Vizita in Romania a unei delegatii a reprezentantilor comunitatilor romanesti din Statele Unite ale Americii

Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a initiat in 2009 un program de consultari cu reprezentanti ai mediului asociativ romanesc din state in care exista comunitati romanesti numeroase. In cadrul acestui program o delegatie a reprezentantilor comunitatilor romanesti din Statele Unite a fost invitata la Bucuresti in perioada 29 septembrie – 3 octombrie, 2009, pentru a prilejui un schimb de opinii cu liderii institutiilor politice, religioase si ale societatii civice reprezentative ale statului roman (Presedintie, Parlament, Guvern, Patriarhie, Televiziunea Romana).

Delegatia reprezentantilor comunitatilor romanesti din SUA a fost alcatuita din Cristian Calugarita, Presedintele Societatii Viitorul Roman, Ion Anton, membru al Societatii Viitorul Roman si al Consiliului Mondial Roman, Neculai Popa, Presedintele Consiliului Romano-American si Secretar General al Consiliului Mondial Roman, toti trei din Los Angeles, California, Octavian Cojan, Presedintele Comunitatii Romano-Americane din Illinois, Petru Amarei, Presedintele lui Romanian Television Network, Steven Bonica, Editorul lui Romanian Tribune si Chairman al lui Romanian Chamber of Commerce and Industry din Chicago, Michael Oros, Presedintele Societatii Romano-Americanilor din Portland, Preot Doctor Theodor Damian, Parohul Bisericii Ortodoxe "Sf. Apostoli Petru si Pavel" din New York, Iulian Calinov, reprezentatntul comunitatii romanesti din Seattle, Prof. Smaranda Cazan-Livescu, Presedinte a Uniunii Internationale a Femeilor Romane, Inc., din Atlanta, Andra Munteanu, Tresurer al Societatii Round Table din Chicago, Grigore Culian, patronul si editorul saptamanalului New York Magazine, din New York, Alin Rosca, fondatorul lui Romanian-American Professional Network si Consul Onorofic al Romaniei la Cleveland si Stelian Plesoiu, reprezentand comunitatea romana din Chicago.

Pe toata durata vizitei la Bucuresti au fost abordate teme legate de identificarea modalitatilor optime de sprijinire a demersurilor organizatiilor pentru pastrarea si promovarea valorilor culturale romanesti, consolidarea unui parteneriat activ in beneficiul comunitatii romanesti si al promovarii imaginii si intereselor Romaniei, precum si implicarea excelentei romanesti din Statele Unite ale Americii in sprijinul dezvoltarii economice, sociale, culturale si tehnologice a societatii romanesti.

Delagatii au fost insotiti pe tot parcursul vizitei de reprezentanti ai mass-media din Bucuresti, oferind zilnic interviuri la posturile de radio si televiziune.

Delegatii s-au adunat in saloanele restaurantului "Select" din Aleea Alexandru, in seara zilei de 29 septembrie, la un dineu oferit de Departamentul Originarilor din Romania, si unde au fost primiti de Directorul departamentului, domnul Stoenescu si o echipa de consultanti. La cina delegatia americana a fost salutata de catre deputatul diasporei in Parlamentul Romaniei, reprezentand zona America-Australia, Mircea Lubanovici.

Prima intalnire a zilei de 30 septembrie a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde gazdele, Ministrul Secretar de Stat Eugen Tomac si Directorul Dan Stoenescu au avut ocazia sa cunoasca mai in detaliu delegatia si sa dezvolte un dialog amplu acoperind o varietate de teme. Ministrul Tomac a subliniat importanta instituirii unui parteneriat activ intre departamentul pe care il reprezinta si comunitatile romanesti din Statele Unite.

Delegatia a avut apoi ocazia sa viziteze Televiziunea Romana, unde au fost primiti de catre domnul Alexandru Sassu, Directorul Televiziunii Romane, SRTV, si doamna Beatrice Comanescu, directorul TVR International. Domnul Sassu a facut o prezentare a institutiei pe care o conduce, ai carei 3000 de angajati lucreaza la difuzarea emisiunilor TV pe 12 canale.

Atat domnia sa cat si doamna Comanescu au subliniat dificultatile pe care le intampina cu bugetul modest si procurarea drepturilor de autor productiilor care le difuzeaza pe post. Discutiile au abordat rolul televiziunii in caminele romanilor din diaspora si au fost discutate posibilitati de colaborare cu comunitatile din Chicago si Los Angeles.

In seara aceleiasi zile, delegatia a fost primita la Palatul Cotroceni de catre Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu. Delagatii si-au impartasit pe rand gandurile, propunerile, doleantele de pastrare si promovare a culturii romanesti si a imaginii Romaniei in Statele Unite, de imbunatatire a colaborarii dintre diaspora americana si forurile competente din Romania, propuneri de amendament a Legii Electorale si Legii Cetateniei, s.a.m.d.

Presedintele Basescu, aflat in mijlocul unei crize guvernamentale izbucnite cateva ore mai devreme, a salutat delegatia si a impartasit cateva momente memorabile pe care le-a avut in timpul vizitei sale in Statele Unite. Domnia sa si-a exprimat regretul pentru eliminarea curselor aeriene directe intre New York si Bucuresti, atat firma TAROM cat si DELTA nereunsind sa asigure un trafic rentabil de doua curse pe zi intre cele doua metropole. Presedintele Romaniei a aratat interesul pentru sustinerea propunerii de creare a unei facilitati de a contribui on-line la fondul de pensii al cetatenilor care domiciliaza in afara tarii, de trecerea DRRP de la MAE la Guvern, de infiintare a unui muzeu memorial al victimelor comunismului si de strangere a legaturilor cu comunitatile din Statele Unite pe care le-a incurajat sa i se adreseze personal.

Vizita s-a incheiat cu invitatia adresata Presedintelui Basescu facuta de reprezentantii comunitatilor din Los Angeles, Chicago si Atlanta sa viziteze comunitatile romanesti din aceste trei orase.

Joi, 1 octombrie, delagatia reprezentantilor comunitatilor romanesti din Statele Unite a fost primita la Camera Deputatilor de catre domnul Valeriu Zgonea, Secretarul Camerei.

Intalnirea, gazduita in impresionantul Palat al Parlamentului, considerat a doua cea mai mare cladire din lume (dupa Pentagon), a fost punctata de un schimb foarte direct de opinii vis-à-vis de relatiile cu romanii de pretutindeni, de limitarile la care sunt supuse realizarile anumitor propuneri ale delegatiei si, bineinteles, de actuala situatie politica din Romania in ajunul alegerilor prezidentiale din luna viitoare.

Delagatia romano-americanilor a fost apoi condusa pe Dealul Mitrololiei, unde a fost primita de Preafericitul Parinte Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane.

Patriarhul a multumit Ministrului Secretar de Stat Tomac, care a insotit delegatia, pentru oportunitatea de a impartati cateva ganduri cu reprezentanti ai comunitatilor romanesti din America si a condus intalnirea intr-o nota de adanca caldura si apropriere fata de membrii delegatiei.

Preafericitul Patriarh a expus planurile pe care le are in vederea construirii noii Catedrale, care isi va aseza cei 34,000 de metri patrati in spatele Parlamentului. Cupola, de tipul celei aflate la Capitoliul din Washington, al catedralei St. Paul din Londra sau al Basilicii Sf. Petru de la Vatican, se va inalta la 90 m de pamant, catedrala avand 111 metri lungime. Catedrala va avea in total 8 (simbolul vietii vesnice) turle si va contine, in afara parterului capabil sa primeasca 5000 de persoane, un demisol, cu capacitatea de 2,500 de persoane, un subsol, cu capacitatea de 1,500 de persoane si trei randuri de balcoane, deasupra parterului, cu o capacitate totala de 2,000 de persoane. In afara celor 11,000 de persoane care vor avea loc in catedrala prevazuta cu 12 ascensoare, slujbele pot fi vizionate pe ecrane cu plasma de 4 metri lungime din curtea catedralei, capabila sa acomodeze 120,000 de oameni. Au mai fost abordate subiecte legate de unirea episcopiei ortodoxe din Statele Unite (de la Vatra) cu Patriarhia din Bucuresti, rolul bisericii in comunitatile romanesti din diaspora, ca si in intreaga istorie a Romaniei, un exemplu oferit fiind alegerile din 1859, in care Patriarhia a jucat un rol important in alegerea lui Cuza si infaptuirea actului Unirii.

Preafericitul Patriarh Daniel a prezentat apoi mijloacele de mass-media instituite la Patriarhie prin care se aduce spiritualitatea ortodoxa romana in comunitate.

In cadrul Patriarhiei functioneaza postul de radio "Trinitas", postul de televiziune "Trinitas", care poate fi accesat prin satelit si din SUA si care are incluse programe care se adreseaza comunitatilor romanesti din America, Agentia de Presa Basilica, ziarul cotidian "Lumina", saptamanalul "Lumina de Duminica" si revista lunara "Vestitorul Ortodoxiei".

Vineri, 2 octombrie, delegatia romano-americanilor a efectuat o a doua vizita la Palatul Parlamentului, unde au fost primiti la Senatul Romaniei de catre Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, domnul Titus Corlatean si de senatorul Catalin Mardare.

In sala a fost de asemenea prezenta doamna Lia Roberts, Consulul Onorific al Romaniei din Las Vegas, Nevada. Precum ca si in zilele precedente, membrii delegatiei au expus pe rand propunerile cu care au venit si care au fost primite cu interes de catre gazde. Domnul Titus Corlatean a subliniat rolul comunitatilor romanesti in promovarea imaginii Romaniei si a incurajat lobby-ul activ al romanilor din America pentru includerea Romaniei in Visa Waiver Program. La fel ca si la intalnirea cu Secreatarul Camerei Deputatilor, opiniile domnului Corlatean au fost directe, sincere si la obiect.

Delegatia din Statele Unite a fost a cincea delegatie din diaspora care a fost primita la acelasi inalt nivel in Romania. Observatiile exprimate de Presedinte, de reprezentantii celor doua Camere a Parlamentului si de conducatorii Televiziunii Romane au fost ca delegatia Americana este singura care a pus pe masa mesajul "spuneti ce putem face noi pentru Romania in diaspora", mesaj apreciat si de domnul Corlatean la sfarsitul vizitei delegatiei.

In seara de vineri, 2 octombrie, delegatia a avut o cina de lucru oferita de catre Secretarul de Stat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, domnul Eugen Tomac la restaurantul "Select".

Cina a oferit prilejul de a trece in revista intalnirile avute, de a sintetiza propunerile facute si de a duce multumire organizatorilor pentru desfasurarea impecabila a tuturor activitatilor din progarmul de lucru al delegatiei.

Secretarul de Stat, domnul Eugen Tomac, a conferit pe larg despre rolul comunitatilor romanesti din dispora, multumind celor prezenti pentru participare.

Luand cuvantul in numele membrilor delegatiei, domnul Cristian Calugarita a multumit gazdelor pentru primirea facuta si expunerea la cel mai inalt nivel a doleantelor romano-americanilor prezenti aici.

Totodata, domnul Calugarita a propus insituirea unei aliante a tuturor reprezentantilor comunitatilor romano-americane care au alcatuit aceasta delegatie pentru continuarea dialogului cu inaltii oficiali romani si urmarirea punerii in practica a proiectelor propuse.

Sambata, 3 octombrie, vizita de lucru la Bucuresti s-a incheiat, delegatii fiind condusi de la Rin Grand Hotel la aeroportul Henri Coanda pentru zborul acasa.

Primirea la Bucuresti a unor reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Statele Unite ale Americii la nivelul inalt la care a fost realizata constituie un moment de referinta in dialogul Bucuresti-Diaspora, anuntand un viitor promitator al relatiilor dintre romanii de pretutindeni si tara mama.

Corespondent

Los Angeles, 8 octombrie, 2009

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a319-Vizita-in-Romania-a-unei-delegatii-a-reprezentantilor-comunitatilor-romanesti-din-Statele-Unite-ale-Americii.aspx