31 Octombrie, 1517 - Ziua de nastere a Reformei protestante 529 de ani de la nasterea reformatorului si 495 de ani de la inceputul reformei, doua aniversari marcante in miscarea crestina protestanta
 
In ziua de 10 noiembrie 2012 se implinesc 529 de ani de la nasterea celui care este considerat parintele miscarii protestante. Martin Luther s-a nascut la data de 10 noiembrie1483, in mica localitate Eisleben, din partea de rasarit a Germaniei. La varsta de 18 ani a intrat la universitatea din Erfurt. Dupa cum el insusi marturisea, intr-o zi studiind in biblioteca universitatii, a facut o descoperire senzationala in contextul religios al vremurilor evului mediu, o descoperire care ulterior i-a marcat destinul: o Biblie in limba latina. O astfel de carte nu mai vazuse pana atunci. Nu stia nici macar de existenta ei. In acel moment avea pentru prima oara in mana Cuvantul lui Dumnezeu. Plin de teama si uimire a inceput sa o citeasca, de fiecare data exclamand: „O, daca mi-ar da Dumnezeu o carte ca aceasta!”
Mai tarziu, intre anii 1512-1516, fiind de-acum calugar, a fost trimis la Roma cu probleme ale ordinului calugaresc. A fost socat de coruptia si luxul Bisericii Romane, dandu-si seama de nevoia de reforma. Citind Romani 1-17 si-a construit o teologie care mai tarziu avea sa constituie baza reformei care a zguduit din temelii Biserica romano-catolica. Trei principii de baza constituiau principalele elemente in sistemul sau teologic: SOLA FIDE sau indreptatirea prin credinta, SOLA SCRIPTURA sau ideea ca Scriptura este singura autoritate pentru pacatosii care cauta mantuirea, si SOLA GRATIA, adica numai harul ca baza a indreptatirii. Prin urmare, Luther a redefinit conceptul biblic al mantuirii, ajungand la convingerea ca numai credinta in Christos poate indreptati pe cineva in fata lui Dumnezeu.
Scanteia care a aprins flacara REFORMEI a constituit afisarea a 95 de teze pe usa Bisericii din Wittenberg, teze prin care Luther contesta faptul ca Papa ar fi autoritatea suprema in domeniul  credintei si al moralei. Iata de ce data de 31 octombrie 1517 este considerata ziua de nastere a REFORMEI PROTESTANTE.
In urma publicarii a trei brosuri prin care Luther s-a adresat poporului german (Discursul catre nobilimea germana, Robia babiloniana si Despre libertatea crestinului), Papa Leon al X-lea emite  in 1520 bula „Exsurge Domine”(act oficial emis de Papa) care a condus la ex-comunicarea lui Luther. In urma refuzului de a-si retracta tezele, este adus in fata unui tribunal si judecat de slujitorii papali. Este nevoit sa se retraga din viata publica, locuind in castelul de la Wartburg pana in anul 1522. In timpul cat a stat izolat, ferit de oponentii sai, Luther a tradus in germana Noul Testament, dupa originalul grecesc, ceva mai tarziu traducand si Vechiul Testament din ebraica. In anul 1535 a reusit sa tipareasca intreaga Scriptura in limba germana, punand astfel bazele limbii literare germane.
Luther a murit in anul 1546, lasand miscarea care avea sa-i poarte numele, sub conducerea lui Melanchthon. Reforma a purtat in ea lumina necesara trezirii spirituale din veacurile care au precedat-o, intorcand privirea spre simplitatea crestinismului primar, asa cum il gasim in Cuvant. A avut darul sa readuca in crestinism vigoarea bisericii primare pierduta intr-un mileniu de negura. Influenta reformei a fost binefacatoare din mai multe puncte de vedere, ca de pilda cel teologic, cel educational si economic. Guvernele Europei, cu precadere cele din tarile anglo-saxone, au devenit tot mai tolerante si mai putin opresive, iar in Statele Unite, insusi nasterea natiunii americane este perceputa ca un experiment curajos al unui popor crestin si reformat. La inceputul secolului 19, vizitand America, istoricul si politicianul francez Alexis de Tocqueville, impresionat fiind, facea remarca: „Nu am inteles maretia acestei tari, pana cand nu am vizitat bisericile lor care ard cu focul dreptatii si neprihanirii Evangheliei”.   
In concluzie se poate spune ca viata religioasa reformata a adus prosperitatea materiala si morala, unei lumi aflata intr-o acuta nevoie de lumina spirituala.

Radu Oprea - Peoria, Arizona
www.agapearizona.com

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4358-31-Octombrie-1517-Ziua-de-nastere-a-Reformei-protestante.aspx