România revolteiRevolta cetatenilor Romaniei este inteleasa adesea superficial. Unii considera ca “nemultumirea globala” privind mersul lumii a atins, in sfarsit, meleagurile carpatine.
Este adevarat ca neoliberalismul de astazi (derivat din convingerea neodarwinista dupa care competitia de pe piata este cheia vietii, sociale si individuale - convingere de care liberalismul si neoliberalismul anilor ‘30 se disting de la inceput prin centralitatea asigurata persoanei umane) este la capatul puterilor si nemultumeste pretutindeni. Situatia din Romania este, insa, in miezul ei, altceva: produsul nepriceperii administrative si al deciziilor anacronice si corupte din 2009 incoace. Altii considera ca revolta romaneasca este consecinta "masurilor de austeritate". Fireste, nicaieri austeritatea nu starneste aplauze. Este de observat insa - dincoace de variatele conotatii ale "austeritatii" - ca in Romania de astazi saracia populatiei - adusa la limita supravietuirii, pentru marea parte a cetatenilor - nu este singura problema. In fapt, la aceasta saracie, care urca deja dincolo de mijlocul social, se adauga extinderea fara precedent a coruptiei; punerea chiar a varfurilor statului in serviciul grupurilor private; desfigurarea democratiei odata cu falsificarea alegerilor prin diferite tehnici procedurale.); scoaterea la mezat a valorilor. Daca luam in seama ceea ce revolta din Romania etaleaza ca revendicari - la Bucuresti si in cele peste 60 de orase - atunci ne dam seama ca este vorba de o paleta semnificativ de larga, oricum mult mai larga decat interpretarile pomenite.
Observatorii occidentali - nu totdeauna destul de informati sau informati in graba - au priceput, totusi, dupa cateva zile de proteste in Romania, ca aici nu este vorba doar de revendicari economice aidoma reactiilor simple la globalizare si austeritate. Aceasta in pofida pretentiilor lui Basescu ca masurile de austeritate scot oamenii in strada si ca astfel de masuri au facut, de fapt, din Romania inainte-mergatorul unei politici intelepte. Nici vorba de asa ceva - nimeni in Europa si in lumea larga nu s-a luat dupa Bucuresti, de aceasta data, cel putin. Multe ziare (vezi, de pilda, "Chicago Tribune", "El País") descriu ceea ce se petrece. Altele (vezi "The New York Times") vorbesc de "cronyism in state institutions and widespread corruption" in Romania si de (vezi "The Wall Street Journal") "official corruption and graft". Dupa ce s-a vorbit de "docil" in cazul guvernului roman (vezi "The Economist"), de nemultumirea jurnalistilor romani fata de "some excessive actions by policy" si de cerintele majore ale protestatarilor - "government's resignation" si "early elections" (vezi "The New York Herald Tribune"), ziare mai detaliat informate (vezi "Le Monde") evoca devize ale protestatarilor, precum "Basescu si PDL ne-au saracit", si noteaza "incompetenta guvernului" si "distrugerea" unor sectoare, precum educatia.
Sunt de facut trei observatii. Prima este aceea ca si presa internationala a inceput sa sesizeze ca in revolta din Romania nu este vorba doar de revendicari economice, desigur justificate, ci si de altceva: soarta firavei democratii carpatine. A doua este aceea ca - asa cum s-a observat in protestele de la Montréal, la Barcelona si in alte locuri - votantii pacaliti de Basescu in 2009, cu pretinsa "amenintare a revenirii comunismului" (mort demult pe plaiurile Carpatilor), si-au dat seama de pacaleala si incep sa sesizeze adevarata fata a lucrurilor. A treia observatie este aceea ca John Stuart Mill are dreptate inca o data cu distinctia (vezi John Stuart Mill, Essays on Politics and Culture, New York, 1963, p. 21) dintre - putem traduce in contextul carpatic - a ajunge in functii politice si a fi calificat pentru aceste functii. Nu este totul sa ajungi! Romania prezinta situatia unei garnituri de conducere a tarii fara calificarea indispensabila. Revolta din ianuarie 2012 este consecinta anilor de conducere diletanta si corupta de catre grupuri fara calificare, dar vindicative si opace la democratie.


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a3423-Rom226-nia-revoltei.aspx