Statele Unite critica din nou Romania pentru nerestituirea proprietatilor greco-catolice confiscate de comunistiLipsa de actiune a Guvernului Romaniei in retrocedarea proprietatilor greco-catolice a fost din nou subiect de critica al Statelor Unite in cadrul “Human Rights Report 2011” dat publicitatii la Wasghinton D.C. de catre Hillary Clinton in dimineata zilei de 24 mai, 2012.
"Restituirea proprietatilor a ramas foarte inceata, iar guvernul a esuat in a face pasi concreti in directia restituirii bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist in 1948", se arata in preambulul raportului despre situatia drepturilor omului in Romania.
In decursul anului 2011 "au fost numeroase dispute pe marginea bisericilor pe care Biserica Ortodoxa nu le-a retrocedat Bisericii Greco-Catolice violand hotarari judecatoresti care ii cereau sa faca acest lucru”, se mai arata in raport.
Raportul mentioneaza, de asemenea, ca "o lege a cultelor restrictiva continua sa fie in uz" in Romania.
Romania este una dintre cele 199 de tari din jurul lumii monitorizate de Departamentul de Stat al Statelor Unite in ceea ce priveste respectarea prevederilor Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.
In cadrul acestei declaratii, articolul 18 afirma: "Orice om are dreptul la libertatea gandirii, de constiinta si religie; acest drept include libertatea de a-si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea, singur sau impreuna cu altii, atat in mod public, cat si privat, prin invataturi, practici religioase, cult si indeplinirea ritualurilor.”
"Prin neretrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate de comunisti in 1948, Statul Roman incalca drepturi fundamentale ale omului si ingradeste dreptul la libertate religioasa a greco-catolicilor in Romania", a spus Pr. Chris Terhes, presedinte al Romanian Greek-Catholic Association din California.
In 1948 statul comunist a desfiintat prin lege Biserica Greco-Catolica si i-a confiscat toate proprietatile, iar pe credinciosii greco-catolici i-a fortat sa treaca la Biserica Ortodoxa Romana. Cei care au refuzat sa se supuna decretului comunist si sa treaca la Biserica Ortodoxa au fost arestati si inchisi in puscarii. Bisericile si casele parohiale greco-catolice au fost date de comunisti Bisericii Ortodoxe, iar restul proprietatilor au fost pastrate de catre stat.
Dupa caderea regimului comunist in 1989 Biserica Greco-Catolica a fost recunoscuta din nou prin lege, insa statul a refuzat sa-i restituie proprietatile confiscate in 1948.
"Datorita faptului ca greco-catolicii nu sunt lasati sa intre si sa se roage in bisericile greco-catolice confiscate de comunisti, statul le incalca dreptul la libertate religioasa si la indeplinirea ritualului conform credintei lor", a spus Pr. Terhes. "Ca urmare a acestui lucru, in foarte multe localitati din Romania greco-catolicii sunt nevoiti sa se roage in case private, sali de clasa in scoli, sub cerul liber ori alte locuri improprii pentru indeplinirea unui ritual religios.”
Biserica Greco-Catolica a propus Bisericii Ortodoxe folosirea alternativa a bisericilor greco-catolice confiscate in 1948, astfel incat acelasi lacas de cult sa fie folosit la ore diferite de ortodocsi si greco-catolici. Propunerea a fost refuzata de Biserica Ortodoxa Romana, aceasta continuand sa se opuna intrarii greco-catolicilor in bisericile greco-catolice confiscate.
Ca urmare a acestei situatii, in mai multe localitati greco-catolicii au apelat la justitie pentru a-si recastiga dreptul sa intre in bisericile greco-catolice confiscate             in 1948.
Chiar si in cazurile unde greco-catolicii au castigat in justitie dreptul sa intre in biserica, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au continuat sa se opuna aplicarii legii si sa-i lase pe greco-catolici in biserica, asa cum s-a aratat si in raportul american.
In diverse localitati din Transilvania reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane prefera sa demoleze sau sa distruga bisericile greco-catolice decat sa le retrocedeze, sau sa le tina inchise decat sa-i lase pe greco-catolici in ele.
"Analizand actiunile anti greco-catolice de pe cuprinsul Romaniei, este clar ca Biserica Ortodoxa are ca si scop epurarea culturala si religioasa a minoritatii greco-catolice din Romania,” a spus Pr. Terhes. "Faptul ca un astfel de comportament intolerant este tolerat in Romania este vina Statului Roman.”
In cadrul conferintei de presa de la Wasghinton cu ocazia lansarii publice a acestor rapoarte, secretarul de stat american Hillary Clinton a spus: "Aceste rapoarte, pe care Guvernul Statelor Unite le-a publicat de aproape patru decenii, transmit un semnal clar guvernelor din jurul lumii: va urmarim si va facem responsabili.”
De asemenea, rapoartele sunt un semnal si pentru cetatenii si activistii de peste tot. "Nu sunteti singuri, suntem de partea voastra,” a spus Hillary Clinton.
"Cuvintele doamnei secretar de stat Clinton sunt cuvinte de incurajare pentru toti cei discriminati si opresati, inclusiv pentru greco-catolicii din Romania. De asemenea, acestea sunt si un semnal pentru Guvernul Romaniei ca a venit timpul ca, dupa doua decenii de la caderea regimului comunist, Biserica Greco-Catolica trebuie sa fie repusa in drepturi iar discriminarea minoritatii greco-catolice sa inceteze," a concluzionat pr. Terhes.
Romanian Greek-Catholic Association este o organizatie non-profit din California care pledeaza la nivel international pentru oprirea discriminarii minoritatii greco-catolice in Romania si retrocedarea proprietatilor confiscate de regimul comunist in Romania.
Romanian Greek-Catholic Association
www.rogca.org

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a3937-Statele-Unite-critica-din-nou-Romania-pentru-nerestituirea-proprietatilor-greco-catolice-confiscate-de-comunisti.aspx