ROMÂNIA CITITORILORMaria Diana Popescu, Agero

„Ma numesc Dana si de cativa ani traiesc in Spania. Astazi am primit, intamplator e-mail-ul dvs. Si, citind articolele, am avut impresia ca EUROPA LIBERA renaste pentru a trezi la viata „acest popor vegetal, care parca nu mai are puterea sa se revolte”, cum spunea odata Ana Blandiana. Suntem un popor vegetal. Ati vazut vreodata un copac revoltandu-se? Eu tot mai cred in mitul pasarii Phoenix si in capacitatea poporului roman de a se ridica la nivelul omului demn si fauritor al propriului destin.” (Dana Liliana)
„Este aproape fara speranta si fara cale de iesire situatia noastra, a celor din tara, mai ales a celor trecuti de ... chiar a doua tinerete. Doar Dumnezeu cu puterea si cu dragostea Lui mai poate schimba ceva. Totusi eu incerc, asa ca un bun crestin, sa nu-mi pierd speranta. Poate pe planuri mai mici, ca sa nu deranjam rechinii, am putea incerca sa mai stabilim niste legaturi intre noi cei de aici si cei ce traiesc in lumi mai normale, nu stiu daca mai bune, si sa facem niste lucruri constructive. Cine stie? ...buturuga mica rastoarna carul mare, zice un proverb intelept.” (Ioana - Nana Martinescu)
„Am obosit cu totii scriind de 20 ani pe toate ziarele si revistele, fara a fi auziti. Destinele Romaniei au fost jucate la ruleta de altii si nu mai putem face nimic cu strigatele noastre, care sunt acoperite de impuscaturile armelor in trei razboaie pe mapamond. Ca sa nu mai pun la socoteala razboaiele civile locale starnite tot de altii. Asa este si ma tem ca vom asista la rapirea Romaniei, fata bogata si fara noroc, in calea navalitorilor, care si de unde se nimeresc: ca rusii, ca englezii (de care ma tem la fel de mult), ca americanii, ca orice putere nesatula de aur si de alte bunatati (wolfram, molibden) ramase de la ospetele anterioare…Nici nu cred ca mai conteaza daca este Basescu sau orice alt Escu, la fel de neputincios, incompetent, dar... mort dupa putere si bani. Au fost lasati sa ruineze tara, ca apoi sa fie luata cu totul. Ceea ce a mai ramas este doar bariera dintre Rusia si Europa de Vest. Ingrozitor! Am o inima de plumb si n-am nici cui ma plange. Traim o durere care spinteca si ne uitam cu ochi de mort ca nu putem face nimic.” (Monica Corleanca)
„Am ajuns sa fim straini in propria tara, cei care votam suntem niste cifre, asa a vrut domnul baroso (nu merita sa fie scris altfel), stabilind fel de fel de praguri. Aceasta tara este blestemata sa fie condusa de un astfel de om. Macar voi puteti sa scoateti la iveala nedreptatea facuta poporului.” (Stefan Mitrea)
„Cei care se cred stapanii lumii fac ce au facut totdeauna: cotropesc. HAARP - program generos de cercetare a comportamentului ionosferei la bombardamentul cu radiatii de inalta frecventa, dar care scaneaza scoarta pamantului cu unde de joasa frecventa reflectate - ar trebui sa ofere solutii pentru apararea planetei, nu pentru un nou tip de razboi, cel geofizic. Problema noastra, a romanilor din Romania (si nu numai) este una care parca tine de un blestem: o clasa politica romaneasca execrabila, facuta svaiter si complet incapabila sa-si inteleaga rostul si sa-si slujeasca tara. O clasa politica fara cap, fara coloana vertebrala, fara neuroni si fara orizont... E groaznic!” (George Vaduva)
„Fara nostalgie dar cu realism, spun ca neamestecul in treburile interne ale altor state si independenta economica sunt necesare oricarei tari care vrea sa-si vada linistita de treaba, dar deranjeaza foarte mult pe fostii colonisti, acum detinatorii culturii, democratiei si adevarului absolut. Cu sefi de state marionete pe statele de plata ale celor care propovaduiesc noua debandada mondiala, numita sublim democratie, toti vom avea un viitor sumbru. Am o singura intrebare dupa ce toti romanii vor ajunge la sapa de lemn, datori bancilor, cui vor mai vinde produsele pentru care au distrus Industria Romaneasca? Degeaba se amagesc cei din vest, toti avem aceeasi soarta. Cand nu vor mai avea ce sa fure din Romania isi vor saraci propria populatie. In jaful asta nu exista scrupule.” (Nicu Dumitrescu)
„Ce Bun si Milostiv e Dumnezeu! Cum ar fi sa traim „á la longue” aceasta agonie cotidiana, multiforma, generala? Cat despre ideea ca marile puteri urmaresc sa ne distruga, e un fapt care tradeaza un adevar favorabil noua: avem o tara binecuvantata, o religie si o cultura de valoare exceptionala, care le trezesc interesul si interesele, de aceea cauta sa o acapareze, spre a beneficia de ele. Si or mai fi auzit si potentatii lumii de Pr. Arsenie Boca si previziunile lui (si ale altora) referitoare la Romania, despre care se spune ca va fi ca o oaza inconjurata de flacari”. (Simona Ciurdar)
„Incep si eu cu „consideratie”, dar va trebui sa gasesc si alte cuvinte care sa rezoneze cu staruinta domniei voastre pe atatea portative, pe atatea directii care duc la Potoul Nesimtirii Contemporane. Cum altfel ar putea fi si gandi, unde s-ar mai putea scarpina cei care s-au nascut tradatori ai natiei si asa vor muri. Pe cine reprezinta aceasta adunatura de bazbuluci care se considera alesii neamului? Citesc, incerc sa estompez intelesul adanc al mesajelor si ma delectez cu forma editorialele domniei voastre, atat cat ma pricep. Sunt o literatura cu parfum aparte. M-a distrat teribil editorialul Voievozi si vrabii, gluma cu vrabiile si vanatorii care le aliniaza pe gard ca sa le impuste. Cioara, federalizeaza imaginea ca reperezentanta-asociat al celor care fura. Ea da semnalul: Trageti, dracului, odata in vrabii, ca vine FMI-ul si le numara.” (Aurel Anghel)
„Trist, adevarat! Oameni cu pretentii, intelectuali, nu vad realitatea: nu mai avem industrie, agricultura, resurse, tara, viitor! Blestem? Tribut pentru bunatatea noastra ancestrala? De ce atata ura, rautate, dorinta de totala distrugere impotriva acestui popor care nu a facut rau nimanui? Noi, trepadusii, neavenitii..., orbecaim pe langa porti ferecate! Pentru noi toate drumurile se cararuiesc in interdictii si duc nicaieri! Trecutul ne e modificat genetic, prezentul e vidat, iar viitorul ne-a fost de mult incinerat! Stim, simtim, gandim, dorim, ne ingrozim! Anotimpurile, jalonul ancestral al realitatii, ne dau cu consecventa aceleasi zile ca acum 100, 500, 1000 de ani! Cata diferenta! Si cata rabdare poate avea Dumnezeu!” (Emil Proscan)
„Am ajuns, intr-adevar, in folosinta marilor puteri. In batatura noastra, ar trebui sa facem noi ordine, nu NATO, FMI si alte formatiuni care or mai fi ele, dar, din pacate, noi ne dezbinam tot mai tare, cu fiecare zi, dornici de ciolanul vremelnic apucat de cine minte mai strasnic. Tot mai multa lume regreta vechea oranduire, nimeni nu s-a gandit ca vine peste tara acest capitalism salbatic, pentru unii - MUMA, pentru altii - CIUMA. Politicieni n-avem, avem un soi de creaturi care n-au nici lege, nici Dumnezeu, nici suflet, dar s-au protapit bine la putere si se rotesc acolo, de 22 de ani. Va mai merge o vreme, apoi, vorba mocanului: ori se rupe hamu’, ori... , ceva tot o sa se-ntample.” (Osohreian Veronica)
„Cred ca celebra expresia a lui Tudor Vladimirescu ar trebui modificata dupa vremurile actuale: „Patria este a jefuitorilor nu tagma poporului”. O buna parte din romani au un spirit de tradare si se pot cumpara usor. Asa se face ca marii barbati ai neamului care cu adevarat au luptat pentru binele Romaniei (Horia, Closca si Crisan, Mihai Viteazul, C. Brancoveanu, Grigore Pintea, Tudor Vladimirescu, Al. I. Cuza, Ion Antonescu, Nicolae Iorga, N.Ceausescu si altii) au platit cu viata sau cu exilul. Oare vom scapa de asta vreodata? Am ajuns destul de rau si nu ne vom vindeca decat atunci cand vor sfarsi „prietenii” de peste ocean, care nu mai pot de grija pentru democratie si drepturile omului, acolo unde mai exista oarece resurse de luat pe degeaba. Si totusi imperiul lor se va prabusi ca toate imperiile din istorie...” (Gheorghe Ploaie)
„In ceea ce priveste parerile dvs., ca editorialist nu am gasit inca nimic care sa le diferentieze de ale mele. Asta nu pentru ca as avea eu cine stie ce pareri valoroase, ci pentru ca, probabil, dvs. sunteti un exponent al bunului simt romanesc in forma sa originala, nealterata de timpurile ticaloase pe care le traim. Toate cele bune si sper sa continuati! Sper ca vocea dvs. sa fie auzita de cat mai multi romani! Ei s-ar putea sa nu stie, dar chiar au nevoie si de dvs. (Daniel Horia Ilie). „Batalia pentru Romania pare pierduta, dar nu trebuie abandonata!”
(Thedor Codreanu)
Dincolo de protestul din editoriale, traiesc de ani de zile o poveste extrem de frumoasa: povestea sutelor, miilor de cititori din tara si de pe meridiane, care imi scriu consecvent si carora, regret ca le raspund in cuvinte putine. Vocea lor trebuie sa se faca auzita. Nimic din ceea ce este valoros nu se poate pierde pe apa virtuala. Am pe masa de lucru o carte de corespondente, in care vor fi inserate mesajele reprezentative primite de la cititorii mei, pe care ii consider parte din valoarea si adevarul pentru care marsaluiesc pe muchia unui dig miscator.
Dintre sute de scrisori – Va urma
Maria Diana Popescu, Agero
Sursa: www.agero-stuttgart.de

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4208-ROM194-NIA-CITITORILOR.aspx