Propaganda maghiara pe ziare.com: Ceangaii sunt un grup etnic ungar, de religie romano-catolica!!!Propaganda maghiara, care pe fondul noii ofensive privind autonomia teritoriala pe criterii etnice, mascata de asa numita autonomie culturala, cuprinsa in statutul minoritatilor, capata noi posibilitati de manifestare, inclusiv in presa de limba romana, proasta sau neinformata sau ticaloasa, capata in materialul prezentat de colegii nostri de la ziare.com, valente nu numai antiromanesti , dar si mincinoase, ca orice propaganda maghiara care se respecta.

 “Ceangaii sunt un grup etnic ungar, de religie romano-catolica, care traiesc in principal in Moldova, unde s-au mutat din Transilvania, intre secolele XII si XVII, explica sursa citata”, scrie ziare.com, inghitind pe nerasuflate minciuna ungureasca.

Ca raspuns dat propagandei maghiare de pe ziare.com, Romanian Global News publica cateva materiale care dovedesc nu numai minciunile propagandei maghiare, dar si ticalosia celor care o finanteaza si o pun pe piata.
Iata ce scria in anul 2004 Asociatia romano-catolicilor “Dumitru Martinas”, asociatie care reprezinta pe cei 265.000 de romano-catolici din zona judetelor din Moldova, asa zisii ceangai, pe care propaganda maghiara doreste sa-I asimileze ca si pe cei 400.000 de romani din judetele Covasna , Harghita si Mures.

Comunicatul Asociatiei Romano Catolicilor
Dumitru Martinas

Va informam ca, in baza Sentintei Civile Nr. 45 din 13.06.2000 a Tribunalului judetean Bacau, s-a infiintat Asociatia romano-catolicilor “Dumitru Martinas”.

In 17 martie 2001 statutul si comitetul de coordonare ale Asociatiei romano¬-catolicilor “Dumitru Martinas” au fost supuse dezbaterii publice in prezenta unui numar de aproximativ 1000 de reprezentanti ai acestor comunitati, din 40 de localitati ale Moldovei.
Prin votul unanim al participantilor, Asociatia romano-catolicilor ‘Dumitru Martinas” a fost imputernicita sa reprezinte si sa apere interesele celor 265.000 de romano-catolici din Moldova, in problemele referitoare la trecutul, prezentul si viitorul acestor comunitati.
Asociatia romano-catolicilor “Dumitru Martinas” respecta si promoveaza prin intreaga sa activitate principiile si valorile recunoscute de Uniunea Europeana inclusiv cele referitoare la apararea identitatii si pastrarea specificului cultural.
In fata numeroaselor tendinte de a denatura adevarul, definind in mod eronat comunitatile romano-catolicilor din Moldova drept o minoritate etnica, prezentandu-le sub denumiri ca :“ceangai” ”maghiari-¬ceangai" sau ceangai-maghiari”, Asociatia romano-catolicilor “Dumitru Martinas” isi ofera intrega disponibilitate pentru un dialog care sa reflecte adevarata realitate.
Prin vocea autorizata a Asociatiei noastre, cei 265.000 de romano-catolici din Moldova va stau la dispozitie cu argumente clare care demonstreaza ca denumirea de “ceangai’ reprezinta un abuz intretinut sistematic prin falsuri si denaturari, in dorinta de a sustine, impotriva tuturor realitatilor, ca in Romania ar fi incalcate drepturile acestor comunitati.
Repetatele insistente, “complet dezinteresate”, de dupa anul 1990, impun reafirmarea adevarului ca majoritatea membrilor comunitatilor noastre nu s-au considerat si nu se considera ceangai, ci romani catolici.
In acest sens, ei nu pot fi considerati o minoritate etnica, asa cum este cazul maghiarilor, germanilor, evreilor, slovacilor, grecilor, italienilor, bulgarilor, turcilor etc. din Romania. Este cat se poate de elocvent faptul ca obiceiurile traditionale si folclorul comunitatilor noastre au fost din totdeauna romanesti, graiul ceangau, o relicva a tumultoasei istorii prin care a trecut acest popor, neposedand pana azi a scriere proprie.
incercarile actuale de a-i prezenta pe romano-catolici i din Moldova ca fiind o minoritate etnica maghiara, nu reprezinta altceva decat o tentativa de a repeta ideile internationalismului proletar promovate de Moscova dupa al 2-lea razboi mondial, cand impunerea invatamantului si serviciilor religioase in limba maghiara in comunitatile ramano-catolice din Moldova a esuat lamentabil, fiind inca o agresiune externa.
Faptul ca unii membrii poarta nume de familie cu sonoritate maghiara se explica prin provenienta transilvaneana a inaintasilor lor. Acestia au fost supusi de-a lungul secolelor unui proces de deznationalizare prin secuizare si maghiarizare, proces care va fi institutionalizat de autoritatile de la Budapesta prin Regulamentul intitulat “Cum sa maghiarizam numele de familie" editat de “Societatea de maghiarizare a numelui” aparuta in anul 1881 sub semnatura secretarului de stat al ministerului de interne maghiar Prony Jozsef.
In acest context, Asociatia romano-catolicilor Dumitru Martinas” va adreseaza respectuoasa invitatie de a lua act de adevarata stare de lucruri din cadrul Comunitatilor noastre si de a orienta spre Asociatia noastra institutiile si organele nationale si internationale interesate.
Va rugam sa vedeti in Asociatia noastra reprezentantul real si legal constituit al celor 265.000 de romano-catolici din Moldova, care s-au saturat sa fie considerati “o minoritate etnica”, o populatie arhaica de tarani supusa unei asa-zise asimilari, rupta de realitati si mai ales lipsita de drepturi si libertati.
Veti avea placuta surpriza sa gasiti printre romana-catolici nenumarate valori, intelectuali, oameni politici, economisti, juristi militari, etc.
In speranta ca argumentatia prezentata de noi, sincera si realista de la inceput si pana la sfarsit, nu poate ramane indiferenta institutiei dumneavastra, va  asiguram inca odata de intreaga noastra disponibilitate pentru un dialog deschis si echilibrat bazat pe adevar si realitatea concreta in care traim, in fata tuturor celor interesati de problematica existentei noastre
Presedintele Asociatiei romano-catolicilor “Dumitru Martinas”
Gheorghe Bejan


Si pentru ca poate nu este de ajuns sa prezentam pozitia asociatiei care ii reprezinta pe romano-catolicii din Moldova. Romanian Global News prezinta si Raportul/sondajul facut de Universitatea Bucuresti impreuna cu Centru de Sociologie urbana si regionala, CURS in anul 2002, raport intitulat Satele cu „ceangai” din Moldova. Identitate si Cultura. Sondaj de opinie.
 


O lucrare unica in ceea ce priveste romano-catolicii din Moldova este:”Catolicii din Moldova- universul culturii populare” de Prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru pe care o puteti gasi la Biblioteca Academiei Romane.

Articol preluate de la Romanian Global News
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2664-Propaganda-maghiara-pe-ziare-com-Ceangaii-sunt-un-grup-etnic-ungar-de-religie-romano-catolica.aspx