Din lumea... lui Stanley Kramer (1006)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Pentru cei dintre dumneavoastra, pentru care lecturarea acestei rubrici constituie o activitate relaxanta, nu a trecut neobservat faptul ca la editia numarul 997, am incheiat Din Lumea……… cu urmatoarea remarca: "Felicit pe cei doi care au avut inspiratia de a crea, inca din 17 Mai 1792, New York Stock Exchange, dar, ca o parere personala, omenirea era mult mai echitabila, mult mai rationala, stabila si mai dreapta, fara aceasta institutie care a generat mai multa saracie decat bogatie.” Am statuat acest lucru pentru a-mi face publica opinia fata de aceasta institutie, in mod decent, civilizat, urban si fara a folosi un limbaj extremist, desi am indreptatite motive sa protestez, fiind, ca multe milioane de americani, victima unor practici financiare, departe de a fi, hai sa le cataloghez, ortodoxe - drepte, corecte.
Multimilionarul Michael Moore, un ardent sustinator al celor care au transformat centrul New York-ului  intr-o zona a rusinii nationale, afirma nonsalant ca tragicele evenimente din 11 Septembrie 2001, trebuiau sa vizeze New York Stock Exchange si nu Twin Towers.  Eu, stiam ca asemenea remarci intra sub incidenta lui American Penal Code, crime de rang federal - felony, terrorist threats si se pedepsesc cu ani grei de detentie, intr-o inchisoare federala de maxima securitate. Dar cand este vorba de Michael Moore si alti corifei de o anumita extrema, legile amutesc (silent leges), dovedind inca odata veridicitatea dictonului latin,”Quod licet Iovi, non licet bovi”- ceea ce este permis Imparatului (Jupiter), nu-i ingaduit omului de rand - boului, mai pe limba stramoseasca, actiunile oamenilor sunt judecate in mod diferit, in raport cu starea sociala, pozitia, rangul, dotarea … financiara a fiecaruia, deci, ceea ce este permis anumitor persoane sau  grupuri, nu este permis tuturor.
Pana sa vedem ce este permis categoriei sociale "bovi”, adica noi, idiotii utili curtati numai in campaniile electorale si la plata taxelor, 1% din populatia Statelor Unite ale Americii, detine 99% din avutia nationala !!! Este foarte adevarat ca acestia platesc 40% din taxele pe care guvernul federal le incaseaza si le cheltuie cu nonsalanta unui nabab, pe tot felul de inutilitati, inclusiv pe "ajutorarea" a 50% dintre americani, care nu platesc taxe. Da, ati citit bine!, 50% dintre ei traiesc din contributia noastra, o forma camuflata, in curs de legiferare, a redistribuirii veniturilor. Un guvern care arunca miliarde pentru finantarea unor companii care ulterior declara faliment, un guvern care a platit peste 600 milioane de dolari drept pensii unor persoane decedate, un guvern care cheltuie trilioane de dolari pentru un sistem educational, care face orice in afara de educatie, pe programe sociale care nu ridica pe nimeni peste poverty level - nivelul saraciei, pe programe stimulative, care stimuleaza…. falimentul, pe programe de sanatate costisitoare, fara a avea surse de finantare interne, nu i se poate cere decat sa-si prezinte demisia.
 Bine ar fi ca protestatarii de profesie, finantati de persoana care a castigat cei mai multi bani din istoria lui New York Stock Exchange - este vorba de multimiliardarul George Soros - sa-si canalizeze eforturile spre adevaratul vinovat al colapsului economic al Americii: nimeni altul, decat guvernul federal si prezenta administratie. Din nefericire, politica de brainwash - spalarea creierului a reusit pe deplin, administratia reusind cu ajutorul unei mase amorfe, sa arunce blamul "in curtea vecinului.” Cat timp nu vom avea curajul si taria morala sa ne admitem in cele mai mici amanunte esecurile, neajunsurile, lipsurile si vinovatia, indreptarea prezentei stari de lucruri este imposibila. Acest percept este valabil, atat pe Malul Potomacului cat si pe malul Dambovitei sau a raului Maris.

In tot acest haos generalizat, The Royal Swedish Academy of Sciences, dupa umila mea parere o bufonerie planetara, a decernat premiile Nobel pentru Economie americanilor Cristopher Sims, profesor la Princetown University si lui Thomas Sargent, profesor la New York University, pentru lucrari de cercetare care analizeaza efectul produs asupra economiei de cheltuielile guvernamentale exagerate si nivelul ratelor de credit !!! Cred ca Alfred se intoarce in mormant si doreste sa-si experimenteze inventia - dinamita  - pe cei care nu i-au respectat dorinta testamentara, premiul instituit  in 1901 se refera exclusiv la realizari deosebite din fizica, chimie, medicina, literatura si politica de promovare a pacii. Cu o economie mondiala in prag de colaps generalizat si cu o prevazuta recesiune economica mult mai devastatoare decat cea cu care ne-am confruntat in perioada 1929-1933, decernarea premiilor Nobel pentru economie, mi se pare o gluma de prost gust.
Oricum, au trecut 1000 zile de cand Titanicul Pontifus Maximus a preluat conducerea celei de-a 44-a administratii americane. In nota obisnuita, situatia dezastruoasa a Americii a fost generata de ……. Japonia, Primavara Araba, situatia din Europa si diferite calamitati naturale. Cand a vazut ca aceste argumente nu au un suport logic si… popular, a trecut la atac, prin blamarea celor bogati, uitand ca cel mai mare suport financiar in campania electorala a provenit din Wall Street si de la cei care si-au putut permite sa plateasca 18 mii de dolari, numai ca sa cineze cu messianica faptura. Si asa a aparut miscarea anarhista “Occupy Wall Street’, cu binecuvantare de pe 1600 Avenida Pennsylvania, Washington DC, tocmai a distrage atentia populatiei americane, de la problemele cu care se confrunta.
Campania electorala a inceput si, cel putin pentru moment, Titanicul Pontifus Maximus este in control. Fiind o fire optimista, cum totul se distruge din interior, ma gandesc ca daca nimic nu se schimba pana la sfarsitul lunii Decembrie, Partidul Democrat va trebui sa vina cu alta propunere. In anumite cercuri, se vehiculeaza numele lui Hillary Rodham Clinton, propunere dupa modesta mea opinie, de-a dreptul….. Hillara.
Oricum, indiferent de viitorul ocupant al Biroului Oval ii recomand lecturarea operelor lui Alexander Hamilton, unul dintre parintii fondatori ai acestei republici, militar, economist, filosof politic, fostul prim Secretar al Treasury Departament, persoana de care este legata crearea cadrului primului guvern American. Ati avea multe de invatat si pe aici si pe alte meleaguri, unde nefunctionalitatea guvernului este mai mult decat evidenta. Singura imputatie care pot sa i-o aduc lui Hamilton a fost cresterea anumitor taxe, lucru care a generat faimoasa Whiskey Rebellion, din timpul primei administratii americane.

A. C. Ton

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a3042-Din-lumea-lui-Stanley-Kramer-1006.aspx