La Hollywood cu noi!
„Razboiul este pace,
Libertatea este sclavie,
Ignoranta este putere.”
                                                                     (George Orwell – „1984”)

     „O mie noua sute optzeci si patru” („Nineteen Eighty-Four”), scris si „1984”, este un celebru roman politic scris de George Orwell (Eric Arthur Blair) in 1948 si tiparit in 1949, a carui actiune se desfasoara intr-un viitor distopic si prezinta o parte din viata intelectualului Winston Smith intr-o Anglie posterioara unui razboi nuclear ipotetic dintre Est si Vest, ce ar fi avut loc in anii '50, in care s-a instaurat un regim de tip totalitar foarte inspirat din ceea ce a fost stalinismul si din anumite elemente ale nazismului. Libertatea de expresie ca atare nu mai exista. Toate gandurile sunt minutios supravegheate. Principala figura a romanului, Big Brother, a devenit o figura metaforica a regimului politienesc si totalitar, precum si a reducerii libertatilor. „Big Brother sta cu ochii pe tine” („Big Brother is watching you”).
„In afara de afisele imense prezente pe toate blocurile, cladirile institutiilor, panourile, mai exista si tele-ecranele, care, neincetat, transmit si recepteaza simultan sunete si imagini. In fiecare incapere – inclusiv in camerele apartamentelor – exista cate un tele-ecran, care poate fi dat mai incet, dar niciodata oprit. Nu doar prin mijloace tehnologice insa, ci si in mod direct, prin membrii unor institutii specializate, are loc supravegherea: patrulele de politie, zburand in elicoptere la mica inaltime „isi baga nasul prin casele oamenilor”, si, mult mai de temut: Politia Gandirii. Asa cum se intampla si in „Ferma animalelor” (editata cu trei ani mai devreme, in 1946) valorile sunt rasturnate: „Razboiul este pace/ Libertatea este sclavie/ Ignoranta este putere”. Ideile prezentate in roman au capatat, de-a lungul anilor, o influenta considerabila in domeniul politicii si al artei, iar numele autorului este folosit adeseori cu valoare de adjectiv: „orwellian”.

De ce aceasta lunga introducere? Fiindca, nu in 1984, ci in 2012, in secolul 21din mileniul trei,  Legea „Big brother” a fost votata in Parlamentul Romaniei. Operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa stocheze vreme de sase luni informatiile despre apelurile efectuate in Romania, dar – chipurile!!!! -  nu si continutul lor. Doar pe cine si cand am sunat si cat a durat conversatia. La fel se va intampla si in cazul e-mail-urilor. In afara de ora si data la care am trimis sau am primit mailuri, statul va sti aproape tot ce am facut in spatiul virtual timp de sase luni. De exemplu, ce site-uri am vizitat, dar si cat timp am pierdut pe retelele de socializare. Pana aici, nu e nimic nou, reflexul filajului nu va disparea niciodata. Numai un naiv isi poate imagina ca unii dintre noi nu am fost supravegheati secunda de secunda. De cine nu mai conteaza. Ei, si? Doar ca acum nesimtirea e fatisa: informatiile vor fi pastrate in servere speciale, unde vor avea acces doar persoane cu o pregatire speciala, care vor trebui sa puna la dispozitia statului toate datele in maximum 48 de ore. Asta, desigur, inseamna costuri suplimentare: cam 10% din cifra de afaceri a companiilor de profil. De, obrazul subtire cu cheltuiala se tine, desi mitocania incalca grav intimitatea romanilor, dupa cum spun inclusiv reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Acest lucru a devenit posibil dupa ce, la cererea europenilor, legea intitulata „Big Brother” a fost votata in Parlament. Pe de alta parte, furnizorii cred ca vor avea costuri enorme, care se vor regasi in pretul abonamentelor de internet.
Deci, nu numai gazele si electricitatea se scumpesc, ci si internetul si telefoanele. Bravos, natiune! Cand esti mic, toti te scuipa in cap.Ministrul Comunicatiilor sustine ca informatiile vor fi folosite doar in cazul unor investigatii penale si pentru combaterea terorismului. Romania risca o amenda de 30.000 de euro pe zi, daca nu aplica norma. I-auzi! Germania a refuzat sa voteze legea si a acceptat sa plateasca sanctiunea.

„Odata cu Legea «Big Brother», Romania a mai facut un pas pentru a intra in randul lumii bune. In sfarsit, avem si noi, precum americanii, o lege cu nume curat anglo-saxon, care limiteaza libertatea utilizatorilor de internet si incalca, in plus, in mod flagrant drepturile omului. (...) Povestea legii face deja parte din manualele de istorie. Dupa lupte seculare, care au inceput in 2008, legiuitorii nostri, care lupta acum de partea Opozitiei democratice, au reusit, in sfarsit, sa treaca legea prin Parlament. Prima data, frumoasa lege, care obliga operatorii de telefonie mobila si providerii de internet sa stocheze, timp de un an, toate apelurile si mailurile, a trecut de Parlament in 2008. S-a opus, cu dusmanie, Curtea Constitutionala, care, in 2009, bloca legea, acuzand-o ca afecteaza drepturile si libertatile fundamentale. De fapt, ce mai, judecatorii se cantonau in detalii, legandu-se de flecustete precum dreptul la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei, si altele de acest fel. In 2011, bravii nostri parlamentari au incercat din nou. In decembrie, Senatul s-a dovedit dusmanos si nedemocratic, respingand legea. Insa iata ca, acum, Opozitia, care, pe vremea cand facea opozitie, critica vehement legea, a inteles importanta momentului. Cu o majoritate covarsitoare, de 197 de voturi pentru, fostii critici ai progresului si-au inteles, in sfarsit, misia in slujba tarii si i-au dat Romaniei un act legislativ democratic, modern, cu fata intr-adevar occidentala.  (...) Sigur, mai exista si posibilitatea ca parlamentarul roman sa nu fi avut habar de romanul «1984», al lui Orwell. In fond, e o carte pe care o mai citesc doar profesorii batrani, care se trezesc, lac de apa, la trei dimineata, bantuiti de amintirea grotesca a dictaturii comuniste. E foarte probabil ca parlamentarul sa-si fi amintit, cand a ales numele legii, doar de reality show-ul cu tipul ala, Ernest, care acum tine discursuri moralizatoare, ignorate sistematic pana si de victimele sale, la „Tradati in dragoste”. Big Brotherul de la televizor e o treaba nostima. E cu tineri, e cu distractie, si are tot ce au filmele bune de la Hollywood – sex, sirop si violenta. De ce sa nu alegi, asadar, pentru o lege un nume atat de popular? Sa coboare in casele tuturor romanilor cate un strop de reality show. (Catalin Sturza, Melidonium, 14 iunie 2012)

La sfarsitul lunii mai a.c., APADOR-CH i-a adresat o scrisoare presedintelui Romaniei, in care ii solicita sa nu promulge Legea privind retinerea datelor si sa sesizeze Curtea Constitutionala pe aceasta tema, in care se precizeaza printre altele:  „Legea care v-a fost inaintata spre promulgare nu doar ca nu rezolva problemele de neconstitutionalitate, ci chiar este o varianta mai periculoasa pentru drepturile cetatenilor, cu o procedura vaga si neclara de acces la date. De asemenea, amintim ca Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal  a refuzat avizarea proiectului, Senatul a respins in unanimitate de voturi acest proiect de lege, iar Guvernul Romaniei a refuzat sa il sustina public. Ca atare, va solicitam sa va exercitati prerogativele in sensul sesizarii Curtii Constitutionale cu privire la Legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului ca parte a controlului anterior de constitutionalitate a legii. Referitor la solutia pentru conflictul legat de neimplementarea directivei europene, amintim faptul ca si alte state (Germania, Cehia, Cipru) au decizii similare din partea Curtilor Constitutionale si reiteram ideea ca autoritatile romane ar fi trebuit  si inca trebuie sa ia o pozitie publica cu privire la Directiva,  afirmand in mod ferm necesitatea revizuirii acesteia, in sensul respectarii dreptului la  viata privata al cetatenilor europeni. Va transmitem anexat un document in care detaliem aspectele de neconstitutionalitate ale acestei legi. (In numele semnatarilor, cu consideratie, Diana-Olivia Hatneanu, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH); Cosemnatari: Bogdan Manolea, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), Mircea Toma, ActiveWatch – Asociatia de Monitorizare a Presei, Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Gheorghe Serban, Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor (ANISP).”
Ce credeti ca a facut presedintele Traian Basescu? Nimic! Mai surprinde pe cineva?
       In romanul „1984” al lui George Orwell, pentru un mai bun control al mintii (celorlalti), pana si limba este modificata, engleza (caci pe teritoriul Londrei este plasata actiunea) fiind inlocuita cu Nouvorba. „Nu vezi frumusetea desfiintarii cuvintelor? Tu nu stiai ca Nouvorba este singura limba din lume al carei vocabular scade in fiecare an?! […] Nu intelegi ca singurul scop al Nouvorbei este de a limita aria de gandire?! Pana la sfarsit, o sa facem crimaganditul literalmente imposibil, pentru ca n-or sa mai existe cuvinte in care sa-l exprimi. Fiecare concept care ar putea fi necesar vreodata orisicui va fi exprimat printr-un singur cuvant, cu sens strict definit si cu toate celelalte sensuri secundare sterse si uitate. […] Cum crezi tu c-ai mai putea avea o lozinca «Libertatea este sclavie», cand insusi conceptul de libertate va fi abolit?” (G. Orwell, „O mie noua sute optzeci si patru”, pp. 74, 75).
Romanul „1984” a cunoscut deja cateva adaptari pentru televiziune si marele ecran, cea mai recenta dintre acestea fiind o versiune cinematografica regizata in anul 1984, de Michael Radford, in care rolurile principale au fost jucate de John Hurt, Richard Burton si Suzanna Hamilton. O noua adaptare cinematografica a romanului „1984”, de George Orwell, ar putea fi produsa la Hollywood. Producatorii se afla, in prezent, in cautarea unui scenarist care sa adapteze romanul, inainte de a se adresa unuia dintre marile studiouri.
Cred ca e momentul ca Parlamentul Romaniei si Traian Basescu sa iasa pe piata cu oferta! La Hollywood cu noi! Viata, oricum,  bate filmul!

MARIANA CRISTESCU
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4022-La-Hollywood-cu-noi.aspx