Laser rusesc la fel de puternic ca o bomba „H”

Titlul poate suna simplu, in practica insa, oamenii de stiinta si inginerii s-au straduit zeci de ani pentru a crea lasere puternice, sisteme optice speciale, tehnici de fabricare cu tinta precisa si alte tehnologii avansate. In scopul crearii celui mai puternic laser existent in lume, proiectat pentru a fi in masura sa sa declanseze fuziunea nucleara, Rusia a lansat un proiect estimat la cca. 1,5 miliarde de dolari. Noul laser va fi folosit in studiile asupra fuziunii prin confinare inertiala (Inertial Confinement Fusion (I.C.F.). Proiectul va fi realizat in Parcul Tehnologic Sarov, situat langa Nijni Novgorod, in centrul Rusiei. Cladirea in care va fi amplasat laserul va masura 360 de metri in lungime si va avea inaltimea a zece etaje. Proiectul isi propune recrearea in laborator a proceselor care au loc in interiorul unei stele sau in timpul exploziei unei bombe cu hidrogen. I.C.F. este similar cu ceea ce oamenii de stiinta incearca sa faca utilizand Termonuclear International Experimental Reactor (I.T.E.R.), dar are o abordare alternativa a modului de initiere a fuziunii nucleare. Instalatia mentionata va fi realizata de catre specialisti Institutului de Cercetare in Fizica Experimentala (R.F.N.C.-V.N.I.I.E.F.), unul dintre cele mai importante laboratoare nucleare din Rusia. Institutul a fost implicat, in cele peste sase decenii de ani de existenta, in numeroase programe nucleare civile si militare.
Oficialii rusi au anuntat ca instalatia va putea fi utilizata atat in scopuri civile, cat si pentru armele termonucleare ruse, relateaza Russia Today. Seful proiectului si al institutului de cercetare, Radi Ilkaev, estimeaza ca laserul va fi operational in aproximativ un deceniu si ca proiectul va avea dublu scop: „Energia fizicii plasmei poate fi productiva si studiata pe aceste dispozitive, pe de o parte in scop de aparare, in domeniul dezvoltarea armelor termonucleare, iar pe de alta parte, in perfectionarea componentelor industriale. Cei mai importati fizicieni cred ca fuziunea nucleara realizata cu ajutorul laserelor va juca un rol important in energetica viitoare". Ilkaev a comparat proiectul rus cu laserele similare deja existente in Franta si S.U.A.: „Laserul nostru va putea furniza 2,8 megajouli de energie catre tinta, in comparatie cu nivelul atins de celelalte doua lasere, de 2 megajouli. Noi construim acest laser mai tarziu decat celelalte tari, pentru ca un astfel de proiect este foarte costisitor, dar laserul nostru va fi cel mai bun din lume".
Procesul ce are loc in cazul unui laser I.C.F. este similar celui care are loc in in bombele termonucleare, dar laserul incearca sa elibereze energia nucleara intr-un mod controlat. Momentan, nici un laborator din lume nu a reusit sa creeze mai multa energie cu ajutorul laserului I.C.F. decat cea necesara pentru alimentarea laserului. Daca acest lucru va putea fi obtinut, rezultatul actualului proiect ar putea fi crearea unei surse de energie curata, folosibila secole intregi. Elementele utilizate in astfel de experimente, deuterium si tritium (izotopi grei ai hidrogenului), sunt abundente in oceanele lumii, spre deosebire de uraniu, substanta folosita astazi de reactoarele nucleare. In ceea ce priveste uzul militar, un laser I.C.F. permite armatei sa testeze armele nucleare din arsenal. tarile care au semnatare ale tratatului Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, printre care se numara S.U.A., Franta si Rusia, nu mai pot efectua teste nucleare, ceea ce inseamna ca armele termonucleare ce dateaza de cateva decenii nu mai pot fi testate pentru a vedea daca mai sunt functionale. Un superlaser precum cel ce urmeaza sa fie construit.

Ion Maldarescu

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a3608-Laser-rusesc-la-fel-de-puternic-ca-o-bomba-H”.aspx