INVITATIE LA O ÎNTÂLNIRE SPIRITUALA    Cu bucurie va asteptam, Duminica 26 August 2012, orele 12:30pm, sa sarbatorim impreuna Sfanta Liturghie si Hramul Bisericii Ortodoxe Romane Sfantul Ioan Botezatorul, 6301 West Olympic Blvd., Los Angeles, California.

Cu aceasta ocazie celebram si jubileul a 30 de ani de existenta a acestui Altar si va poftim sa ne fiti oaspeti. Suntem o parohie dedicata intalnirii de suflet ortodox, pe temeiul zestrei noastre de spirit si de experienta istorica.
        "Ramai cu noi caci iata da spre seara
        Si-i in scadere luna peste tara
        Si iar in bezna se cufunda toate
        Si drumu-i lung pana la alte sate
        Si casa noastra este prea pustie
        Cum ne-am intors batrani din pribegie...
        Si s-au grabit la masa sa se stranga
        Si i-a fost data painea sa o franga
        Si cand a-ntins din ea o-mbucatura
        Pe frangerea de sine-l cunoscura.”

    Din poemul ”Emaus” scris de Ioan Alexandru, pe care criticul Edgar Papu il evalueaza drept ”cel mai mare poet imnic din literatura noastra.” Cu ani in urma, poetul ne-a vizitat Biserica si ne-a tinut o prelegere despre iubirea crestina. La plecare, ne-a scris: "Va multumesc, frati romani din Los Angeles, pentru credinta ce o purtati in inimile dumneavoastra si o marturisiti in Biserica... In Biserica lui Hristos suntem cu totii una cu neamul si cu omenirea.”
    Poemul evoca un pasaj biblic in care doi ucenici se duceau spre un sat numit Emaus. In timp ce vorbeau intre ei despre ce tocmai se intimplase in legatura cu moartea lui Isus, un strain se apropie si merge impreuna cu ei. O intalnire pe drum. Strainul ii intreaba: "Ce vorbe sunt acestea pe care le schimbati intre voi?” Cei doi ucenici raspund. "Noi trageam nadejde in El (Isus din Nazaret), ca ne va izbavi, dar L-au rastignit... Ba unele femei spun ca au vazut mormantul gol...” Cand se apropie de Emaus, cei doi ucenici au zis Strainului:
    ”Ramai cu noi.”
    Pe cand sedea la masa Strainul a rostit binecuvantarea si a frant painea, gest euharistic. Atunci li s-au deschis ochii si l-au cunoscut pe Hristos.
    Dar, in aceeasi clipa, El, Strainul de pe drum, s-a facut nevazut.
    Orice intalnire intre crestini, la sarbatorile unei Biserici, e un prilej de re-cunoastere a credintei noastre. E timpul Cincizecimii, al Duhului Sfant. Comunitatile sunt vii prin experienta intalnirii naturii umane cu cea a lui Isus Hristos, Fiul omului si Fiul lui Dumnezeu. Suntem tot timpul pe drumul spre Emaus, pe care, insa, intalnirile pot fi ratate; mai ales intr-un timp cand crizele sunt la ordinea zilei, nu numai economice, morale, ci si spirituale. Si nu mai e un Ioan Botezatorul sa strige: "Iata-L!”, descoperindu-L pe Mesia unde si cand nimeni nu se astepta. Crestinismul e, acum, cea mai atacata religie: in China, Pakistan, Indonezia, Egipt, Vietnam, Sudan, oriunde. Astazi, strigatul pe drumurile noastre care nu se mai intalnesc, este: ”Ramai cu noi, caci, iata...iar in bezna se cufunda toate.”
    El, Strainul de pe drumul spre Emaus, ne-a fagaduit ca unde suntem doi sau trei in numele Lui, va fi si El. Va invitam, in numele Lui, la o intalnire prieteneasca. Biserica noastra implineste trei decenii de existenta ortodoxa in Los Angeles, trei decenii de speranta si deznadejdi, daruiri si adversitati. Celor care nu ne cunosc, le facem o scurta prezentare: suntem singura comunitate care, in frunte cu sacerdotul ei, am protestat public impotriva daramarii bisericilor din Romania. Nu solicitam "taxe peste taxe", lasand la inima si posibilitatile credinciosilor hotararea darurilor necesare pentru sustinerea ei. Totusi, din putinul nostru, in anii de dupa revolutie am oferit bursa ”Paul Emanuel” - numele de poet al preotului nostru fondator, V. Rev. Fr. Gheorghe Mircea Niculescu - oferita unor tineri cu venituri modeste, dar buni la invatatura: Florin Nicoara, Corina Fusle (la facultatea de Teologie); Dan Romulus Serban (la facultatea de Medicina), acum doctor. Suntem putini, dar ne vrem credinta cu temei in inima, centrul teandric al fiintei, loc al intalnirii omului cu Dumnezeu. Veti veni?
    Va asteptam cu bucurie si dragoste frateasca!
    Pentru informatii suplimentare va rugam sa sunati la telefonul #
1 818-391-5042.

Consiliul Parohial

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4121-INVITATIE-LA-O-206-NT194-LNIRE-SPIRITUALA.aspx