In memoriam Victor Rusu (iunie 1922 - august 2011)

Boris Marian In numarul precedent al revistei "Realitatea evreiasca” aparea, la rubrica „Amintiri de la Revista Cultutului Mozaic”, obisnuita corespondenta din Israel, care ne delecta de fiecare data. Stiam ca autorul, fost redactor sef al revistei pe care o evoca, era aproape orb, iar grija redactarii si expedierii cadea in sarcina devotatei sotii Ruth. Am primit un telefon ca la mijlocul lunii august, jurnalistul si scriitorul de talent Victor Rusu s-a stins din viata, aproape nonagenar. S-a nascut la Botosani, a studiat Dreptul la Bucuresti, iar in 1975 a emigrat in Israel, unde a continuat sa scrie in limba romana. A publicat  in 1976 volumul ”Alef-bet”, apoi, in 2000, ”Itic si lumea lui” ( Ed. Hasefer), carte care s-a bucurat de un real succes, fiind tradusa in Germania de Kathrin Lauer, cu o prefata de Erhard Roy si postafata de dr. Mirijam Bercovici. In 2001 a publicat la Cluj, ”Jurnal israelian” si „Vedere din Bat Yam” (Ed. Clusium), antologii de jurnalist. In 1946, publicase o traducere din clasicul idisist I.L. Peret,„ Molima”. A fost premiat cu „Groper”.
In ziarul israelian de limba romana "Jurnalul saptamanii”,  anuntul mortuar este semnat de sotia Ruth, Maria si Eran, fiica si ginere, Naama, Ido, Oded, Iosi si copii acestora. Am amintit de aceste nume pentru ca sa se poata retine ce bogata era familia  acestui scriitor cu dubla  apartenenta - romana si evreiasca.
A  fost un colaborator apreciat al fostului sef Rabin Moses Rosen pe care nu s-a sfiit adeseori sa-l si critice. Tot in "Jurnalul saptamanii”, Zoltan Terner evoca personalitatea „acestui fiu al targului evreiesc”, cum il numea dr. Moses Rosen si sunt reproduse fragmente din proza acestuia, din care umorul de buna calitate, cu neuitatul iz de ghetou in plina destramare, nu poate sa lipseasca.
A plecat un scriitor din galeria clasicilor Sforim, Salom Alehem, Peret, s.a. Fie-i numele inscris in Cartea Vietii. (Boris Marian, AnimaNews)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2877-In-memoriam-Victor-Rusu-iunie-1922-august-2011.aspx