Din lumea... lui Stanley Kramer (1064)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Nimic nu caracterizeaza mai elocvent fatidicul an 2012, ca magistralele cuvinte rostite in anul 1992, cu ocazia Mesajului de Craciun al Majestatii Sale, Regina Elisabeta a II-a: "Annus Horibilis". Cuvintele de sorginte Latina, deriva din latinescul Annus Mirabilis-Anul Miracolelor. Regina s-a referit la faptul ca in anul 1992, ambii ei fii, Charles si Andrew au divortat iar Castelul Windsor a fost victima unui devastator incendiu. Pentru amatorii de cultura generala, cel mai influent poet, scriitor, dramaturg, eseist etc. englez, John Dryden, care a trait intre 1631-1700, perioada denumita Epoca lui Dryden, a publicat in anul 1667 poemul epic Annus Mirabilis, facand referire la victoria flotei Britanice, asupra celei Olandeze cat si la faptul ca Divinitatea a salvat Londra de la devastatorul incendiu, cunoscut sub numele de The Great Fire of London.
N-am intentia sa trec in revista toate evenimentele majore cu care ne-am confruntat in fatidicul 2012, regizate sub baghete de maestru de catre cei mai necunoscuti dintre noi, sau in supersofisticatele "laboratoare" de existenta carora, noi, muritorii de rand, nu avem nici cea mai mica cunostinta. Personal, desi deconspirarea este o notiune total necunoscuta, evenimentele care m-au marcat capital, au fost cel de Marti, 6 Noiembrie, 2012, cand s-a dovedit, pentru cei care mai aveau usoare urme de dubii, ca fostele State Unite ale Americii isi vor continua nestingherit drumul spre un sistem politic, al carui aplicativitate timp de peste 70 de ani, a dovedit ca este total nefunctional, nu din cauza preceptelor-principiilor pe care a fost statuat, ci din cauza calitatii discutabile, ca sa nu zic deplorabile, a celor care au incercat implementarea lui. Oricum, spre linistea dumneavoastra si a multor altora, implementarea sistemului trecut pe linia de garare in 1989 este mai mult decat evidenta si, asa cum v-am mai familiarizat anterior, a fost anticipata inca din secolul trecut de politicieni de varf ai administratiilor americane. Revista noastra, in acest eseu, inca dupa data de 4 Noiembrie 2008, cand poporul american a decis cine va fi viitorul ocupant al Biroului Oval, a fost prima publicatie din America in care s-a anticipat cursul evenimentelor politice si a propus schimbarea titulaturii din USA in USSA-Uniunea Statelor Socialiste Americane. Din nou, nu ca teoretic sistemul n-ar fi functional, dar implementarea lui trebuie facuta de persoane cu o imaculata conduita, de o verticalitate exemplara, cerebralitate de exceptie si familiari cu emanatia patriotica a poetului national, Mihai Eminescu, referitoare la urmarirea binelui natiunii si nu a fotoliilor ei.
Pentru a intari veridicitatea afirmatiilor mele, din aliniatul precedent, trebuie sa va refamiliarizez cu discursul tinut in anul 1944, de Norman Mattoon Thomas, candidatul partidului socialist la presedintia Statelor pe atunci Unite ale Americii: "Poporul American nu va accepta niciodata, in cunostinta de cauza, sistemul socialist. Dar, sub numele de "liberalism", ei vor adopta fiecare fragment al programului socialist, pana cand intr-o zi America va deveni o natiune socialista, fara sa stie cum s-a intamplat". In continuare, Norman M Thomas a spus: "Eu nu trebuie sa candidez la presedintie, din partea partidului Socialist. Partidul Democrat a adoptat platforma noastra - The American people will never knowingly adopt socialism. But, under the name of "liberalism", they will adopt every fragment of socialist program, until one day America will be a socialist nation, without knowing how it happened". He went on to say: "I no longer need to run as a Presidential Candidate for the Socialist Party. The Democrat Party has adopted our platform".
Am justificate dubii ca actualul fond uman, existent pe esichierul politic, poate implementa un sistem de guvernare de care sa beneficieze indiscriminatoriu toate categoriile sociale ale populatiei. Nu, nu este utopic, dar politica nefiind o stiinta exacta, a ramas singurul domeniu de activitate accesibil celor mai nepregatiti dintre noi. Caracterizarea apartine cancelarului Bismark, Die Politik ist keine exacte wisseenshaft, si a indragit-o atat de mult incat dupa lansarea ei la 18 Decembrie 1863 in fata Camerei seniorilor germani-Senatul german, a reluat-o in Reichstag la 15 Ianuarie 1872, 15 Martie 1884 si la 29 Ianuarie 1886. Deci, daca Cancelarul de Fier si-a permis sa repete citate indragite, fiti ingaduitori si cu semnatarul acestor randuri, cand uziteaza practici similare. Oricum, mai devreme decat va puteti inchipui, lozinci de genul "Proletarier Aller Lander Vereinight Euch", apel cu care se incheie Manifestul partidului comunist -Londra,1848- vor fi vizibile pe tot mapamondul, adeverindu-se previziunile facute de Vladimir Ilici Lenin si parca si Ulianov.
La o conferinta cu oamenii de afaceri, care a avut loc la 2 Martie, 1977, Ronald Reagan, unul dintre favoritii mei presedinti, spunea ca politica ar trebui sa fie cea de-a doua veche profesiune; a realizat ca are multe asemanari cu prima -prostitutia- "Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close to the first". Nimic mai adevarat.  
 Chiar daca opiniile dumneavoastra sunt diametral opuse, anul 2012 a purtat aceasta eticheta si va fi rememorat total nefavorabil de istoria contemporana. In ceea ce ma priveste, sustin categoric si raman un ardent suporter ale celor lasate umanitatii de jurnalistul si eseistul american H.L.Menken, referitor la politica: "Intregul scop al unei politici practice este sa tii populatia alarmata si astfel dezordinea-galagia creata sa ne conduca la siguranta, prin amenintare cu tot felul de dracovenii, toate imaginare -The whole aim of practical politics is to keep the populace alarm- and thus clamorous to be led to safety- by manacing it with an endless series of hobgoblings, all of them imaginary."
Al doilea eveniment care m-a marcat profund si caruia nu-i gasesc nici cele mai elementare notiuni de logica, a avut loc Duminica 9 Decembrie, 2012, data la care Parlamentul Romaniei a devenit cel mai numeros aparat legislativ din lume, numarand in prezent 588 de persoane, desi actul legislativ existent inca din 2009, stipula reducerea numarului parlamentarilor la 300 persoane. Armate de zerodocti -cer iertare pentru atribuirea anterioara a titlului de sfertodocti- agramati, iliterati, delicventi de drept comun si multe alte atribute dezonorante, reprezinta poporul roman. Cu o asemenea reprezentare sa nu ne mai mire faptul ca multi ne atribuie existenta numai de la 1 Decembrie 1918 si doresc o noua .... ... regionalizare. Stiu ca va cer imposibilul, dar doresc sa va familiarizez pe putinii care mai aveti respect pentru perimetrul geografic in care va aflati, cu vorba pronuntata de eroul national polonez, Tadeus Kosciuszko, in seara zilei de 10 Octombrie 1794: FINIS POLONIAE ! La 24 Noiembrie 1795 a avut loc a treia impartire a Poloniei, prin care s-a hotarat suprimarea statului polonez. Asta, daca cineva mai are creier sau urechi de auzit, sa auda !!! Cu factorii decizionali pe care-i avem, nu cred ca cineva are macar dotarea necesara sa inteleaga desele mele semnale de alarma !?! Nu de alta, dar asa cum va atentionez de o buna bucata de timp, "iti trebuie intelect, pentru a intelege intelectul, cultura, pentru a intelege cultura s.a.m.d. Unde-i multa prostie, ignoranta, infantilism politic, nu pot fi intelese decat atribute similare.
Umoristul american, Will Rogers, spunea ca "Roma Antica a decazut datorita faptului ca avea un Senat; ce se va intampla cu noi care avem si Senat si Camera Reprezentantilor ? - Ancient Rome declined because it had a Senate, now what's going to happen to us with both a House and a Senate ?" Intrebare valabila si pentru Romania.  
A. C. Ton

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4715-Din-lumea-lui-Stanley-Kramer-1064.aspx