Italia: Opt mediatori culturali, printre care si români, îi informeaza pe imigranti despre drepturile lor


Roma, 3 apr /Agerpres/ - Opt mediatori culturali proveniti din Romania, Brazilia, Maroc, Egipt si Albania, implicati in proiectul MediAzione, se deplaseaza la bordul unui camper in pietele din provincia Barletta-Andria-Trani /BAT, sud-estul Italiei/, cu obiectivul de a informa, orienta si sprijini imigrantii proveniti indeosebi din tari terte, privind reinnoirea permisului de sedere, contractul de munca, reintregirea familiei, asistenta de sanatate si azilul politic, informeaza Corriere della Sera in editia de luni.
''Mijloacele itinerante reprezinta forta acestui proiect, deoarece camperul merge prin piete chiar si in orarele cele mai neobisnuite, deoarece ne-am dat seama ca in timpul zilei imigrantii nu au intotdeauna posibilitatea de a merge la oficiile de competenta si a obtine informatiile de care au nevoie'', a afirmat Carmelinda Lombardi, consilier pentru Politici Sociale al provinciei BAT.
Scopul initiativei promovate de departamentul pentru Politici Sociale din provincie si finantat de Ministerul de Interne prin Fondul european pentru integrarea cetatenilor din tari terte, este de a promova integrarea socio-sanitaro-culturala a imigrantilor pe intreg teritoriul.
Din acest motiv, cu incepere din luna februarie si pana la 30 iunie, camperul va poposi in principalele piete din localitatile Margherita di Savoia, Spinazzola, Bisceglie, Trinitapoli, contactand imigrantii in locurile lor traditionale de intalnire, in zonele din orase unde se inregistreaza un aflux mai mare de cetateni straini.
In total, zece localitati din provincia BAT sunt interesate de activitatea celor opt mediatori culturali. Acestia vorbesc limbile rusa, ucraineana, araba, engleza, franceza, portugheza, chineza, spaniola si sarba si cunosc bine problemele cu care se confrunta imigrantii, deoarece la sosirea lor in Italia s-au confruntat cu aceleasi dificultati si neplaceri.
"Insertia copiilor in scoli, procedurile pentru a solicita azil politic, reintregirea familiei si accesul la serviciile de sanatate sunt cele mai mari probleme pe care le-am constatat in timpul itinerariului camperului", a explicat mediatorul de araba Abd Elgawed Isat. Dar dificultatea principala ramane munca. "Multi imigranti nu au un contract de munca, nu stiu cate ore pe zi trebuie sa munceasca si sunt exploatati de patronii lor", adauga Isat.
De aici necesitatea proiectului MediAzione ''de a face cunoscute nu numai indatoririle, ci si numeroasele drepturi pentru cetatenii straini'', subliniaza Ibrahim Elsheikh, de la asociatia non-profit ''Etnie'', partener al initiativei. Prin informare, se poate facilita accesul la servicii iar strainii prezenti in teritoriu sunt protejati.
Activitatea camperului este asociata cu munca de contact pe care mediatorii culturali o ofera in cadrul asa-numitelor ''Sportelli Sociali di Cittadinanza'' /Birouri de Informatie privind Cetatenia/ constituite in toate primariile provinciei BAT, ca parte a proiectului MediAzione.AGERPRES
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a3711-Italia-Opt-mediatori-culturali-printre-care-si-rom226-ni-238-i-informeaza-pe-imigranti-despre-drepturile-lor.aspx