INCA O ,,TARA” IN ROMANIA: ,,TARA CEANGAILOR”!
Scriam, nu demult, despre "inventivitatea” iredentismului maghiar din Romania, care are o vocatie extraordinara in a inventa mereu alte si alte ,,formatiuni statale” pe teritoriul Romaniei.
Despre "tara secuilor” a auzit toata lumea, in care se va naste viitorul "tinut secuiesc autonom”, ce, musai, trebuie sa se infaptuiasca. Va fi ca un fel de insula a serpilor in mijlocul Romaniei! Mai nou, a aparut inca o tara, care, chiar daca deocamdata, nu-si revendica autonomia tot pe criterii etnice, aceasta nu va intarzia prea mult, dat fiindca iredentismul maghiar n-are odihna cand e vorba de astfel de revendicari. Este vorba de "tara ceangailor”.
"Nasul” acesteia este Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, care, in urma recentului recensamant, a facut o descoperire extraordinara, anume ca in orasul ce-l pastoreste traiesc peste 100 de ceangai. Facand dumnealui aceasta grozava descoperire, i-a venit si o idee nemaipomenita, anume ca ar fi cat se poate de binevenit un parteneriat intre ,,tinutul secuiesc” si ,,tara ceangailor”, vecina. Unele ziare au reactionat imediat, descoperind in acest parteneriat trans-carpatin o dorinta ascunsa pentru a se crea un asa-zis ,,coridor catre Moscova”.
Daca tinem seama de traditionalele legaturi de prietenie dintre Budapesta si Moscova, in cadrul carora s-a realizat, de-a lungul vremii, o adevarata ,,coalitie albro sie” impotriva Romaniei, atunci nu trebuie sa socotim aceasta ca fiind o simpla inventie gazetareasca. Coalitia de care vorbeam s-a nascut inca de pe vremea regimului comunist al lui Bela Kun, din 1918, cand cele doua armate ,,revolutionare”, cea rusa si cea maghiara, trebuiau sa faca jonctiunea spre a ataca armata romana si astfel ,,sa se realizeze o cale de contact intre Ungaria sovietica si Rusia sovietica”.
Cu ocazia crizei cehoslovace din 1938, Moscova si-a declarat fatis "sprijinul pentru iredentismul teritorial al guvernului lui Horthy”, "uitand” ca acesta era dictatorul care a pus temelia solida a fascismului european. De fapt, tot o forma a acestuia era si dictatura rosie, comunista, instaurata in Rusia, dupa 1918.
Mai apropiate de vremurile noastre au fost actiunile iredentiste ale Ungariei din vremea cand eram ,,tovarasi”, uniti in cadrul Tratatului de la Varsovia. Acest lucru nu i-a impiedicat pe "tovarasii” de la Budapesta sa desfasoare actiuni iredentiste impotriva statului roman. Asa, de exemplu, in 1946, conducerea superioara de partid si de stat a Ungariei dadea instructiuni ,,elementelor noastre de incredere” din Romania, ,,care trebuie sa se infiltreze in PCR pe orice cale posibila, unde sa activeze apoi intens,  intr-o maniera disciplinata, pentru a castiga increderea si a obtine functii importante mai ales in administratia de stat”.
Iata cum se ,,leaga” niste evenimente care nu au fost intamplatoare, asa cum nu sunt nici cele puse la cale de iredentimul maghiar din zilele noastre. Asa s-a nascut si ,,tara ceangailor” si, odata cu ea, si acel "coridor catre Moscova”. Intorcandu-ne la realitatea existenta si lasand la o parte inventiile fantomatice ale lui Antal Arpad, se stie ca in Moldova, mai ales in zona Bacaului, sunt cateva localitati ,,ceangaesti”, in care functioneaza, in paralel, scoli cu limba de predare romana si cu limba de predare maghiara. Unele dintre acestea din urma nu sunt autorizate. Tocmai inspre aceasta stare de lucruri doreste sa se indrepte si viitorul "parteneriat secuiesc-ceangaiesc”, la care gandeste Antal Arpad.
,,In bugetul de anul viitor vom aloca o suma de bani pentru acest proiect, impreuna cu cei de la Consiliul Judetean Covasna. Probabil ca vom infiinta o asociatie, prin care va demara programul, si cu toate riscurile pe care le implica, tind sa cred ca scopul este unul nobil, care merita acest sacrificiu. Vor fi cu siguranta voci care se vor  intreba de ce cheltuim banii pentru acest lucru, dar ne asumam acest risc”. Asa a declarat domnul primar de la Sfantu Gheorghe, unul dintre cei mai inversunati lideri ai revizionismului si iredentismului maghiar din Romania.
Luand cunostinta de declaratiile lui Antal Arpad, Asociatia RomanoCatolica din Moldova "Dumitru Martinas”, una dintre vocile cele mai autorizate a-si spune parerea in chestiunile ceangaiesti, se intreaba, pe buna dreptate, cum pot fi gandite si chiar realizate programe antiromanesti pe banii contribuabililor romani?! Motiv pentru care ,,protestam, si pe aceasta cale, impotriva folosirii la adresa membrilor acestei comunitati a termenului de "ceangau” si, implicit, a notiunii de "Tara Ceangailor”, fara acoperire in plan real, istoric, juridic, administrativ, ori macar in constiinta comunitatii” (...).
De asemenea, atragem atentia ca prin introducerea orelor de limba maghiara in scolile din satele catolice din Moldova s-a procedat in mod oficial la o noua maghiarizare a copiilor care frecventeaza aceste ore (...) Se procedeaza chiar si la o discriminare care duce in mod inevitabil la inechitate intre copiii ai caror parinti opteaza sa-i trimita la orele de limba maghiara si majoritatea celorlalti copii, in conditiile in care primii dintre acestia participa la respectivele ore de limba maghiara in schimbul unor sume de bani (...).
Participand la aceste ore de limba maghiara, copiii catolici din Moldova trec deja printr-o ,,criza identitara”, in conditiile in care profesorii maghiari sustin in mod eronat identitatea lor maghiara, in total dezacord cu realitatea istorica si faptica actuala, promovand constant istoria si cultura natiunii maghiare in detrimentul celei romanesti (...). Consecintele pe termen scurt si lung sunt dintre cele mai grave, iar autoritatile statului roman ar trebui sa stopeze odata concesiile fata de sustinatorii intereselor straine (...).
Ne intrebam, in acelasi timp, daca romanii din judetul Covasna (a caror procent depaseste totusi 26 la suta!) sunt de acord ca din banii lor sa fie finantate programe antiromanesti din zone nemaghiare.” Noi am mai adauga ca, si in cazul de fata, ca si in atatea altele, este vorba despre o disolutie grava a autoritatii statului, incapabil sa-si impuna puterea, pentru ca tara aceasta sa nu mai fie un fel de sat fara caini, in care vine cine vrea, spune ce vrea, pleaca cum vrea, fiindca "democratia romaneasca” este intr-adevar una "originala”, incat, vorba ceea: ca la noi, la nimeni!Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a3211-INCA-O-TARA”-IN-ROMANIA-TARA-CEANGAILOR”.aspx