DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI ; Desfasurarea lucrarilor din cadrul Zilei Agentiilor de PresaCea de-a VI-a editie a evenimentului de referinta pentru jurnalistii din Romania – Ziua Agentiilor de Presa a luat sfarsit. Intrunirea, organizata de catre Agentia de presa RADOR, cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, a beneficiat de prezenta si contributiile presedintelui director general al Radio Romania András István Demeter, a directorului executiv Transparency International Victor Alistar, a profesorului dr. univ. in cadrul Universitatii Sorbona Michael Palmer si a numerosilor reprezentanti mass-media din Romania si de peste hotare.
Dezbaterile au fost structurate in trei paneluri centrate pe noul context creat de multimedia si nevoia de adaptare a serviciilor furnizate de catre agentiile de presa la acest cadru a carei complexitate este accentuata de criza economico-financiara. Discutiile au debutat avand ca tema principala problema diminuarii calitatii informatiei in raport cu volumul si viteza de transmitere a acesteia.
Cel de-al treilea atelier de discutii a vizat presa romaneasca din lume, avandu-i ca invitati pe Vitalie Zagrea, reprezentant al redactiei de limba romana din cadrul Radio Ucraina International, Dusan Prvulovic, jurnalist Timoc Press (Serbia), Vlad Turcanu, Victoria Coroban si Cornel Ciobanu – reprezentanti ai Arena FM (Republica Moldova).
In alocutiunea sa, jurnalistul Dusan Prvulovic a subliniat efectele negative ale politicilor de asimilare implementate de catre autoritatile sarbe in special in regiunea Timoc, unde comunitatea romana este scindata si incurajata sa isi declare apartenenta la un profil pseudo-etnic, cel vlah.
Vitalie Zagrea a prezentat pe scurt principalele institutii media romanesti din Ucraina si a adresat multumiri Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni pentru fluxul de stiri Agerpres inaintat zilnic mediului asociativ si institutiilor mass media romanesti din afara granitelor.
Jurnalistul a mentionat totodata suplimentarea spatiului de emitere in limba romana la Radio Ucraina International de la 1 ½ ore pe zi la 4 ore si 25 de minute, un demers mult asteptat de catre membrii comunitatii romanesti.
Vlad Turcanu a atentionat in prezentarea sa asupra necesitatii profesionalizarii jurnalistilor romani din Republica Moldova pentru a putea raspunde nevoilor publicului tinta. Reprezentantul Arena FM a subliniat acest aspect in contextul ofertei prezentate de catre canalele de limba rusa care beneficiaza de bugete substantial mai mari si care manifesta o tendinta de acaparare a pietei.
In ultima parte a evenimentului a avut loc lansarea cartii „Ziua Agentiilor de Presa 2010”, proiect coordonat de catre Bogdan Hrib si au fost decernate premiile pentru Jurnalism de Agentie. Distinctia pentru cel mai bun documentar de agentie a fost acordat de catre un reprezentant al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni Agentiei de presa Agerpres pentru lucrarea „Romania in date si fapte”.

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2658-DEPARTAMENTUL-PENTRU-ROMANII-DE-PRETUTINDENI-Desfasurarea-lucrarilor-din-cadrul-Zilei-Agentiilor-de-Presa.aspx