COMUNICAT DE PRESA

De mai bine de 8 ani ne chinuim sa ne pastram traditiile noastre populare si stramosesti prin actiuni gen Baluri traditionale si Spectacolul festiv dedicat Zilei Nationale a Romaniei.

Platim bani multi pentru a inchiria sali adecvate acestor evenimente. Nu avem nici un sprijin din partea statului roman, a guvernului aflat la putere. In acest sens la alte comunitati :

Comunitatea croata:

- organizeaza in fiecare an Festivalul Croat, la care se promoveaza cultura, arta, sportul si bucataria croata. Actiunea are loc la CROATION AMERICAN CULTURAL CENTER, de pe 3730 Auburn Blvd. Sacramento, CA 95821. Am fost invitat la editia cu nr.27, iar croatii-americani din conducerea centrului mi-au confirmat ca sediul superb cu sala de spectacole, birouri, gradina si toate facilitatile a fost cumparat de statul croat si dat in folosinta organizatiilor croate din Sacramento.

Am participat la aceasta actiune in perioada 13-14 iunie,2009.

Comunitatea germana:

- organizeaza in fiecare an celebrul OKTOBERFEST, la magnificul sediu din 3349 J Street, Sacramento, CA 95816.

O cladire cu doua etaje, la parter sala de spectacole cu toate facilitatile, la etaj o biblioteca, sali de curs pentru invatarea limbii germane. Si acest edificiu a fost cumparat de statul german pentru comunitatea germana din Sacramento si aria. Subsemnatul a fost invitat la editia cu nr. 41 a OKTOBERFEST.

Comunitatea sarba:

Sarbii organizeaza in fiecare an festivalul lor la frumoasa sala apartinand de Serbian Orthodox Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary la 7777 Sunset Ave. FaiR Oaks, CA95628.

La fel ca si la celelalte comunitati, statul sarb a cumparat toate cladirile aferente, pentru comunitatea sarba.

Comunitatea greaca(elena)

Grecii organizeaza in fiecare an in perioada Labour Day, Greek Festival.

Au o sala superba pe 600 Alhambra blvd. apartinand de Annunciation Greek Orthodox Church.

Platita in intregime de statul elen. Datorita faptului ca, Festivalul grecesc are o mare popularitate, grecii il organizeaza de cativa ani la Sacramento Convention Center de pe 1400 J street, Sacramento, CA95814.

Spatiul inchiritat costa $35000, platiat de statul elen si sponsori.

Fata de cele prezentate si ar fi comunitatea scotiana si nu numai, noi romanii din comunitatile romanesti suntem pusi in imposibilitatea de a ne face cunoscuti. Eforturile unora nu sunt suficiente.

Ziua Romaniei este organizata la Sacramento cu mari eforturi financiare. Se pare ca, romanii din diaspora sunt ultimii care beneficiaza de ajutor de la statul roman pentru promovarea culturii si traditiilor romanesti. Totul se face cu banii de buzunar ai organizatorilor.

In acest sens, cerem desfiintarea Institutelor Culturale de la New York, Praga, Berlin etc. care pe langa ca sunt platite din banii contribuabililor NU ORGANIZEAZA NIMIC PENTRU PROMOVAREA ADEVARATELOR VALORI ALE CULTURII ROMANESTI.

Presedinte, Socitatea culturala MIORITA,din Sacramento

Viorel Nicula,

Editor al ziarului MIORITA USA, din Sacramento

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a417-COMUNICAT-DE-PRESA.aspx