,  la linistea de vis, ca un cantec de leagan in care recreeaza lumea ca la inceputurile ei. In felul acesta, Georgeta Resteman se prezinta cu acest volum ca un mesager al Ciprului, marcand frumosul de-a lungul istoriei, cu izvoare in timpuri demult apuse si aduse pana in zilele noastre, vorbindu-ne despre geografia, economia, religia, mitologia, legendele, oamenii acestei tari, in limpezimi ale cuvintelor care amintesc de cantecele sirenelor. Plina de incantare, Georgeta Resteman impleteste tot ceea ce vede si simte cu riguroasa munca de documentare si apoi asterne pe hartie cuvintele parca iesite la lumina din fondul adanc al sufletului ei, plamadit in frumusetile Apusenilor nostri. Aceasta este cea mai frumoasa monografie pe care am citit-o vreodata, incat Cipru se poate mandri cu o astfel de realizare, iar Romania poate inregistra un succes de carte care ilustreaza un petec de pamant pe care au ajuns unii dintre romanii raspanditi in lumea intreaga, sfintindu-l cu prezenta si realizarile lor.
Ochii de culoare padurilor din muntii Apuseni ai Georgetei Resteman, nu pot privi frumusetile din Cipru fara sa faca trimitere la frumusetile tarii ei de suflet: "Soarele amiezii de februarie in Cipru poate fi asemuit cu blandul astru al zilelor de mai in Romania noastra, asa ca, in decorul absolut superb al muntilor care se desfasurau ca o nesfarsita impletitura din stanci ornate cu ochiuri de verde crud, primavaratic, rulam vesele pe soseaua daltuita in munte spre un loc in care, imi spusese Madalina, urma sa ma bucur din toata inima, si asa a fost!"
 Cartea parca se structureaza de la sine, lasand sa curga ca-ntr-un moment de visare, imagini si elemente ale lumii pe care o descrie: cerul si apa - "am pasit in momentul in care cerul dadea un ultim sarut marii, unindu-se apoi cu ea in imbratisarea unui amurg al sperantelor si-al viselor frumoase... "; drumul "intr-o armonizare perfecta a sufletelor de-abia incarcate de binele si frumusetea trairilor" sale, cu natura "razand de-atata verde", soseaua "ce serpuia a nesfarsire", munti cu inaltimi "impresionanteā€ sau "variabile", valea "unde batranii cedri tronau ca niste imparati printre pini si alti arbori", campia "ce se deschidea in fata noastra ca un evantai verde, picurat din plin cu lacrimi galbene, culturi de rapita inflorite in cel mai superb galben ce-l poti vedea primavara, pomii incarcati de floare - parca in acelasi timp in care s-a produs limpezirea sufletelor noastre, livezi de portocali, lamai si pomelos plini de fructe coapte si flori in acelasi timp, umpland atmosfera din jur de miresme sublime, ne-au intampinat regeste la coborarea din munti. Sate cu o arhitectura aparte, cu stradute inguste si case placate cu piatra intr-un mod cu totul si cu totul specific... locuri minunate, incat mirajul insulei ma invaluia de-acum, precum o vraja". Toata cartea abunda in asemenea imagini si in felurite bogatii spirituale, care sub pana autoarei parca respira, prind viata si ne trezim invaluiti de aceleasi trairi transmise prin lucratura mestesugita a cuvintelor, cu un subtil iz ardelenesc.
Intreaga lucrare pare un poem in proza, in care autoarea canta frumusetea lumii, tesuta in lumini si umbre, din vechime si pana in zilele noastre. Cuvintele se insiruie parca in ritm de poezie, au acea muzica interioara care le face sa curga intr-o placuta simplitate, conferind textului limpezime de cristal. Niciun cuvant nu este silit sa stea intr-un loc prea stramt pentru el. Limpezimea aceasta a stilului ei ii da forta intrinseca de a crea iluzia inefabila a unui spatiu destinat eternitatii, asemenea unui abur prin care poti zari vesnicia, iar zeii, parca iti surad in jocul umbrelor diafane, tesute de timp.
Ca o copie fidela a intruchiparii sinelui sau, Madalina, fiica autoarei, a insotit-o in  excursii cu scopul de a cunoaste Ciprul, oferindu-i "oportunitatea de a vizita impreuna locuri minunate si incarcate de istorie, frumusete si mister", si mai apoi si tiparirea cartii, prin efortul financiar depus, asa cum desprindem chiar din dedicatie. Citind cartea Georgetei Resteman avem ocazia sa deslusim un tablou aparte al relatiei mama-fiica, iar noi sa fim beneficiarii oportunitatii de a intrezari, parca, imagini din icoanele coborate direct din lumea sfinteniei.
In aceste plimbari ale lor, calatorind cu masina dintr-un capat al insulei in celalalt, te vezi si pe tine alaturi de mama si fiica, si auzi si vezi cu ochii tai tot ce vad cele doua romance, impartasind aceleasi trairi cu ele. Si in final, nu-ti mai vine sa cobori din masina lor si nici sa te rupi de vraja. Ramai acolo ancorat, pierdut in ganduri si dezmierdand-o pe catelusa Tuca, "zburdalnica jucarie vie", nelipsita din calatorii, dezmierdari care traduc in graiul lor emotii unice. Si astfel, gratie imaginilor date de lectura, te trezesti in insula frumoasei Afrodita si a lui Zeus. Pentru o perioada ramai adancit in acel timp al stralucirii vremurilor apuse - "tesatura fina de frumuseti pline de mistere"- si, de-abia intr-un tarziu poti sa te ridici si sa te cocoti in templul timpului de azi...

Elena Buica
Toronto, Canada,
decembrie 2012  

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4718-CIPRU-COROLA-DE-LUMINA-VIE-PUNTE-CATRE-ETERNITATE.aspx