Din lumea... lui Stanley Kramer (997)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Zilele trecute m-a sunat la redactie, unul, ca sa nu zic singurul meu prieten adevarat, cu care am copilarit in orasul supranumit candva, Perla Ardealului. Am un respect deosebit pentru el, nu numai pentru faptul ca in timpul Revolutiei Maghiare din 1956, dand dovada de un curaj iesit din limitele normalului, si-a riscat viata trecand in Ungaria si apoi in  Austria, dupa care a ajuns tocmai in Africa de Sud, cat si pentru ca a ramas roman pana in maduva oaselor, asta in ciuda faptului ca provine dintr-o famile mixta, mama fiind de nationalitate germana.
 Acelasi deosebit respect il am si pentru doamna Eleanor Plesa din Bakersfield. Domnia sa, de nationalitate germana, nascuta in Germania, s-a casatorit cu un American de origine romana. Desi la inceputul casniciei nu cunostea un cuvant in limba romana, acum vorbeste o romana impecabila iar prima limba invatata de cei patru copii ai domniei sale, a fost limba romana. Se aude de cei care dovedind tare comportamentale inadmisibile si totala lipsa de respect fata de Tara stramoseasca - a se citi lipsa de patriotism, considera ca nu au nevoie sa-si invete copiii limba inaintasilor nostri, preferand orice alta limba, exceptand limba propriului neam ? Sa nu ne mai miram ca se umbla cu degetul pe harta tarii, iar in Roditorul Pamant al Transilvaniei, Falnicul Ardeal, sate intregi romanesti au fost maghiarizate, noi nefiind capabili, pe teritoriul national sa romanizam un singur sat maghiar !!! Cu toate acestea  parlamentarul european, Laszlo Tokes, afirma, in mod eronat ca "de 90 ani se duce o politica perfida de romanizarea ungurilor !!!” Edesapank Laszlo, pentru o fata bisericeasca nu se adminte sa furnizezi informatii eronate de la tribuna celui mai inalt for european. Si, cu tot regretul, ti-o spune o persoana care are in familie americani, germani, maghiari, romani, vietnamezi si foarte probabil multe alte nationalitati. De la Bucuresti, spre surprinderea unanima, totala lipsa de atitudine !?!  
Dar sa revin la reconfortanta discutie telefonica, mai mult o trecere in revista a unor evenimente majore, din meteoricul nostru periplu pe acest zbuciumat glob pamantesc. Din an in an, am ajuns la memorabilul 1981. O tempora, o mores - O timpuri, O moravuri, ar fi spus Marcus Tullius Cicero.
 In anul 1981 presedintele Reagan a supravietuit unei incercari de asasinat, lucru care nu se poate spune despre presedintele Egiptului, Anwar Sadat. Tot in acelasi an, Charles si Diana au decis sa-si uneasca destinele, desi Charles era cu……. ochii pe Camilla. In acelasi an superstar-ul Muhammad Ali a redemonstrat ca nimic nu dainuie o vesnicie, si a pierdut centura mondiala la box, in fata lui… cred ca Joe Frezier.
Dar cate nu s-au mai intamplat in 1981! Sandra Day O’Connor a devenit prima femeie judecator la Curtea Suprema de Justitie a Statelor, pe atunci, Unite ale Americii, performanta majora pentru miscarea feminista Americana, care in urma cu 60 ani se lupta pentru asigurarea dreptului de vot al femeilor.
 Intre timp, Curtea Suprema de Justitie a adaugat noi membri de gen feminin, in prezent o avem si pe Ruth Joan Bader Ginsburg,  Sonia Sotomayor si Elena Kagan. Foarte probabil, in viitorul nu prea indepartat, daca a fost preprogramat, o femeie va ocupa fotoliul din Biroul Oval, aflat pe 1600 Avenida Pennsylvania din Washington D.C.
Dar evenimentul major al anului 1981, cu conotatii economice pentru buzunarul americanului, a fost dublarea pretului benzinei, care a ajuns  la … astronomica suma de 1.35 pe gallon( 3.784 L). Desi conform spuselor lui Bejamin Disraeli, om politic britanic, fost prim-ministru, statisticile sunt de regula folosite spre a minti populatia (statistics are commonly used to lie to the people) va sugerez sa analizati informatiile pe care vi le furnizez. Pana in anul 2008, pretul benzinei a crescut cu 44 centi pe gallon, la terminarea mandatului administratia Bush 43, ne-a lasat benzina la 1.79 dolari pe gallon. Asta pentru cei care in necunostiinta de cauza, arunca un blam asupra unei administratii pe care sunt sigur ca Istoria o va reabilita.
In prezent, sub mesianica administratie, pretul a atins cote alarmante, cu repercursiuni serioase asupra economiei mondiale. Ca de obicei se cauta vinovati, lucru imposibil de materializat, sferele la care acestia pot fi identificati, fiind total inaccesibile muritorilor de rand, mai exact idiotilor utili.
Pana sa gasim ceea ce este imposibil de gasit Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell, ConocoPhillips si British Petroleum au raportat un beneficiu, pe ultimele trei luni de 62.7 miliarde de dolari, beneficiile inregistrate in ultimul deceniu atingand astronomica suma de 1 trilion de dolari !!! Asta,  in conditiile in care armata Americana se afla angrenata, mai mult ca niciodata, in spatiul arab, fondurile guvernamentale alocate programelor sociale sunt diminuate considerabil iar armate de profesionisti din randul corpului didactic si din organele de law enforcement sunt concediati.
Mark J Perry, profesor de finante si stiinte economice la University of Michigan-Flint ne atentioneaza ca nu dispunem de o politica corecta in domeniul energiei, dependenta de importurile de petrol ne vor mentine in permanenta ostateci fata de tarile exportatoare. In plus, situatia politica incerta din Nordul Africii si din Orientul Mijlociu este un alt factor de ingrijorare.
Pentru nefamiliari, Statele Unite au un consum de 20 milioane barili pe zi, din care 5 milioane se asigura din import. Din ratiuni care nu-mi scapa, desi dupa estimarile geologilor avem reserve imense, nu se autorizeaza cresterea productiei interne si eliminarea totalei dependente de import. Numai rezervele din Alaska ne-ar scuti de toate problemele existente. Dar daca n-am avea aceste probleme, cine ar mai castiga la bursa sute de miliarde zilnic !?! Felicit pe cei doi care au avut inspiratia de a crea, inca din 17 Mai 1792, New York Stock Exchange, dar, ca o parere personala, omenirea era mult mai echitabila, mult mai rationala, stabila si mai dreapta, fara aceasta institutie care a generat mai mult saracie decat bogatie.  
A. C. Ton             

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2754-Din-lumea-lui-Stanley-Kramer-997.aspx