Tradarea lui Basescu (II)


Tarile ortodoxe Grecia, Bulgaria si Romania (cu exceptia Transilvaniei si Banatului) nu au facut parte niciodata din Sfantul Imperiu Roman / Liga Crestina, azi UE / NATO, si fireste au mari dificultati in a se adapta la normele, legile codului canonic romano-catolic, azi codul comunitar al Europei occidentale.
Dezbaterea, conflictul dintre provestici si nationalistii ortodocsi in legatura cu pozitia fata de orientarea pro si antioccidentala a inceput in secolul XIX in Rusia si a continuat in tarile balcanice independente in secolul  XX. Provesticii rusi, slavi urmaresc o deschidere, o colaborare cu occidentul la nivel cultural, la nevoie chiar cu intermediari evrei sau protestanti si spera ca astfel vor promova panslavismul si panortodoxia mai eficient decat se poate face cu mesajul primitiv, provincial al nationalistilor pravoslanici.
Ortodocsilor le lipseste dimensiunea catolica, universala. Ei accepta, din cand in cand, sa deschida fereastra spre vest, ca apoi sa o inchida repede. Provesticii ar tine mai tot timpul fereastra deschisa. Fara unitatea crestina, pravoslavnicii se folosesc de carjele, paleative culturale si intermediari straini pentru a tine cat de cat pasul cu lumea. Exista o vasta literatura la rusi pe aceasta tema. Vezi si Lucian Boia, Nationalisti si democrati, evrei si antisemiti, in: Capcanele istoriei. Elita romaneasca, 1930-1950, p. 48-94.
Dupa izolarea ortodoxo-comunista, integrarea Romaniei in lumea occidentala se face pe baze fragile, materialiste, culturale, fara evreii interbelici, care au emigrat in masa. Si din nou avem un conflict intre provestici si nationalisti la Bucuresti. Lipsa de dialog cu Roma, dupa debutul atat de promitator al Fericitului papa Ioan Paul II in ajunul integrarii in Europa, a generat o grava criza duhovniceasca si soborniceasca in randul moldo-valahilor debuzolati, materializata intr-un puci parlamentar al partidei nationaliste FRN, PMR, PCR, FSN, PDSR, USL impotriva presedintelui provestic Traian Basescu.
Din punct de vedere ortodox, deschiderea, integrarea in Europa internationalista este o tradare. Din 1789, de la Revolutia Franceza, se stie ca este o contradictie intre Europa imperiala romano-catolica si asa zisa eliberare revolutionara a natiunilor. De aceea episcopatul francez a refuzat binecuvantarea statului, care s-a declarat laic. Ortodocsii sunt in simfonie cu statul, o structura suprastatala, cum este Sfantul Imperiu / UE este atat de straina sensibilitatii lor incat se simt subjugati, in loc sa vada perspectivele pe care numai UE/NATO le poate oferi: Libertate (si materiala!), Dreptate si Pace.
Din perspectiva randuielilor duhovnicesti si sobornicesti orientale nationaliste si cadrul contractual al codului canonic romano-catolic, codul comunitar al UE este limpede ca Traian Basescu tradeaza lagarul ortodoxo-comunist, a treia Roma, Moscova, pentru care s-au jertfit Nicolae si Elena Ceausescu, pentru care a facut un echilibru intre cele doua lumi Ion Iliescu. Basescu este provestic, dar nu are curajul se depaseasca impasul spiritual milenar. Nationalistii moldo-valahi n-au avut nici o legatura directa cu Sfantul Imperiu Roman, de aceea au mai multa incredere in a treia Roma, Moscova, pe cand ardelenii sunt familiarizati cu lumea contactului occidental, ei sunt orientati spre Roma.
Ceausescu a modernizat, Iliescu a moderat, Constantinescu l-a primit pe papa Ioan Paul II, Basescu e provestic si urmasul sau va merge desigur pe acelasi drum al emanciparii nationale si sociale in Europa / UE. De mii de ani, toate drumurile duc la Roma, chiar daca pentru nationalistii ortodocsi moldo-valahi acesta este mai lung.
www.viorel-roman.ro

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4327-Tradarea-lui-Basescu-II.aspx