Centrul Cultural Rus la UBBSuntem bucurosi sa inauguram maine, 29 noiembrie, la Universitatea Babes-Bolyai, Centrul Cultural Rus. Avem multiple ratiuni sa traim aceasta bucurie.
Este vorba, in primul rand, de intregirea programului universitatii noastre, lansat in 1994, de inzestrare a institutiei cu centre culturale si biblioteci internationale care sa asigure accesul noilor generatii la culturile lumii. Dupa centrele culturale american, german, englez, francez, italian, chinez si multiple biblioteci internationale, astazi putem spune ca ne indeplinim obiectivul si datoria de a asigura accesul la o alta cultura majora a lumii - la cultura rusa. Este vorba, in al doilea rand, de a sprijini programele noastre de invatare a limbii ruse cu un centru capabil sa ofere celor interesati, in mod continuu, informatii actualizate despre evolutia societatii, culturii si politicii ruse. Este vorba, in al treilea rand, de a satisface interesul noilor si vechilor generatii de a cunoaste cat mai direct, cu ajutorul unui centru cultural specializat, dezvoltarile actuale, stiintifice, tehnologice, culturale, politice si spirituale din dinamica Rusie a zilelor noastre. Este vorba, in al patrulea rand, de a reprezenta, in universitatea noastra si in mediul ei inconjurator, cultura unui popor cu pondere neobisnuit de mare in istoria lumii, ce traieste in vecinatatea noastra, cu a carui istorie istoria romanilor a interferat adesea.

Pot sa enumar si alte ratiuni ale satisfactiei pe care o traim. Vreau insa sa multumesc din toata inima Excelentei Sale, Ambasadorului Federatiei Ruse, Domnul Alexander Anatolievici Churilin, si personalului Ambasadei pentru receptivitatea si promptitudinea cu care au abordat propunerea Universitatii Babes-Bolyai de a infiinta Centrul Cultural Rus la Cluj-Napoca. Exprim recunostinta Fundatiei Russkiy Mir din Moscova, pentru cooperarea eficace pe care am avut-o pana in acest moment, al inaugurarii. Aduc multumiri personalului din universitatea noastra care s-a angajat sa contribuie la a crea conditii optime de functionare pentru Centrul Cultural Rus. Spun din toata inima "Bun venit!" oaspetilor nostri rusi si Centrului Cultural Rus in principala universitate a Transilvaniei!

Stim prea bine ca istoria din spatele nostru este complexa si ca si rusii, si romanii pot gasi motive pentru reactii variate. Sunt convins insa ca procedam intelept si unii, si altii, cautand lucrurile, momentele, proiectele care ne unesc si ne pun in situatia de a conlucra pentru un viitor mai bun. Ca intelectuali, deci ca oameni care avem sansa si datoria de a ne informa complet, suntem moral si civic obligati sa gasim noi insine solutii la problemele noastre, cu constiinta curata si cu o conduita neinfluentata de contexte. Ca traitori ai acestei epoci, extrem de prolifica in cunoastere si plina de probleme de reorganizare a convietuirii, avem nevoie unii de altii si de cunoasterea reciproca a experientelor noastre. Avem nevoie de cooperare, de schimburi de profesori si studenti, de o comunicare profitabila partilor implicate.

Cu aceste convingeri si cu premisele indispensabile intrunite, exprim increderea ca infiintarea Centrului Cultural Rus la noi, astazi, este un moment important, indraznesc sa spun un moment istoric, nu doar pentru noi, cei prezenti, ci si pentru orice roman si orice rus care considera cu onestitate si luciditate viitorul ce se prefigureaza de pe acum. Limba rusa, vorbita astfel de o parte semnificativ de mare a lumii, si impunatoarea cultura rusa dintotdeauna, cu savantii, scriitorii, compozitorii, sportivii si marii ei inovatori din variate domenii, devine de astazi mai apropiata celor de la Cluj-Napoca si din imprejurimi. Aceasta este o noua imbogatire spirituala ce se alatura, in universitatea si locurile noastre, celor aduse aduse de centre culturale si biblioteci internationale deja infiintate.
Imi amintesc acum din intelepciunea rusa o maxima ce da mereu de gandit celor ce reflecta lucid asupra societatilor actuale - "Numai cine indrazneste poate invinge" - si, desigur, reflectia mereu profunda a lui Soljenitin: "Ai putere asupra oamenilor doar atata timp cat nu le iei totul.  Dar atunci cand i-ai luat omului totul, nu mai ai putere asupra lui - el este din nou liber". Ne dam seama usor  ce rezonanta proaspata au astfel de maxime si reflectii in realitatea societatilor de astazi si cat de actuale sunt.


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a3171-Centrul-Cultural-Rus-la-UBB.aspx