Neculai Popa: ,,Nedreptatile ma alimenteaza” (Partea I)Domnul Neculai Popa este un calator prin labirintul problemelor neamului romanesc, pe care il strabate cu un fir de ata care il ajuta sa intrevada caile de iesire din acesta. Fost detinut politic, militant pentru drepturile romanilor din teritorii romanesti care nu se mai regasesc pe harta actuala a Romaniei, finantatorul si cofinantatorul mai multor proiecte ale comunitatilor romanesti din jurul granitelor, membru fondator al Institutului Fratii Golescu pentru relatii cu romanii din strainatate, implicat in majoritatea organizatiilor din exil (Uniunea pentru Credinta si Libertate, Centrul Romano-American – Los Angeles, Consiliul Mondial Roman, s.a), domnului Neculai Popa si familiei sale i se datoreaza, printre altele, refacerea Cimitirului Eroilor Romani de la Tiganca (Basarabia), ctitorirea, in prezent, a unei biserici pentru romanii din Hagi Curda (Ucraina) si initiativa de amplasare a bustului poetului Mihai Eminescu in orasul Cernauti, care va avea loc peste cateva luni.

Calatorul a poposit 60 de minute si la sediul redactiei Info Prut. Ne-a marturisit ca intre dansul si Basarabia a fost dragoste la prima vedere.

Domnule Popa, ce este mai posibil sa se intample in viitorul apropiat, integrarea in Uniunea Europeana a R. Moldova sau unirea R. Moldova cu Romania?

Neculai Popa: Sunt doua variante. Varianta oficiala este de a aduce Moldova in Uniunea Europeana – este posibila. Depinde, insa, de evolutia evenimentelor de acolo (din R. Moldova), pentru ca rusii impiedica acest proces prin imixtiuni de tipul declaratiilor ministrului de Externe al Federatiei Ruse, ale ambasadorului rus la Chisinau, refuzul lui Voronin de a purta discutii cu John McCain… Nu si-au dat seama ca ii cresc ratingul lui Chirtoaca… Dar cand Dumnezeu trebuie sa iti ia mintile, iti ia mintile. si asa a fost, le-a luat mintile. Eu cred ca e un fel de tergiversare, ca mereu sa iti spuna ,,Nu esti pregatit!”. Este un joc intre Rusia si America. Lucrurile se negociaza. Ceea ce noi credem ca am realizat prin fortele proprii, este deja prevazut si se negociaza. Noi nu vom reusi sa intram in Uniunea Europeana fara binecuvantarea Rusiei, clar. Rusia nu are niciun interes ca Moldova sa se integreze. E un fel de Fata Morgana cu care incearca sa ne alimenteze. Germanii sunt cu doua fete, francezii sunt si ei cu doua fete, au nevoie de petrol, trebuie sa ii intelegem si pe ei, dar pe spatele nostru… si a doua varianta este printr-un plebiscit sau referendum la care noi trebuie sa lucram mult, si ACTIUNEA 2012, si Miscarea civica ,,Anul 1812?, ca oamenii sa cunoasca adevarul. Noi trebuie sa le aratam oamenilor ca sunt romani, ca se trag din filonul romanesc, amintind, desigur, si de macelurile prin care am trecut. Nu exista familie in care sa nu fie bunei dusi prin Siberia… si totusi, oamenii acestia au fost atat de afectati de propaganda, le-a fost atat de afectata memoria, incat doresc sa ramana cu rusii. In momentul in care noi vom avea o majoritate si putem avea o majoritate, nici rusii nu ne mai pot face nimic, nici doamna Merkel, nici domnul Sarkozy, nici Putin… Daca reusim sa ii trezim pe oameni. Sigur ca impreuna o vom duce mai bine decat altfel. Eu sunt cetatean roman oriunde in Romania si oriunde in Basarabia pentru ca Basarabia este pamant romanesc. Care trebuie sa revina, in mod firesc, acolo unde ii este locul. E de datoria mea, e de datoria ta, e de datoria voastra si a noastra. Sigur, pe cale pasnica, nu ma gandesc la razboaie, la razbunari, cuvinte dure, de invinuire, care nu folosesc nimanui. Repet, interesele se intretaie de multe ori pe spinarea noastra. Franta are nevoie de petrol, Germania de extinderea comertului, Rusia de patente germane…

Care sunt mecanismele prin care generatia tanara sa retina si sa isi asume istoria autentica?

Neculai Popa: Numai uniti si organizati tinerii pot sa aduca in prezent istoria uitata. si pe langa activitatile socio-politice, pe langa actiunile de interes public pe care le desfasoara, trebuie sa invete sa fie mai putin incordati. Sa se relaxeze prin anumite activitati recreative. Sa mearga la teatru impreuna, in excursii, sa lege prietenii cu cei care gandesc si simt la fel, sa se simta bine… Cand Sf. Policarp al Smirnei l-a cunoscut pe Sf. Ioan, ucenicul lui Iisus, credea ca o sa descopere un om vesnic rugandu-se, in genunchi… A fost surprins sa vada un om vesel, care avea un zambet pe buze si de multe ori se juca cu un vultur. Sf. Policarp i-a zis: ,,Dar nu inteleg, ma asteptam sa va vad mereu in meditatie, in rugaciune…”. Sf. Ioan i-a raspuns: ,,Da, au si acestea timpul lor. Dar avem nevoie de relaxare”. Nu poti sa stai mereu in transee. Trebuie sa te mai intorci acasa, sa iti vezi mandra, copiii… Mai semeni ceva, mai ari ceva… Este nevoie sa se creeze o mare societate, o mare familie. In care sa va promovati unul pe celalalt.

Saptamana viitoare, pe 22 iunie, impliniti venerabila varsta de 80 de ani. Daca v-ati putea intoarce in timp, ati modifica ceva din ceea ce ati facut? Cu alte cuvinte, aveti regrete?

Neculai Popa: Da, am regrete… Ca nu intotdeauna m-am comportat in familie cum trebuie, ca mi-am neglijat familia, puteam sa nu o neglijez… Am 6 copii si 18 nepoti si au fost momente cand sotia mea imi spunea: ,,Du-te si lasa-ma, ca mereu esti in demonstratii, mereu esti in manifestatii, de cand te trezesti pana te culci telefonul merge cu tara”. Sau mai zice: ,,La cati bani au fost cheltuiti cu telefoanele, azi eram milionari”. Deci, sunt acuzat ca mi-am neglijat familia, dar copiii sunt alaturi de mine. Si as fi putut face mai multe in privinta implicarii pentru Romania, pentru Basarabia, pentru idealul unirii… Sigur ca nu intotdeauna am fost in timp cu ce se putea face… Dar suntem oameni neputinciosi si nu mereu avem cele mai bune idei. De-aceea romanul spune ,,Da-i, Doamne, romanului, mintea cea de pe urma!”… Ca dupa ce te-ai lovit de o suta de ori cu capul de grinda si ai facut cucui, iti dai seama ca ai fi putut evita lucrul acesta. Intotdeauna e loc de mai bine si de mai mult.

Multumim, domnule Popa si la multi ani!

Iulia Modiga/Info Prut/ 17 iunie, 2011

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2659-Neculai-Popa-Nedreptatile-ma-alimenteaza”-Partea-I.aspx