Fraude financiare, inocente ... (6)

Fabricile care produc conserve toxice dau faliment si responsabilii sunt condamnati. Economia de piata si statul de drept are insa si exceptii. Industria bancara vinde produse financiare toxice prin inginerii frauduloase si spaga. Ele nu dau faliment si statul nu-i condamna, ci protejeaza. SUA si UE cumpara pe banii contribuabililor conserve fara valoare, care zac in trezorerii si nimeni nu stie ce se va alege de ele.

Dupa cum se vede, ca si alba-neagra tiganilor, produsele dubioase ale asa zisei industrii bancare anglo-saxone se bazeaza pe iuteala de mana, nebagare de seama si cardasia statului. Laureatul Premilului Nobel Joseph E. Stiglitz explica in Freefall: Free Markets and the Sinking of the Global Economy, 400 p., cum au organizat marile banci si Lobby-ul lor cea mai mare frauda a tuturor timpurilor.

La inceput au fost necesare sume serioase si o munca tenace pana Alan Greenspan, Chairman of Federal Reserva Bord, a convins presedintii Bush, Clinton si Senatul USA, toata lumea, ca bancile nu trebuie controlate - economia de piata rezolva totul - ca acestea sa poata sa puna pe roate o falsa industrie cu produse fictive, un sistem piramidal prin care sa poata fura munca unei tari, fara ca majoritatea sa bage de seama. Stiglitz, ca economist sef al Bancii Mondiale a avut indoileli, asa ca l-au dat afara. Cei insa care au investit in aceasta imensa afacere si-au scos banii cu profit.

Dupa Stiglitz, daca s-ar numara sincer somerii din America ar fi cam 20% si fiecare al treilea tanar de culoare nu are nici o ocupatie. Nimeni nu stie ce se va intampla cu bugetele statelor care au preluat peste un trilion - 1.000.000.000.000 - de dolari harti cu valoare mai putin decat indoielnice de la marile banci, care, cu exceptia Lehman Brothers, isi continua activitatea nestingeriti, la fel de siguri pe ei ca tiganii romi cand organizeaza asa zise jocuri de noroc, in care numai unii castiga.

Aceste fraude financiare sunt inocente pentu ca depasesc normele obisnuite, sumele si sistemul sunt greu de imaginat. Dar ele afecteaza economia din intreaga lume. De aceea este surprinzator ca familia celor 200 de popoare, care se intrunesc periodic la New York, la Organizatia Natiunilor Unite, cu o experienta de jumatate de secol si o multitudine de institutii specializate in garantarea drepturile fundamenle ale omului, dreptatii si libertatii in lume, nu considera necesar sa abordeze si aceasta chestiune. Pentru ca fara un forum si unui sistem de drept universal coercitiv, frauda e vazuta deja ca un fenomen natural, un taifun care matura coasta Floridei o data in fiecare secol, cum remarca recent Lloyd Blankfein, seful Bancii Goldman & Sacks.

Patong, feb. 2010

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a361-Fraude-financiare-inocente-6.aspx