Valori spirituale ; Nesecatul dor de Eminescu...


15 iunie 2011. Mijloc de Ciresar. Crengile de tei in floare se apleaca usor, de parca ar mentiona trista zi de trecere in nemurire a Luceafarului poeziei noastre. Au trecut 122 de ani de cand razele Lui ne mangaie din Eternitate cele mai ascunse si gingase strune sufletesti, ne imbarbateaza in ore de grea cumpana si ne ocrotesc in clipa de primejdie. si Cernautiul lui iubit astazi pare mai posomorat, cu toate ca soarele il scalda din zori in lumina.
La ora zece fix suntem in curtea Casei lui Aron Pumnul. Poetul ne asteapta, de parca ne-ar aprecia distant cu privirea:
- N-ati uitat...
Un cuvant de bun venit ne spune doamna Elena Tarateanu, directoarea Muzeului, care ne insufla speranta ca nu va dura mult timp si aceasta institutie va trece pe adresa sa fireasca. Dupa depunerile de flori din partea Primariei orasului, Consulatului General al Romaniei la Cernauti, Societatii pentru Cultura Romanesca „Mihai Eminescu” din regiunea Cernauti, un pios omagiu poetului nepereche aduc domnii Florin Parvu, diplomat roman, Vasile Tarateanu, care ne indeamna prin faptele noastre sa corespundem spiritului eminescian, mentionand si activitatea Societatii „Mihai Eminescu” in procesul de propasire a culturii neamului nostru, fapt ce ne onoreaza deosebit, iar scriitorul Gheorghe Calamanciuc din Balti, originar din Mihorenii Hertei, ne citeste din propria creatie.
Peste o ora lumea se aduna in fata monumentului din centrul orasului, unde Poetul este intruchipat tanar si ganditor, asa cum si l-a imaginat sculptorul Dumitru Gorscovschi. Ca si in curtea Casei lui Aron Pumnul, Corul „Fiii Arboroasei” din pitoreasca localitate Iordanesti de pe valea Siretului ne toarna pe suflet mirificul balsam al cantarilor bisericesti si melodiilor pe versurile nemuritoare ale Luceafarului.

Flori si coroane in fata postamentului depun dl M. Gainiceru, loctiitor al sefului Administratiei Regionale de Stat, V. Kilinici, reprezentant al Primariei orasului, F. Parvu din partea Consulatului General al Romaniei la Cernauti, domnii Gabriel Balasa si Gruia Cojocaru au adus o coroana din partea primarului municipiului Botosani, Catalin Mugurel Flutur, dupa care urmeaza reprezentantii Societatilor romanesti „Mihai Eminescu”, „Golgota”, „Isidor Bodea”, „Dacia” din regiunea Trascarpatica, Asociatiei Cadrelor Militare in Retragere si Rezerva din Radauti in persoana d-lui Nicolae Nicolovici, intelectualitatea cernauteana si de la sate, copiii si profesorii de la Gimnaziul nr. 6 din Cernauti. Despre importanta si actualitatea Luceafarului vorbesc poetul Arcadie Opait si ziaristul Aurelian Lavric din Chisinau.
Manifestarile organizatre cu sprijinul Directiei regionale de cultura continua la sediul Societatii „Mihai Eminescu”, unde a fost inaugurat Salonul de muzica, arta si literatura – o incercare de a aduna cat mai des toti oamenii de creatie, amatorii de cultura. In rolul de primi invitati au fost talentatii cantareti Gheorghe Posteuca si Adrian Costea, partea literara fiind prezentata de Dorin Misichevici. O surpriza placuta pentru toti a fost vernisarea expozitiei „Sufletul satului romanesc”, autori fiind artistii fotografi din Oradea, Constantin Dancoglu si Gheorghe Petrila, care au raspuns amabil la invitatia Fotoclubului „Pozitiv” din Cernauti, pentru care fapt merita toata stima domnii Nicolae Hauca si Vasile Paladean.

Naduful de dupa amiaza a invaluit orasul, incalzind cladirile de piatra si caldaramul. Doar langa monumentul Poetului o boare de vant oferea tuturor doritorilor parfum imbatator de tei inflorit. Ca si intreaga romanime, noi, cei din nordul Bucovinei, am trait o zi plina de Eminescu.

Vasile BACU,
presedintele Societatii pentru Cultura Romaneasca
„Mihai Eminescu” din regiunea Cernauti
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2655-Valori-spirituale-Nesecatul-dor-de-Eminescu.aspx