DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI ; Participarea secretarului de stat pentru românii de pretutindeni la primul Congres al Învatatorilor din Republica MoldovaSecretarul de stat pentru romanii de pretutindeni Eugen Tomac a luat parte sambata, 25 iunie a.c. la primul congres al invatatorilor din Republica Moldova organizat de catre Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania – filiala Republica Moldova (AGIMd).
Lucrarile au fost deschide de catre presedintele AGIMd Mariana Marin, domnia sa subliniind importanta reunirii cadrelor didactice intr-un for organizat menit sa consolideze si eficientizeze dialogul cu institutiile de profil din Romania si Republica Moldova.
In alocutiunea sa, presedintele comisiei parlamentare pe cultura, invatamant, stiinta, tineret, sport si mass-media Chiril Lucinschi a accentuat necesitatea conturarii unei legaturi stranse intre cei trei piloni fundamentali ai unei societati: cel economic, cel cultural si cel educational.
Ministrul Educatiei din Republica Moldova Mihail Sleahtitchi a apreciat drept indispensabila colaborarea cu organizatiile formate din cadre didactice in configurarea si derularea procesului de modernizare a sistemului educational, tehnicile si modelele propuse de catre profesorii si invatatorii din Republica Moldova pliandu-se pe standardele europene in materie.
Senatorul de diaspora Viorel Badea, Presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni, a adresat multumiri presedintelui Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania Viorel Dolha pentru numeroasele activitati intreprinse ce au contribuit la consolidarea pozitiei cadrelor didactice in relatia cu autoritatile statului roman. Domnia sa a reiterat totodata mostenirea istorica, lingvistica si culturala comuna in baza careia actiuni conjugate ale profesorilor din Romania si din Republica Moldova nu se justifica doar, ci se disting ca necesare.
Consilierul pe probleme de educatie din cadrul Guvernului Republicii Moldova Leonid Bujor a informat auditoriul format din peste 200 de profesori si invatatori de proiectul aflat in derulare de introducere in Republica Moldova, in curicula scolara a istoriei romanilor. Acest demers a fost facilitat de catre autoritatile statului roman care au raspuns solicitarilor de peste Prut de prezentare in fata noilor generatii a unei istorii neinstrumentate politic.
La randul sau, secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni Eugen Tomac a prezentat mesajul Primului ministru al Romaniei care a salutat desfasurarea evenimentului si a reiterat disponibilitatea Guvernului Romaniei de a spriji parcursul european al Republicii Moldova. Secretarul de stat Eugen Tomac a subliniat de asemenea, relatia unica existenta intre cele doua state, asigurand participantii de fermitatea obligatiilor asumate de catre statul roman in relatia cu etnicii romani de peste Prut.
Primarul general al orasului Chisinau Dorin Chirtoaca s-a alaturat reprezentantilor autoritatilor publice prezente la congres care au salutat formatul de discutii propus de catre cadrele didactice mentionand totodata secondarea eforturilor AGIMd de un sprijin material public si privat proportional.
Congresul a beneficiat de prezenta si contributiile viceministrilor educatiei, Loretta Handrabura si Tatiana Potang, a scriitorului Nicolae Dabija si a unui corp considerabil de profesori si invatatori din Romania si din Republica Moldova.
Lucrarile au fost incheiate prin adoptarea rezolutiei Asociatiei  Invatatorilor din Republica Moldova ale carei puncte principale au vizat modernizarea sistemului educational prin valorificarea potentialului corpului profesoral, dar si al elevilor si imbunatatirea si actualizarea materialelor si a curiculelor didactice.
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2704-DEPARTAMENTUL-PENTRU-ROM194-NII-DE-PRETUTINDENI-Participarea-secretarului-de-stat-pentru-rom226-nii-de-pretutindeni-la-primul-Congres-al-206-nvatatorilor-din-Republica-Moldova.aspx