Romancierul D.R. Popescu, rasplatit pentru Excelenta la Gala Premiilor Contemporanul


Bucuresti, 19 oct /Agerpres/ - Scriitorul Dumitru Radu Popescu, unul dintre seniorii romanului romanesc postbelic, a fost rasplatit, joi, cu Premiul de excelenta, in cadrul Galei Premiilor Contemporanul.
"Nobletea unui premiu vine din personalitatea celor care acorda acest premiu", a spus scriitorul, marturisind ca este cea mai importanta distinctie, pentru ca a fost decernata de Augustin Buzura si Nicolae Breban, carora le-a elogiat literatura.
Desfasurata la Hanul lui Manuc, ceremonia se inscrie in seria de evenimente incluse in programul Festivalului ''Bucuresti, mon amour'', organizate de joi, pana sambata, in Capitala, de Academia Romana, Muzeul National al Literaturii Romane, Hanul Manuc, Asociatia EuroPress si revista Contemporanul.
Scriitor, dramaturg, publicist si scenarist, Dumitru Radu Popescu s-a nascut la 19 august 1935, in satul Papusa, judetul Bihor, intr-o familie de invatatori.
A absolvit scoala centrala la Danceu si liceul in Oradea, in 1953. A urmat studii de medicina pe care le abandoneaza (1956) pentru filologie (1961).
A fost presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania in perioada 1981 - 1990.
Din 2006, este membru titular al Academiei Romane, director general al Editurii Academiei Romane si vicepresedinte al Consiliului stiintific editorial.
Debuteaza cu volumul de nuvele si schite "Fuga" (1958). Printre romanele sale mai importante se numara: "Zilele saptamanii" (1959), "Vara Oltenilor" (1964), "F" (1969) (Premiul Uniunii Scriitorilor), "Cei doi din dreptul Tebei sau Cu fata la padure" (1973), "Vanatoarea regala" (1973), "O bere pentru calul meu" (1974), "Ploile de dincolo de vreme" (1976), "Imparatul norilor" (1976).
Nuvelistul D.R. Popescu reia temele romanelor sale, preponderent rurale. Culegerile de nuvele si schite "Fata de la miazazi" (1964), "Somnul pamantului" (1965), "Dor" (1966), "Umbrela de soare" (1967), "Prea mic pentru un razboi asa de mare" (1969) marcheaza descoperirea unui stil original, determinat de interesul pentru faptul senzational. Nuvela "Duios Anastasia trecea" (1967) reactualizeaza un vechi mit care urmareste un destin feminin in conditiile atroce ale razboiului.
A scris si piese de teatru ("Vara imposibilei iubiri" (1966), "Vis" (1968), "Acesti ingeri tristi" (1969) etc.). "Padurea cu pupeze", considerata a fi cea mai rafinata piesa a sa, exploateaza cu succes fantasticul. Caracteristic teatrului sau sunt: confuzia, folosirea subtila a omisiunilor si tacerilor, amestecul dintre spatiul limita si spatiul deschis.
S-a remarcat si ca scenarist, in unele filme preluand subiecte ale operelor sale (''Prea mic pentru un razboi asa de mare'', ''Duios Anastasia trecea'' etc.). AGERPRES
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4373-Romancierul-D-R-Popescu-rasplatit-pentru-Excelenta-la-Gala-Premiilor-Contemporanul.aspx