VIITORUL STA ÎN... PUTEREA MINTII!Acesta este mesajul, direct, dar si subliminal, pe care pare sa il transmita intalnirea anuala a Clubului de la Roma, ce s-a desfasurat, in perioada 30 septembrie - 2 octombrie, la Bucuresti.

Cum va informam si in numarul de ieri al ziarului nostru, „Clubul de la Roma este o asociatie apolitica, aparuta in 1968 si alcatuita din aproximativ 100 de membri independenti, carora li se adauga reprezentanti ai peste 30 de asociatii nationale si regionale din 52 de tari de pe 5 continente. Din randul clubului fac parte intelectuali de top, interesati «sa contribuie la binele lumii intr-o maniera sistemica, interdisciplinara si holistica»". Un deziderat ideal, asadar!
In organizarea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, in agenda summit-ului „inteleptilor" europeni au fost inscrise conferinta de presa de luni,  1 octombrie, prezidata, la sediul BNR, de Mugur Isarescu, presedintele ARCoR (Asociatia Romana a Clubului de la Roma), care a prezentat  perspectivele sistemului bancar international, la eveniment participand si academicianul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, vicepresedinte ARCoR, precum si, mai ales, conferinta internationala cu tema „The Power of the Mind", desfasurata marti, 2 octombrie 2012,  in cadrul careia a fost marcata cea de-a 40-a aniversare a primului raport al Clubului de la Roma, intitulat „Limits to Growth" („Limitele cresterii"), intocmit de Donella Meadows, Dennis Meadows, Jorgen Randers si William Behrens, care a initiat o dezbatere despre umanitate si natura ce continua si astazi.
In cadrul acestei importante conferinte, care devine deja... istorie, nu numai pentru Romania, au fost prezentate urmatoarele comunicari:

1. „2052 - a Global Forecast for the Next Forty Years" („2052 - O prognoza pentru urmatorii patruzeci de ani"), de Jorgen Randers.
    „2052 - O prognoza pentru urmatorii patruzeci de ani" a fost lansat in acest an ca un raport catre Clubul de la Roma si a generat discutii si dezbateri despre viitorul nostru comun. Documentul vine in continuarea celui din 1972 - numit „Limitele cresterii" (orig. „The Limits to Growth”) – „care anunta un viitor ingrijorator pentru umanitate, bazat pe estimarea ca, in urmatorii 60 de ani, sistemul economic mondial urma sa se prabuseasca din pricina diminuarii resurselor si a degradarii mediului".

PREVIZIUNILE RAPORTULUI DIN 2012:

„- in 2040, Pamantul va atinge un numar de 8,1 miliarde de locuitori, dupa care va incepe o scadere a numarului de locuitori ai planetei;
-  actualele puteri economice vor stagna, in special SUA, in timp ce alte economii, precum Brazilia, India, Rusia si Africa de Sud, vor creste. China va continua succesul datorita capacitatii sale de reactie;
-  PIB-ul mondial va creste mai incet decat s-a estimat, in principal din cauza diminuarii productivitatii si a populatiei. In 2050, produsul intern brut la nivel mondial va fi de 2,2 ori mai mare decat cel actual;
-  rata cresterii economice va scadea din cauza ca o buna parte din PIB va fi cheltuit pentru contrabalansarea epuizarii resurselor naturale, a cresterii poluarii mediului, a deteriorarii factorilor climatici si, nu in ultima instanta, a inmultirii nedreptatilor sociale;
- nelinistile generate de dezechilibrele sociale si de agravarea dezechilibrului climatic se vor intensifica. Concentrarea gazelor cu efect de sera in atmosfera continua sa creasca si sa provoace o crestere a temperaturii cu 2,8 grade, ceea ce poate declansa schimbari climatice majore;
- rata consumului de bunuri si servicii va atinge cota maxima in 2045".
Clubul de la Roma cauta solutii.

http://dissidentvoice.org/2012/08/earthly-plunders-in-space/
guardian.co.uk/sustainable-business/blog/valuing-abundance-breaking-resource-scarcity
http://www.policyinnovations.org/ideas/briefings/data/000243
http://www.foreignaffairs.com/articles/137844/frances-beinecke-dennis-meadows-jorgen-randers-john-harte-and-ma/is-growth-goodA http://soundcloud.com/transition-culture/jorgen-randers-interview

2.  „Bankrupting Nature" de Anders Wijkman si Rockström Johan;
 Un raport catre Clubul de la Roma analizand amenintarile la adresa civilizatiei umane, de exemplu, cele facute de schimbarile climatice si de reactiile insuficiente ale societatii umane.
Anders Wijkman este consilier senior la Institutul de Mediu Stockholm, Suedia, si vicepresedinte al Clubului de la Roma. El a fost  membru al Parlamentului suedez si al Parlamentului European, precum si director general al Crucii Rosii Suedeze, directorul general al Agentiei pentru Cooperare si Cercetare  a Suediei  cu tarile in curs de dezvoltare si asistentul Secretarului General al ONU si director al politicii Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Este membru al Academiei Regale Suedeze de Stiinte si al Academiei Mondiale de Arta si Stiinta. Este membru al Parlamentului European, apartinand Group of the European People’s Party (Crestin Democrat) and European Democrats (PPE-DE). Este vicepresedinte al delegatiei pentru relatii cu Ucraina, Belarus si Republica Moldova. S-a nascut la 30 septembrie 1944, deci, a implinit 68 de ani in capitala Romaniei. La multi ani!

Johan Rockstrom este profesor in domeniul managementului resurselor naturale la Universitatea din Stockholm si directorul executiv al Stockholm Resilience Center. El este un om de stiinta recunoscut ca lider in domeniul cercetarilor  resurselor de apa la nivel mondial si al  strategiilor  pentru a construi rezistenta in regiunile cu deficit de apa din lume. Johan Rockstrom a dedicat peste 15 ani cercetarii  resurselor de apa din regiunile tropicale.

3. „Factor Five" („Factor 5"), de Ernst Ulrich von Weizsacker;
 Ernst Ulrich von Weizsäcker (nascut la 25 iunie 1939 in Zürich, Elvetia) este un om de stiinta german si politician. El este fiul lui Carl Friedrich von Weizsäcker fizician si nepotul  fostului presedinte german, Richard von Weizsäcker. Este autorul cartilor  „Factor patru: Dublarea averii, reducerea la jumatate a utilizarii resurselor" (1995) si „Limitele  privatizarii".  Ernst Ulrich von Weizsäcker  a fost fondator si presedinte (1991-2000) al Institutului Wuppertal si este membru al Clubului de la Roma din 2001. Din 1966 el a fost un membru al SPD. Intre 1998 si 2005 a fost membru al Parlamentului german. In 2001  a primit Premiul Takeda. In prezent este Consilier pentru Fundatia Germana pentru Populatia Mondiala. In 2005 a fost numit decan al Scolii  Bren Environmental Science & Management de la Universitatea din California, Santa Barbara. El este un membru al Consiliului World Future.

4. „No Limits to Learning" („Educatie fara limite"), de Mircea Malita;

http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/mircea-malita-la-85-de-ani-vezi-cine-e-75823.html
Mircea Malita s-a nascut la 20 februarie 1927, la Oradea. Este matematician, diplomat, eseist, academician. A absolvit facultatile de stiinte (Matematica) si de Filosofie din Bucuresti, iar in 1972 si-a sustinut teza de doctorat „Modele matematice pentru negocieri". A fost preparator, asistent, lector, conferentiar si profesor la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. Director al Bibliotecii Academiei Romane (1950-1956), consilier al primei Misiuni permanente a Romaniei pe langa ONU (1956-1961), director al Directiei Culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1961-1962), ministru adjunct pe probleme ONU si al organismelor internationale (1962-1970), ministru al Invatamantului (28 februarie 1970-13 octombrie 1972), consilier pentru probleme externe si ministru de stat, membru al consiliilor pregatitoare ale conferintelor mondiale ale ONU pentru populatie, stiinta si tehnologie, pentru dezvoltare (1974-1979). A fost ambasador al Romaniei in Elvetia si la ONU (Geneva) (1980-1982), apoi in SUA (1982-1984), de unde a fost rechemat in 1984 si indepartat din toate functiile publice. Pentru explorarea metodelor adecvate studiului proceselor sau evenimentelor istorice, a propus o disciplina noua, cliomatematica. Personalitate de seama a culturii romanesti contemporane, Mircea Malita este membru fondator al Centrului European de Cultura din Bucuresti, al Universitatii Marii Negre si membru al Academiei Mondiale de Arte si Stiinte, al Academiei Internationale de Perspectiva Sociala, al Federatiei Mondiale a Studiului Viitorului, al „Academiei Internationale de Lutece" din Paris, Academia Internazionale „Leonardo da Vinci" din Roma, al Centrului de Studii al Organizatiei Internationale din Geneva, al Centrului European de Cultura etc. Mircea Malita este unul dintre membrii fondatori, in 2009, ai organizatiei neguvernamentale „Clubul de la Bucuresti". Membru corespondent (1 martie 1974) si membru titular (18 decembrie 1991) al Academiei Romane.

5. „The Blue Economy" („Economia albastra"), de Gunter Pauli. (http://www.paradigm-pubs.com/catalog/detail/BluEco).
Gunter Pauli http://www.gunterpauli.com/GunteraPauli/Home.html

Gunter Pauli s-a nascut in 1956. A absolvit Facultatea de Economie de la Universitatea St. Ignatius Loyola din Belgia (1979) si a obtinut MBA  (1982) la  Fontainebleau, Franta. Prima sa carte a fost biografia Dr. Aurelio Peccei, fondatorul Clubului de la Roma, al carui asistent a fost 1979 - 1984. De atunci, el a scris 20 de carti tiparite in 34 de limbi, si 37 de fabule pentru copii. Unii estimeaza ca 90 de milioane de copii din intreaga lume i-au citit cartile. In 1989 el a fost ales ca un substitut independent pentru Parlamentul European, dar nu a preluat functia. In 1991, Gunter Pauli a fondat  „Mozarteum Belgicum", si a fost fondator (din 1988) si presedinte al Worldwatch Europa (pana in 1992). In 1994 Pauli a initiat „Zero emisii", la Tokyo, cu suportul Guvernului Japoniei si ONU, activand pentru  reproiectarea productiei si consumul in grupuri de industrii inspirat de sistemele naturale. A scris cartea „Economia albastra", a trait pe 4 continente, vorbeste fluent in 7 limbi si este rezident in  Japonia din 1994.
Cele doua rapoarte – „Factor Five", de Ernst Ulrich von Weizsäcker, si „The Blue Economy", de Gunter Pauli,  propun modalitati de rezolvare a problemei, prin cresterea eficientei folosirii  resurselor naturale si promovarea inovatiilor inspirate din natura.

          „Inteleptii" nostri
       http://www.clubofrome.at/2012/bucharest/ Todirica, Romania alege

  Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in conferinta de presa: „In aceste zile, la Bucuresti, participa si doi dintre coautorii primului raport, Dennis Meadows si Jorgen Randers. Ei vor avea o participare intr-o conferinta deschisa publicului din Romania si avem ocazia sa-i cunoastem direct. Pentru cei din generatia mea este o ocazie in plus, intrucat eu, de exemplu, sunt, intr-un fel, un produs al Clubului de la Roma. Marturisesc si trebuie sa va spun si dumneavoastra ca una dintre primele aparitii publice pe care le-am avut, in 1973, lucrand la Institutul de Economie Mondiala, a fost despre aceasta lucrare - «Limitele cresterii economice»". El a declarat ca titlul conferintei de la Bucuresti - „Puterea mintii" - este mai optimist decat cel al raportului de acum 40 de ani, raport care a starnit dezbateri intrucat vorbea despre limitele dezvoltarii, limitele resurselor umane si limitele in esenta ale cresterii economice.

 Membrii ARCoR:

        Presedinte - Mugur Isarescu; vicepresedinti - Mircea Malita, Sergiu Celac, Ionel Haiduc, Florin Pogonaru; secretar general - Calin Georgescu; director executiv - Mugur Tolici; membri de onoare – Ion Iliescu, Emil Constantinescu.
        Membri: Lucian Liviu Albu, Florin Colceag, Daniel Daianu, Cristian Hera, Dinu Giurescu, Traian Marian Gomoiu, Marius Iosifescu, Solomon Marcus, Alexandru Mironov, Nicolae Panin, Dan Dumitru Popescu, Marius Sala, Gheorghe Teodorescu, Anton Anton, Valentin Alexandrescu, Nicolae Danila, Radu Gratian Ghetea, Alexandru Grumaz, Valentin Lazea, Silviu Negut, Florin Georgescu, Cristian Popa, Virgil Stoenescu, Virginia Mircea, Ioan Rus, Madlen Serban, Doru Bostina, Dragos Cabat, Claudiu Cercel, Gabriel Comanescu, Cosmin Dobran, Petru Dumitriu, Ionut Dumitru, Mariana Gheorghe, Giorgiu Coman, Otilia Manta, Serban Matei, Mircea Perpelea, Eugen Popa, Ernest Popovici, Andrei Postelnicu, Mirela Roman, Gabriel Sebe,  Cristian Sporis, Mugur Stet, Bogdan Ursuleanu, Emil Vonvea, Marcel Vulpoi, Ioana Zane, Victor Andrei, Alexandru Nicolae Paunescu, Petru Rares, Radu Munteanu, Daniel Piturlea, Lucian Anghel, Remus Benta, Mircea Muresan, Emilian M. Dobrescu, Remus Pricopie, Florian Libocor, Florin Radulescu, Paul Dan Viorel.

Deocamdata, atat. In rest, sa ne folosim, si noi, puterea mintii!

MARIANA CRISTESCU

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4322-VIITORUL-STA-206-N-PUTEREA-MINTII.aspx