PATIMILE SI ÎNVIEREA DOMNULUI DUPA PROFETIILE MESIANICE
de Preot Aurel Sas

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel.” (Isaia 7, 14)
„Un glas striga: „In pustiu gatiti calea Domnului, drepte faceti in loc neumblat cararile Dumnezeului nostru.” (Isaia 40, 3)
„Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei.” (Zaharia 9, 9)
„Ca, iata, ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi predat arhiereilor si carturarilor; si-L vor osandi la moarte si-L vor da in mana paganilor.” (Marcu 10, 33)    
„Iar el le-a zis: Nu va inspaimantati! Cautati pe Iisus Nazarineanul, Cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde L-au pus.” (Marcu 16, 6).

(Continuare din editia precedenta)

Vor arunca sorti pentru camasa Lui! (Psalm 21, 20; Ioan 19,23-24)
„...Impartit-au hainele Mele lorusi si pentru camasa Mea au aruncat sorti” (Psalm 21, 20). Evanghelistii prezinta aceasta confirmare a proorociei, astfel: „Dupa ce au rastignit pe Iisus, ostasii au luat hainele Lui si le-au facut patru parti, fiecare ostas cate o parte, si camasa. Dar camasa era fara cusatura, de sus tesuta in intregime. Deci, au zis unii catre altii: Sa n-o sfasiem, ci sa aruncam sorti pentru ea, a cui sa fie; ca sa se implineasca Scriptura care zice: „Impartit-au hainele Mele lorusi, si pentru camasa Mea au aruncat sorti...” (Ioan 19, 23-24; Matei 27, 35; Marcu 15, 24; Luca 23, 34).
Asadar, recunoasterea ca Iisus Hristos este Mesia, din proorociile Vechiului Testament si confirmarile Noului Testament, este atat de usoara, pentru ca tot ce s-a proorocit despre Mesia s-a adeverit in Viata lui Iisus Hristos.

Nu va avea nici un os zdrobit (Psalm 33, 19; Ioan 19,33)
„Domnul pazeste toate oasele lor, nici unul din ele nu se va zdrobi” (Psalmul 33, 19). „Nu I se va zdrobi nici un os” (Ioan 19, 36). De ce? Pentru ca: „Multe sunt necazurile dreptilor, si din toate acelea ii va izbavi pe ei Domnul” (Psalmul 33, 18). Ori, Iisus Domnul, ca Fiu al Omului, era drept si nevinovat. Iata adeverirea: „Iar venind la Iisus, daca au vazut ca deja murise, nu I-au zdrobit fluierele picioarelor.” (Ioan 19, 33). Asa, Domnul a fost luat de pe Cruce si pregatit pentru inmormantare dupa datina iudeilor.
Aceasta a fost urmarea Scripturii care zice: „Deci iudeii, fiindca era vineri, ca sa nu ramana trupurile sambata pe cruce, caci era mare ziua sambetei aceleia, au rugat pe Pilat sa le zdrobeasca fluierele picioarelor si sa-i ridice. Deci au venit ostasii si au zdrobit fluierele celui dintai si ale celuilalt, care era rastignit impreuna cu el.” (Ioan 19, 31-32), iar venind la Iisus nu I-au zdrobit fluierele picioarelor pentru ca deja murise (cf. Ioan 19, 33) si isi daduse Duhul in manile Tatalui (cf. Luca 23, 46).

Va fi strapuns in coasta Lui! (Zaharia 12, 10; Ioan 19,34)
„...Isi vor atinti privirile inspre Mine, Cel pe Care ei L-au strapuns si vor face plangere asupra Lui ...” (Zaharia 12, 10). Iar la Sf. Evanghelist Ioan gasim implinirea proorociei, descoperindu-ne: „Ca unul dintre ostasi cu sulita a impuns coasta Lui si indata a iesit sange si apa..., Ca sa se implineasca Scriptura: „Nu I se va zdrobi nici un os. Si iarasi alta Scriptura zice: „Vor privi la Acela pe Care L-au impuns” (Ioan 19, 34, 36-37). Iar aceasta a avut loc la Crucea rastignirii pe Golgota, cand unii L-au impuns, iar altii L-au privit.
Cand Iisus si-a dat Duhul evenimentele au fost cutremuratoare, dupa Scripturile care zic: „Iar Iisus, strigand iarasi cu glas mare, si-a dat duhul. Si iata, catapeteasma templului s-a sfasiat in doua de sus pana jos, si pamantul s-a cutremurat si pietrele s-au despicat; Mormintele s-au deschis si multe trupuri ale sfintilor adormiti s-au sculat” (Matei 27, 50-53). Iata, marturisirea unuia dintre soldatii romani, cand Domnul si-a dat duhul, zicand: „Cu adevarat, omul acesta era Fiul lui Dumnezeu” (Marcu 15, 39).
Vine intrebarea: Unde este omenirea de azi fata de soldatul roman, care a afirmat ca Iisus este „Fiul lui Dumnezeu”? Dupa cum vedem, putem spune ca: multi din oamenii pamantului de azi sunt departe de a afirma, la cutremurele ce se intampla, ca Iisus este „Fiul lui Dumnezeu” si din aceasta necunoastere si necredinta cutremurele se repeta.
Semne cutremuratoare nu s-au petrecut numai pe pamant, ci si in Soarele care s-a intunecat, dupa Scriptura ce descopera, zicand: „Iar de la ceasul al saselea, s-a facut intuneric peste tot pamantul, pana la ceasul al noualea” (Matei 27, 45). „Intunecandu-se Soarele ...” (Luca 23, 45). „Prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Rasaritul cel de Sus (care e Iisus Hristos)” (Luca 1, 78).
De ce toate acestea? Pentru ca Iisus este Soarele dreptatii, El ca Dumnezu are lacasul Sau in Soare, pentru a revarsa Lumina in lume, dupa revelatia Scripturii: „In Soare si-a pus locasul sau; si El este ca un mire ce iese din camara sa. Bucura-se-va ca un urias, care alearga drumul lui. De la marginea cerului iesirea lui, si oprirea lui pana la marginea cerului; si nu este cine sa se ascunda de caldura lui.” (Psalm 18, 5-7).
Si tot Iisus este „Lumina lumii”: „Deci, iarasi le-a vorbit Iisus, zicand: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii” (Ioan 8, 12). Iar primul vestitor al Invierii lui Iisus putem spune ca a fost Soarele, in care a revenit Lumina dupa ceasul al 9-lea (cf. Matei 27, 45).

Va fi ingropat langa cei fara de lege! (Isaia 53, 9; Matei 27,60)
„Mormantul Lui a fost pus langa cei fara de lege si cu cei facatori de rele, dupa moartea Lui, cu toate ca nu savarsise nici o nedreptate si nici inselaciune nu fusese in gura Lui” (Isaia 53, 9). Da, Mormantul Domnului Iisus a fost nou, intr-o gradina, sapat in piatra  (cf. Ioan 19, 41; Luca 23, 53).
Iar ingroparea a fost in mormant asemanator ca la ceilalti oameni. Iata implinirea proorociei: „Si Iosif, luand trupul, L-a infasurat in giulgiu curat de in” (Matei 27, 59);  „Si a venit si Nicodim, aducand ca la o suta de litri de amestec de smirna si aloe. Au luat deci trupul lui Iisus si L-au infasurat in giulgiul cu miresme... (Ioan 19, 39-41); „Si L-au pus in mormantul nou al sau, pe care il sapase in stanca, si a pravalit o piatra mare la usa mormantului, si s-a dus” (Matei 27, 60). Asa a primit Mantuitorul nostru toate ca sa mantuiasca pe tot cel ce va crede in El.
Va urma

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a3852-PATIMILE-SI-206-NVIEREA-DOMNULUI-DUPA-PROFETIILE-MESIANICE.aspx