Din lumea... lui Stanley Kramer (1013)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
* Am un respect deosebit pentru persoanele care, indiferent de nivelul educational, dispun de decenta necesara de a nu intra in domenii de activitate pentru care n-au nici vocatia si nici calificarea necesara si in plus, deloc de neglijat, isi poarta cu demnitate anii petrecuti pe acest zbuciumat mapamond - ma refer la varsta, iar in lipsa unor argumente palpabile sustinute de probe, se abtin de a adjectiva in mod nepermis pe cei care au pareri diferite sau contrarii.
Oricat am dori sa parem de egali, unii suntem mai egali decat altii, datorita - hai sa folosesc un termen decent - unui numar superior de circumvolutiuni, deci dotare cerebrala diferita. Desi realizez ca primatul valorii nu se mai ia in calcul, lumea fiind dominata de primatul prostiei, oamenii cu o dotare cerebrala indoielnica constituind o alarmanta majoritate a locuitorilor planetei. Inclin sa cred ca se va accepta in final ca suntem diferiti ca nivel cerebral si nu putem accepta sine die iesirile infantile ale celor a caror singura virtute este ca au acces la persoane care, datorita functiilor detinute, sunt, cel putin temporar, factori decizionali.
 Wallace Stevans, unul dintre cei mai signifianti poeti ai secolului al XX-lea, eseist si filosof spunea: "Oamenii de exceptie vad lucrurile diferit de majoritatea muritorilor.” Deci, aceptati ca suntem diferiti, desi Sapiens nihil invitus facit.
 In epoca prostiei universale, "trasul de bracinar” a devenit o practica curenta pentru cei la care manierele, in general, lipsesc cu desavarsire, de bune maniere nici nu poate fi vorba. Ce bine ar fi daca ne-am cunoaste lungul nasului si locul pe care-l meritam in societate. Socrate, omul care a influentat filosofia universala, de la Platon pana la S. Kierkegaard, spunea ca "exista un singur lucru bun, cunostintele, si un singur rau, ignoranta.” (There is only one good, knowledge, and one evil, ignorance.) Refuz sa cred ca la nesfarsit, ignorantii vor fi luati in considerare.
Oricum, ca o vaga consolare va improspatez memoria cu legea lui Thumb -The Law of Thumb- care ne spune ca cine gandeste logic este in contrast cu lumea reala. (Somebody who thinks logically is a nice contrast to the real world.) Concluzia care se desprinde, demonstreaza ca lumea in care traim nu are nimic comun cu logica, ofensiva irationalului se face simtita in toate domeniile de activitate, agresiunea (a)normalitatii fiind practica curenta a tuturor cancelariilor lumii, oamenii de valoare fiind marginalizati si nefiind admisi in anumite sfere, in care ignoranta, infantilismul politic si prostia sunt caracteristici dominante.
Chiar daca nu este pe placul purtatorilor ilegali de creier si al celor a caror dotare cerebrala ar starni pana si hazul copiilor de la grupa mica a unei gradinite situata undeva prin Muntii Calimani, revin la Berttolt Brecht si la "Teroarea si mizeriile celui de-al treilea Reich”, amintindu-va ca "lumea va ajunge in pragul prabusirii, a autodesfiintarii atunci cand neinitiatii, nestiutorii, oamenii mai putin dotati cerebral, vor da lectii celor initiati, stiutori si dotati cerebral. Analizati la nivel planetar de cine suntem condusi si realizati ca prabusirea Mapamondului este iminenta, contributia majora ne apartine prin acceptarea la nesfarsit de a fi condusi de cei mai ignoranti si mai sarlatani dintre noi.
Desi Franklin Delano Roosevelt, singurul presedinte American care a castigat 4 mandate prezidentiale, nu se numara printre favoritii mei, din cauza faptului ca dupa perioada 1929-1933, criza generala a capitalismului, a dorit introducerea in Statele Unite ale Americii a sistemului comunist, fara a realiza ca cel mai bun sistem politic devine nefunctional daca este aplicat de "ciocanari” si nu de oameni de valoare, doresc sa va refamiliarizez, doar, doar se va retine ceva, cu una din emanatiile cerebrale ale lui Eleonor Roosevelt, sotia presedintelui, decedata la 81 de ani ca membra activa a Partidului Comunist American: oamenii educati discuta despre idei; oamenii mai putin educati, discuta despre evenimente; oamenii needucati, discuta despre persoane - oameni, mai pe limba stramoseasca, nu-i duce cerebelul decat la barfe si improscarea cu neadevaruri a celor care, sub toate aspectele, se afla la ani lumina de ei. Cel mai mare deserviciu facut unei comunitati si asa destul de antagonica apartine acestor categorii de persoane.
Motivul pentru care nu progresam si avem statutul existent, a fost explicat  inca din secolul al XIX-lea de filosoful Frederic Bastiat, care ne-a lasat spre stiinta ca "progresul unei comunitati, natiuni depinde de nivelul relatiilor sociale existente intre membrii comunitatii respective.” Cat timp vom tolera printre noi asemenea factori distructivi, sa nu ne mai mire adjectivari de genul “Haiti al Europei”, “Somalia Europei”, “Paria Europei”si altele similare, provenite din partea unor persoane de prima marime, inclusiv profesori universitari.
Raman tot in asteptarea materializarii perceptului de "meritocratie”de care vorbea distinsul om de cultura Corneliu Leu. Trebuie, odata pentru totdeauna,  inteles ca niciodata nu se va schimba statutul existent, pastrand aceiasi factori decizionali. Asta daca se doreste sa se schimbe ceva in perimetrul stramosesc.
Tuturor incompetentilor, care ocupa nemeritat scaunele Presedintilor, Guvernelor si Parlamentelor lumii, o urare desprinsa din Cartea Legii - Biblia, Psalmul 109, versetul 8 : "Putine sa-i fie zilele la numar, si slujba sa i-o ia altul! (let his day be few; and let another take his office.) Aceeasi “urare” se regaseste si in Faptele Apostolilor, Cap 1, versetul 20; "slujba lui s-o ia altul.” (and his bishopric let another take) Asa sa ne ajute Dumnezeu !
Ca o consolare pentru toti care se disociaza total de exponentii dictaturii prostiei, cuvintele omului de stiinta scotian, medic, scriitor, autorul Pamfletelor lui John Bull, renumitul John Arbuthnot: "In final, toate partidele politice mor, asfixiindu-se cu propriile minciuni.”(All political parties die at last of swallowing their own lies). Sunt in asteptarea materializarii acestei salvatoare predictii.

A. C. Ton


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a3229-Din-lumea-lui-Stanley-Kramer-1013.aspx