ATENTIE LA INSECTE!
De cite ori nava se afla in deriva, marinarii in drept constitutional devin brusc legisti, schimba Constitutia, dau foc valurilor si declara stare de necesitate. Mai ca-mi dau lacrimile! Bietii de ei! Cit de multe ar fi vrut sa infaptuiasca pentru tara aceasta, dar n-au fost lasati. Opozitia nu-i lasa, noi, nu, de aceea au aruncat tot timpul cu pietre in noi, iar acum, e musai sa le dam pietrele inapoi. Altfel ar fi in stare sa rupa harta Romaniei, s-o mototoleasca si s-o arunce in ultima banca, numai sa scape nepedepsiti. Inaltimile lor au ajuns la concluzia ca o ducem rau pentru ca avem judete si nu cnezate sau voievodate. In concluzie, n-ar fi de mirare sa aflam, la moda fiind, ca nu stiu ce companie farmaceutica a descoperit leacul pentru boala castravetilor, iar noi trebuie sa cumparam medicamentul respectiv prin constitutie, altfel vom locui in regiuni autonome. Uite-asa, odihniti la minte, ne lovesc periodic cu pixelii ginditori sau cu cite o bacterie la buzunar, incit, in curind, o sa ne trezim trintiti la pamint de sfidarea devenita marca de stat, din moment ce acestia cer, prin modificarea Constitutiei, drepturi mai mari pentru ei si vaccinuri regionalizate pentru cetateni. Daca E. coli se transmite de la om la om si nu de la politician la castravete, desi nu se cunoaste sursa initiala a contaminarii, ce legatura au atunci castravetii romanesti cu testarea reactiei populatiei la anumite tipuri de stiri sau schimbari inducatoare de haos? Precis vor sa ne sperie din nou, vor ca multimile sa aiba o preocupare vitala, companiile farmaceutice sa traiasca bine, iar pe linga ele, propagandistii in sacul carora se indeasa comisioanele. Ieri, aviara, porcina, mexicana, ovina, cabalina, azi castravetii, iar miine ne vor vinde vaccinuri impotriva extraterestrilor. Desi noi incercam din rasputeri sa stirpim insectele veninoase din virful pomului laudat.
Ca sa vedeti ca nu doar politicienii au idei despre politica usilor inchise, ci si cei de pe margini, m-am gindit ca ar fi minunat daca s-ar lansa colectia  Presedintele din vitrina  - pentru toate gusturile si buzunarele. Mi-as cumpara un presedinte de buzunar sa-l port cu mine peste tot, ca pe un portofel. Cind se dezbat probleme politice, scoatem presedintii pe masa, ii comparam ca pe niste castraveti, vedem al cui e contaminat si-l aruncam la gunoi. Poate facem schimb intre noi, poate ii unim, de ce nu? S-ar crea  o piata  care sa pretaluiasca presedintii la bursa de valori, dupa criterii morale si de competenta. S-ar ajunge poate la cotatii fixe, gen leu/euro: 4,2678 escu pentru un nimicniceanu. S-ar face foarte multi bani, iar presedintii ar avea, in sfirsit, valoare de-ntrebuintare! Daca inainte de a fi student ai fost elev, daca inainte de a fi medic ai urmat o facultate corespunzatoare, ca sa fii politician nu e necesara nicio specializare. Nici noi, ca alegatori, nu trebuie sa avem calificare politica, ci discernamint, capacitate de analiza si calitati moral-cetatenesti. Cei peste care punem stampila nu vor conduce scara de bloc, ulita, strada, cartierul, ci destinele natiunii. Nu-i putem controla nici pe cei care ne conduc in lucrurile mici de linga noi, cum i-am putea controla pe cei mari?
Democratia, oricit de participativ-reactiva s-ar crede, nu-i permite cetateanului sa numeasca sau sa desfiinteze presedinti in odaie sau la berarie. Peste tot sint ochi si urechi, peretii institutiilor sint abdatati cu masinarii de ascultat vocile care indraznesc sa cuvinte impotriva puterii. In linii mari, societatea se afla la cheremul unor specimene rare, carora, daca nu li se va da peste minuta, citind un clasic in viata, vor duce tara spre dezastrul la care urzesc, inghitind in sec si freacindu-si miinile, minoritatile bine-stiute. Romania este cocosata sub cantitatea enorma de hotie si incompetenta acumulata la virf. Nicaieri in lume n-am auzit de guverne intesate de corupti care fac exercitii de vorbire obositoare, intr-o presa aservita si din ce in ce mai debusolata in privinta misiunii sale. Niste insecte, care in mod legal ar trebui stirpite, au invadat banul public si toate sertarele puterii.
La mintea politicienilor nostri, la bolile antenutelor insarcinate cu morala si cu priceperea, ar fi nevoie de mai multe spitale de psihiatrie si de cite un cadru medical pregatit la capul fiecaruia. Nimeni nu doreste ca inaltimile lor sa se prapadeasca in drum spre spital, precum pacientii de rind. Au si ei dreptul la asistenta medicala de urgenta, iar fiecare secunda petrecuta in sectorul decizional, costa enorm Romania. Cind unor astfel de boli, responsabile de erodarea constiintei si caracterului, nu li se mai potriveste niciun tratament, la ce bun sa cheltuim cu resuscitarea lor? Sa-i minam spre azilele inventate de ei, pina n-o fi prea tirziu pentru noi, pina nu vom vedea ambulante la fiecare colt de strada, adunind de pe jos mortii de foame. Presa ar trebui sa dea o mina de ajutor natiunii, sa scrie clar, ca absolut tot ce face puterea este furt din buzunarul romanului. Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea Lui, insa, hranindu-se din balta celor peste 20 de ani de coruptie si demagogie, insectele au raspindit molima peste tot: in politica, in economie, in vami, in banci, in sistemul de stat, in cel privat, in societatea civila, in invatamint si, tot mai virtos, in mass-media. De aceea Romania a ajuns pe aceste noi culmi de  succesuri, citind-o pe mezina din parlamentul european.
(Acesta este un pamflet. Orice asemanare cu personaje reale este pur intimplatoare, dar de netagaduit).

Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2630-ATENTIE-LA-INSECTE.aspx