VLADIMIR F. WERTSMAN: OMAGIU EVREILOR DIN AMERICA SI CANADA ; (1850-2010)„Sa ne apropiem, nu judecandu-ne unii pe altii
ci iubindu-ne si traind impreuna bucuria
umanitatii fiecaruia dintre noi”

(V.F. Wertsman)

Cu cateva luni in urma, Xlibris Corporation – Bloomington, Indiana, a publicat cartea „Salute to the Jews in America and Canada” (Omagiu Evreilor din America si Canada) a scriitorului romano-american de origine evreiasca, Vladimir F Wertsman. Autorul, un excelent carturar care a lucrat vreme indelungata ca bibliotecar principal la Mid Manahattan Library din NewYork, este un produs al scolii romanesti, fiind licentiat in Drept la Universitatea din Iasi.
Personalitate distincta si distinsa, Vladimir Werstman, este un erudit cercetator, care iubeste lumea multiculturala a New York-ului, pe care a cunoscut-o indeaproape in raport cultural, prin meseria practicata. Nobletea omului, dublata de intelectualul desavarsit in scoala romaneasca, s-a exprimat printr-o prima carte dedicata emigratiei romanesti, aparuta in anul 1975 sub titlul „The Romanians in America”. Cartea, este o veritabila istorie a romanilor stabiliti in America incepand cu anul 1748 pana in anul 1974.
Recent aparutul volum „Salute to the Jews in America si Canada”, vine ca o prelungire a celorlalte carti, vorbind de aceasta data despre istoria emigratiei evreiesti, provenita din zonele romanesti. Cartea incepe prin a exprima cronologic, asezarea evreilor in zonele carpato-dunarene, inca din perioada dacica, motivand conflictul istoric care le-a marcat trashumanta. De peste doua mii de ani poporul evreu a trait impreuna cu neamul romanesc, pastrandu-si cultura si limba, inmultindu-se, si-au gasit loc in negustorie, politica, cultura, influentand lumea romaneasca.
Cel de al doilea capitol, vorbeste despre emigrantii evrei de origine romana, stabiliti in America incepand cu anul 1850. Gasim lumea evreilor care, stramutati din Carpati in America, si-au pastrat datinile, cultura, limba si au prosperat, prin munca si inteligenta asa cum o facusera incepand cu anul 70 i.e.n. si in teritoriile daco-valahe.
Cea de a doua parte a cartii, este o encilopedie: „Who’s Who Among Romanian Jews in America and Canada”. Regasim personalitati precum: artisti, scriitori, istorici, muzicieni, politicieni, rabini, care au influentat si au marcat lumea americana. Intre acestia enumar (pentru a va trezi pe deplin curiozitatea) pe - Nina Casian, Norman Manea, Vladimir Tismaneanu, Valery Oisteanu, dintr-o lista lunga si foarte variata.
Aceasta este cea mai recenta carte a lui Vladimir F. Wertsman, un gentilom si un carturar care a insemnat prin scris vietile oamenilor pe care i-a cunoscut, dar si istoria si vietile unor oameni trecuti in eternitate. Pe toti, evrei si romani deopotriva, i-a imortalizat in paginile cartilor care ii vor insemna destinul pamantean, distinsul scriitor fiind un atent istoric in acelas timp.
————————————————————————
Cei interesati pot gasi cartea pe: Xlibris Author Information
http://www2.xlibris.com/books/webimages/wd/81254/

Lia LUNGU
New York, SUA
15 iunie 2011


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2650-VLADIMIR-F-WERTSMAN-OMAGIU-EVREILOR-DIN-AMERICA-SI-CANADA-1850-2010.aspx