Senatul a ratificat Acordul încheiat cu SUA privind protejarea informatiilor militare clasificate


Bucuresti, 16 oct /Agerpres/ - Plenul Senatului a aprobat, luni, proiectul pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si cel al SUA, semnat la 14 decembrie 2011, la Bucuresti, privind protejarea informatiilor clasificate din domeniul apararii.
Acesta amendeaza acordul dintre cele doua tari privind masurile de protectie a informatiilor militare secrete de stat, care a fost semnat la 21 iunie 1995 si care a fost ratificat prin legea nr. 128/1995, publicata in Partea I a Monitorului Oficial din 28 decembrie 1995.
Astfel, au fost amendate capitolele privind aplicabilitatea, securitatea fizica, transmiterea informatiilor.
Potrivit raportului intocmit de Comisia de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare incheierea unui acord interguvernamental care sa vizeze ''protectia tuturor informatiilor clasificate si care sa corespunda tuturor modificarilor determinate de schimbarea legislatiei romanesti in domeniu, respectiv de limitarea unor atributii ale Ministerului Apararii in domeniul securitatii industriale''.
In expunerea de motive se precizeaza faptul ca in urma schimbarilor legislative in domeniul protectiei informatiilor clasificate, Ministerul Apararii a initiat demersurile necesare pentru amendarea Acordului initial inca din anul 2003, insa, ''pana in anul 2009 nu s-a primit nicio reactie din partea partenerului american''.
''Necesitatea amendarii cat mai curand posibil a acestui Acord este determinata de evolutia relatiilor romano-americane si de dezvoltarea unor proiecte comune in domeniul apararii - amplasarea elementelor Sistemului de Aparare Antiracheta pe teritoriul Romaniei si posibilitatea derularii unor programe majore de achizitii'', se mai arata in document.
Proiectul de ratificare a Acordului a fost aprobat de Senat cu 57 de voturi pentru.
Proiectul are un caracter ordinar, iar Senatul este Camera decizionala in acest caz. AGERPRES
ID: 2831238; Data: 2012-10-16 17:43:16; Redactori: suz/suz

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4367-Senatul-a-ratificat-Acordul-238-ncheiat-cu-SUA-privind-protejarea-informatiilor-militare-clasificate.aspx