Mesa, Arizona: dinamic, vibrant, si prietenosMesa este, dupa Phoenix si Tucson, al treilea mare oras al statului Arizona si al 38-lea din Statele Unite ale Americii. Orasul ofera avantajele unei metropole, dar reuseste si sa mentina un sentiment de orasel sau suburbie. La doar 15 mile est de capitala Phoenix, Mesa acopera, si ea, o suprafata mare - aproximativ 132 Sq. miles.
Ca „Mesa este foarte bogata in istorie si farmec”, o pot spune multi locuitori si oameni de afaceri de aici, pentru ca majoritatea considera Mesa un oras perfect nu numai pentru intretinerea unei familii, ci si pentru derularea unei afaceri.
Istoria acestui oras are cel putin doua mii de ani, el datand de pe vremea sosirii poporului Hohokam. Astazi, opt proprietati din Mesa sunt incluse in lista registrului national de locuri istorice, iar cinci localitati limitrofe - Evergreen, Glenwood-Wilbur, Robson, Temple, West 2nd – se regasesc in ambele registre de patrimoniu, atat in cele locale cat si in cele nationale. Este uimitor de descoperit bogatia istorica a orasului, in care se poate gasi orice stil posibil, incepand cu case construite din chirpici (stil adobe), in Evul mediu.
Cu 320 zile insorite, in medie, pe an, Mesa se bucura de mai multe zile cu soare decat San Diego California sau plaja Miami, din Florida. In plus, muntii din jur, lacurile si parcurile fac ca Mesa sa aiba o clima minunata, cu o temperaturi, in timpul verii, in jur de 74 grade F, ideale pentru activitati in aer liber. Muntii din apropiere si bazele de schi, ofera oportunitati si pentru schi, si pentru alte sporturi de iarna. Iubitorii de drumetii si biciclistii de teren pot explora nenumarate poteci, iar amatorii de calarie pot strabate mile intregi prin mijlocul salbaticiei. Entuziastii sporturilor acvatice pot parcurge, de jur imprejur, lacurile Saguaro si Canyon, merge de-a lungul raului sarat Salt River, sau, pur si simplu, inota intr-una din cele douasprezece piscine publice.

Cu o multitudine de oferte pentru recreatie, educatie si afaceri, Mesa se prezinta ca o mare varietate de amenitati (incluzand parcuri, posibilitati de sport pentru toate varstele, bine dotate terenuri de golf pentru jucatori de orice nivel) si ca o remarcabila diversitate de evenimente si festivitati in cadrul comunitatii. Usor se poate spune ca Mesa este unul dintre cele mai „traibile” orase din tara prin ceea ce are de oferit locuitorilor, dar si afacerilor, si turistilor. Mesa aduce in prim-plan o crestere dinamica a orientarii spre familie si prietenie, lucru, de regula, rezervat comunitatilor mici. Mesa, care, acum doua mii de ani, a fost populata de indienii Hohokam, este, astazi, mai mare decat Minneapolis, St. Louis, Pittsburgh sau Miami.
Conform rapoartelor din 2009, Mesa are, astazi, in jur de 470 de mii de locuitori. Populatia de aici este relativ tanara, avand media de varsta de 32 de ani; tanara comparativ cu media de varsta din Statele Unite, care este de 35.3. La extrema cealalta, mai putin de 15 procente din populatia orasului depaseste varsta de 65 de ani, comparativ cu media nationala care este de 12.4. Tinerii si cei mai multi absolventi de facultate sunt atrasi de Mesa datorita locurilor de munca din sectorul de inalta tehnologie (high-tech) si de calitatea mediului. Pe langa cei 128 mii de Sq Ft, orasul tocmai a „achizitionat” peste cinci mii de acri din proprietatea companiei General Motors, dar, totusi, Mesa e simtita ca fiind un oras patriarhal si mic, fie ca esti in partea de est, sau vest, ori in centru. Aceasta aparenta da mult farmec comunitatii, ceea ce se adauga la nivelul ridicat de viata de aici, imbogatit prin diverse oportunitati imobiliar- funciare (in real-estate), beneficiind si de un sistem de educatie publica de exceptie sau de perspectivele din sfera afacerilor.
Orasul este destinatie pentru nenumarati calatori inca din 1952, cand Mesa a fost gazda ligii de Baseball Cactus, atragand, de atunci, mii de iubitori ai sportului din intreaga tara. Pentru a le veni in intampinare, cele saizeci de hoteluri, resorturi turistice si moteluri ofera vizitatorilor nenumarate optiuni de cazare.

O alta buna reputatie pe care si-a castigat-o Mesa deriva din capacitatea orasului de a atrage forta de munca pregatita si calificata in domeniul sanatatii. De exemplu, deschiderea Universitatii de medicina osteopatica, infiintarea centrului medical Mountain Vista si a stationarului pentru copii Children’s Hospital reprezinta noi puncte de focalizare a atentiei. Se crede ca Mesa poate deveni un fel de centru regional de resurse de sanatate pentru intreaga regiune din valea sud-est. Sanatatea este, aici, la loc de cinste si datorita faptului ca, din fericire, Banner Health acopera aproape orice deziderat in acest domeniu. Desigur, mutarea intr-o arie noua nu trebuie sa compromita starea sanatatii, si rolul acestor spitale este de a acoperi aproape orice nevoi, punand la dispozitie cei mai buni profesionisti. Misiunea Banner Hospital este de a face o schimbare in viata oamenilor printr-o servire excelenta, si, in Mesa, e sigur ca aceasta se si intampla.
In timp ce se preconizeaza o noua organizare regionala a traseelor de tramvai, care va imbunatati sistemul de transport urban, Mesa se bucura deja de exceptionale moduri de acces intraurban, datorita autostrazilor largi si unui plan stradal in sistem de retea, foarte practic. O imprejurare importanta este faptul ca orasul se afla la doar 15 minute de aeroportul international Sky Harbor Phoenix. Simplu, de la usa aeroportului, se ajunge pana in centrul urbei, orasul proband eficienta transportului sau si infrastructura reusita a autostrazilor.
Ceea ce este cu adevarat special la Mesa, este mai mult decat combinatia dintre o puternica economie si usurinta acomodarii, dupa necesitatile oricarui nivel de viata, in special in ce priveste proprietatea (real-estate): este faptul ca locuitorii, ramanand constienti de radacinile lor, sunt hotarati sa ramana aici - este balanta perfect echilibrata a celor care traiesc, muncesc si se distreaza aici.
De mentionat este Mesa Arts Center (MAC) - cel mai mare centru de arte din statul Arizona, de fapt singurul centru care ofera programe de educatie pentru arte vizuale intr-un campus. De la deschiderea lui, in toamna anului 2005, acest centru de arte care a costat aproape 98 milioane de dolari a delectat un public din toata lumea, ca si pe locuitorii comunitatii. Acum, acest centru serveste drept un puternic motor de dezvoltare pentru downtown Mesa, unde, de exemplu, impactul economic al activitatilor culturale in 2005 a fost de 47.5 milioane dolari. Interesant este „furnicarul” Mesa Fiesta District: sase etaje, 430 de unitati, cu optiuni pentru una, doua sau trei camere - proiectate de renumitul arhitect international Thomas Roszak, ca si aspectul modern si luxos al salilor de fitness, al piscinelor si al restaurantului din apropiere. Planificat pentru acest Fiesta District, Aquaterra va avea mai mult de 20 de mii de Sq Ft de magazine, restaurant in peste 20 de modele de planuri, toate create in spiritul de spatiu tridimensional inteligent: sticla colorata, balcoane etc.
O problema care nu exista in Mesa este plictiseala, pentru ca aici se ofera sute de activitati, atat pentru rezidenti, cat si pentru vizitatori. Aproape de padurea nationala Tonto, si cu parcul regional Usery Mountain, orasul ofera unul dintre cele mai pitoresti locuri de condus: Apache Trail. Parcurile acopera fiecare colt al orasului, sunt zeci de terenuri de joaca: softball, base-ball si fotbal; baschet, volei si volei pe nisip. Nu numai pentru toate varstele - copii si adulti -, dar si pentru persoane cu deficiente mintale, senzoriale sau motorii sunt oferite programe de recreatie si sport.
Muzeul orasului Mesa duce imaginatia oricui dincolo de limitele expresiei artistice si istorice, din preistoric, pana in zilele noastre. Cele 8000 de Sq Ft ale muzeului pentru copii invita familiile sa vada lumea prin ochii artistilor. Acest concept al muzeului pentru copii formulat in anul 1978, s-a concentrat mai mult pe arta originala si muzeul s-a deschis in 1980, iar, de atunci, familiile cu copii au experimentat arta si continua sa se bucure de arta intr-un mod in care nu au facut-o inainte.
Muzeul de istorie nationala „Dinosaurs live!” se intinde pe aproape 80 de mii de Sq. Ft. Este cunoscut si sub numele de Mesa Southwest Museum. Acesta readuce la viata originile universului prin renumita experienta „walk through time” (parcurs al timpului, de la un capat, la celalalt) si expune plante, animale si minerale, din preistorie, pana in zilele noastre, existente in Arizona. Dinosaur Hall prezinta locuri preistorice si tot felul de creaturi, impresionanta fiind replica in forma de robot a unui dinozaur. Copiii pot chiar sa vada cum se colecta, odinioara, nisipul de aur, sau pot intra intr-o celula de inchisoare autentica.
Fiesta Mall a avut parte de recente remodelari „cosmetice”, care includ repavari, instalarea unor intrari luminoase si o vopsire proaspata in multe locuri publice. S-au sadit mai multe plante, s-au elaborat proiecte de infrumusetare si renovare a Food Court, se vor deschide noi restaurante de-a lungul strazii Alma School. Investitiile totale sunt estimate la mai mult de 700 milioane pe durata urmatorilor cinci ani, aceasta creand si multe locuri de munca.
Nu se poate trece cu vederea amfiteatrul din Mesa, care a fost gazda multor personalitati, de la Sting si Sheryl Crow, la Staind si Blink 182. Acest amfiteatru este unul din cele mai populare locuri de desfasurare a concertelor in aer liber si a fost numit „Best Concert Venue” in Phoenix, 2007. Ca amplasare, este adiacent centrului de conventii in downtown Mesa, si are aproape cinci mii de locuri care ofera vedere neobstructionata catre scena din centru.
Sunt multe locuri uimitoare in Arizona, si Mesa este, fara indoiala, una dintre cele mai frumoase asezari; pitita departe de desert, inspre munti, este o echilibrata balanta naturala de resurse, cu o multime de motive de satisfactii. Mesa este dinamic, vibrant, si prietenos.
Carmen Tirdea
Phoenix, Arizona

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4568-Mesa-Arizona-dinamic-vibrant-si-prietenos.aspx