A MAI PLECAT UN POET...
Poetul Ion Zubascu a murit, in urma cu doua saptamani, in Bucuresti, la varsta de 62 de ani – anunta, printr-un comunicat, Uniunea Scriitorilor din Romania.

Ion Zubascu a publicat in majoritatea revistelor prestigioase de literatura din Romania. A primit numeroase premii pentru poezie, muzica si jurnalism, iar recent a primit Marele premiu al concursului "Cartea Anului 2010 ” organizat de Reteaua literara. Poet, cantaret, ziarist, Ion Zubascu s-a nascut in 18 iunie, 1948, in localitatea Dragomiresti, Maramures. 15 ani a fost profesor de literatura in Maramurea.
Din 1983, se muta in Bucuresti cu familia. In ultima perioada a lucrat la revista literara “Viata Romaneasca”, dupa 25 de ani de presa de informatie, la principalele publicatii ale tarii. A publicat volumele de versuri Gesturi si personaje, Albatros, 1982, Copilarii (antologie de scriere creatoare), Litera, 1982, Omul de Cuvant, Cartea Romaneasca, 1991, Intoarcerea la Dumnezeu, Panteon, 1995, Omul disponibil (I), Axa, 1999, Omul disponibil (II), Brumar, 2009, Moarte de om. O poveste de viata, Limes, 2010. Recent, anuntam cu placere in ziarul nostru noua recunoastere a valorii sale creatoare. Premonitoriu, parca, la vremea aceea spunea: "Marturisesc ca, pana la varsta pe care o am, nu m-am scaldat in premii literare si acest premiu neasteptat oferit de Reteaua Literara s-ar putea sa fie primul, dar si ultimul acordat cartii «Moarte de om. O poveste de viata». Se cuvine sa-l pretuiesc cu atat mai mult, cu cat vine sa confirme includerea unui grupaj de versuri din volum in antologia "Cele mai frumoase poeme din 2010”, Tracus Arte, realizata de poetii Claudiu Komartin si Radu Vancu. Consider ca Marele Premiu pentru cartea de poezie a anului 2010, acordat de Reteaua Literara, se cuvenea in egala masura oricaruia dintre valorosii poeti care au obtinut urmatoarele premii si numai hazardul care obliga juriul sa se lase in seama numararii sortilor a ales cartea mea. Ii doresc Retelei Literare, probabil cea mai extinsa ofensiva de mediatizare lierara in mediul virtual romanesc si nu numai, o adevarata putere publicitara initiata si consolidata de Gelu Vlasin, sa vegheze pentru a ramane in timp ceea ce si-a propus prin statutul sau: «Promovam Romania prin cultura, promovam valoarea»”.  Dumnezeu sa-l odihneasca!

MARIANA CRISTESCU

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2676-A-MAI-PLECAT-UN-POET.aspx