DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI ; Prima zi a vizitei la Bucuresti a delegatiei reprezentantilor comunitatii românesti din Franta – 27 iunie 2011La invitatia secretarului de stat Eugen Tomac, o delegatie formata din zece  reprezentanti ai comunitatii romanesti din Franta a fost invitata pentru o serie  de consultari cu liderii principalelor institutii ale statului roman.

In data de 27 iunie a.c., delegatia a participat, la Camera Deputatilor, la o  intrevedere cu deputatii Iosif Kötö si Cristian Rizea, membri ai Comisiei pentru  comunitatile de romani din afara granitelor. In cadrul acestei intalniri, cei  doi oficiali romani si-au exprimat interesul pentru intensificarea relatiilor intre Parlamentul Romaniei si comunitatile romanesti.

In continuare, delegatia a fost primita intr-o audienta de catre Preafericitul  Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In cadrul discutiilor,  Preafericirea Sa a subliniat necesitatea reinradacinarii culturii solidaritatii  in interiorul comunitatilor romanesti, adresand totodata un indemn la implicare  atat materiala, cat si morala din partea membrilor comunitatilor romanesti de  peste hotare in consolidarea parohiilor ortodoxe romane din statele gazda. De  asemenea, Preafericirea Sa a subliniat necesitatea desfasurarii serviciului  religios din cadrul parohiilor romane intr-o pondere mai mare in limba romana.

Precizand importanta prezentei Bisericii Ortodoxe in cat mai multe regiuni din  Franta, membrii delega?iei au adresat Preafericirii Sale rugamintea de a analiza  posibilitatea infiintarii unor noi parohii in aceasta tara.

Pe parcursul aceleiasi zile, grupul de romani rezidenti in Franta a fost primit  de catre Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, domnul  Daniel Funeriu. In cadrul intrevederii, domnia sa a prezentat pe scurt  obiectivele noii legi a educatiei, mentionand principalele prevederi ale acesteia, precum si acele masuri menite sa conduca la modernizarea sistemului  educational romanesc. Interlocutorii au analizat similitudinile si diferentele  intre politicile educationale ale celor doua state, cu accent asupra pastrarii  identitatii lingvistice la nivelul generatiei a doua. Nu in ultimul rand, au  fost discutate dificultatile intampinate de catre tinerii romani care pleaca la  studii in Franta, dar si cei care revin in tara.

In cadrul intalnirii de la sediul Societatii Romane de Radiodifuziune,  delegatiei i-au fost prezentate programele si produsele pe care postul national  de radio le pune la dispozitia publicului roman de peste hotare. Profund  impresionati de profesionalismul echipei de la Radio Romania, reprezentantii comunitatii romane au lansat deja cateva propuneri concrete de colaborare intre  asociatiile pe care le conduc si redactorii prezenti la intalnire. Membrii  delegatiei au fost invitati sa participe, intrand in direct in cadrul  emisiunilor dedicate comunitatilor din afara granitelor, cum ar fi, de exemplu, “Nascut in Romania” sau “Ora romanilor de pretutindeni”. La finalul vizitei delegatia a fost invitata la sediul RADOR si in Sala  Orchestrei Nationale de Radio.

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2702-DEPARTAMENTUL-PENTRU-ROM194-NII-DE-PRETUTINDENI-Prima-zi-a-vizitei-la-Bucuresti-a-delegatiei-reprezentantilor-comunitatii-rom226-nesti-din-Franta-–-27-iunie-2011.aspx