NUNTA DE BASM LA LONDRA

Printul William de Wales s-a casatorit cu domnisoara Catherine Elisabeth Middleton.

Nunta Printului William, Duce de Cambridge, cu domnisoara Catherine Elisabeth Middleton a avut loc la Westminster Abbey, Vineri, 29 aprilie 2011, orele 11:00 BST (UTC +1).

Pentru prima data in ultimii 350 de ani, o femeie fara rang nobiliar, s-a casatorit cu mostenitorul coroanei britanice. Acesta este principalul motiv pentru care presa britanica a numit ziua de 29 aprilie 2011 „a modern fairy tale" sau „cea mai romantica zi a secolului" si a monarhiei britanice. In urma casatoriei, Cahtherine Elisabeth Middlleton a primit titlul nobiliar de Ducesa de Cambridge.

Printul William, care este al doilea in linia de succesiune la tronul Marii Britanii, a intalnit-o pe Catherine Middleton in 2001, in timp ce ambii erau studenti la Universitatea Saint Andrews. Logodna lor a inceput la 20 octombrie 2010 si a fost anuntata oficial la 16 noiembrie 2010.

„In cazul Marii Britanii, invitatiile sunt formulate de Lordul Sambelan sau de Lordul Stewart, in numele Reginei. Sunt adresate cate una pentru fiecare eveniment, cu specificatia felului in care trebuie sa fie imbracat invitatul sau invitata", a declarat Alteta Sa Regala, Principele Radu pentru presa.

O mie noua sute de persoane - capete incoronate, nobili si celebritati din intreaga lume au fost invitati in acea dimineata la Abatia Westminster din Londra, pentru a asista la fericitul eveniment, oficiat de Arhiepiscopul de Canterbury. Sase sute cincizeci de invitati au participat la prima dintre receptii, oferita astazi (29 aprilie), de catre Regina Elisabeta a II-a, in cinstea tinerilor miri. Este cel mai important eveniment al Casei Regale Britanice din ultimii ani. Nunta regala a fost urmarita de peste doua miliarde de telespectatori de pe intreaga planeta.

Catherine Elizabeth Middleton a purtat o rochie din satin ivoire cu dantela, broderii si trena de aproape trei metri, semnata Sarah Burton, o creatoare de la casa de moda a regretatului designer Alexander McQueen. Potrivit designerului Vera Wang, prezenta in studioul CNN, rochia a fost inspirata de traditia Casei Regale Britanice, broderiile cu crini fiind specifice printeselor Scotiei, iar corsetul victorian a fost inspirat de tinuta purtata de Grace Kelly la nunta sa cu Printul Rainier al III-lea de Monaco. De asemenea, buchetul de lacramioare purtat de Catherine la ceremonie, a fost introdus in tinuta mireselor de rang inalt de catre Regina Victoria. Mireasa a purtat cercei cu diamante si o diadema primita in dar de la Regina Elisabeta. Tiara purtata de Catherine este o bijuterie cu o incarcatura simbolica deosebita, deoarece a fost cadoul primit de regina pe vremea cand era printesa, la implinirea varstei de 18 ani. Presa britanica scrie ca regina este incantata de noua printesa, care o va urma la tron. Simpatia reginei a fost exprimata in timpul logodnei celor doi, dar si astazi, la sosirea sa pentru ceremonie la Catedrala Westminster: „Este pur si simplu minunat!"

Printul William a purtat o uniforma rosie de colonel al Garzii Irlandeze cu insemnele Aviatiei Regale Britanice in care a servit ca pilot. In ciuda previziunilor designerilor, Regina a purtat o tinuta de culoare galbena si nu albastrul regal traditional. De asemenea, domnisoara de onoare, sora miresei, a purtat o creatie eleganta a aceleiasi Sarah Burton, culoarea alba fiind neobisnuita pentru domnisoara de onoare a printesei.

Designerii spun ca micile abateri de la traditie sunt benefice si aduc un aer proaspat monarhiei britanice. Domnul de onoare al mirelui, Printul Harry, a purtat uniforma militara a Garzii Tarii Galilor unde are grad de capitan si insemnele militare obtinute in timpul serviciului sau militar din Afganistan, care i-a adus simpatia si respectul britanicilor.

Dupa fastuoasa ceremonie religioasa de la Westminster Abbey, cuplul princiar a parasit catedrala intr-o caleasca rosie, din 1902, cu insemnele Casei Regale si s-a indreptat spre Palatul Buckingham. Circa un milion de persoane au asteptat in piata palatului aparitia celor doi printi la balcon si traditionalul sarut. Alaiul care a parasit catedrala a fost compus din cinci calesti. In afara de caleasca mirilor, Regina Elisabeta si Printul Phillip, parintii, domnisoara si cavalerul de onoare au parcurs distanta dintre catedrala si Palatul Reginei in calesti trase de cai albi. Alaiul a fost insotit de Garda Ecvestra.

Cea mai romantica zi a secolului a culminat cu mult-asteptatul sarut de la balcon. La cererea multimii, cei doi printi s-au sarutat de doua ori, iar mii de oameni i-au ovationat, i-au aplaudat si au aruncat conffetii. Momentul a fost desavarsit de parada avioanelor militare Taifun.

Potrivit presei britanice, Printul William si sotia sa Catherine vor petrece luna de miere pe Lizard Island, o insula care face parte din Marea Bariera de Corali din Australia. Insula Lizard are statutul de parc national si a primit numele de la celebrul explorator britanic James Cook, care a descoperit-o in anul 1770. Cuplul intentioneaza sa locuiasca pe Insula Anglesey din nordul Tarii Galilor, in cazul in care Printul William isi va continua cariera de pilot la RAF Search and Rescue.

Intr-un comunicat al Casei Regale a Romaniei din data de 23 aprilie, a fost anuntata participarea a trei reprezentanti ai monarhiei la Londra: „La invitatia Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii, Majestatea Sa Regele Mihai I si Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ai Romaniei vor efectua o vizita de patru zile in Marea Britanie, de miercuri 27 aprilie pana sambata 30 aprilie 2011. Majestatea Sa Regele si Altetele Lor Regale vor reprezenta Familia Regala a Romaniei la ceremoniile oficiale prilejuite de casatoria Altetei Sale Regale, Principele William de Wales cu domnisoara Catherine Elizabeth Middleton".

De asemenea, contele si contesa Kalnoky, administratorii proprietatilor Printului Charles din Transilvania, au fost invitati la nunta regala. In afara de ceremonia casatoriei de la Westminster Abbey, Regele Mihai, ruda apropiata a Reginei Angliei, a fost invitat la alte patru evenimente ocazionate de nunta regala, urmand sa fie omagiat in cateva randuri, in cadrul vizitei, de diferite institutii si organizatii britanice. Principesa Margareta a participat la alte doua evenimente. Regele Mihai a fost prezent pentru a treia oara la Londra pentru ceremonii legate de casatoriile membrilor Casei Regale Britanice. El a participat la nunta Reginei Elisabeta cu Printul Philip si la nunta Printului Charles cu Printesa Diana.

Potrivit comunicatului Casei Regale a Romaniei: „In seara de 27 aprilie 2011, ora 19.00, va avea loc, un dineu oficial in onoarea Majestatii Sale Regelui Mihai I, organizat de Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei (2002 - 2003), cu participarea reprezentantilor «Guild Of Freemen of the City of London». A doua zi, la ora 13.00, Familia Regala a Romaniei va lua parte la un pranz oferit de Altetele Lor Regale Ducele si Ducesa de Gloucester, la Palatul Kensington. La ora 15.30, ca parte a ceremoniilor cu ocazia primirii Libertatii Orasului Londrei, Majestatea Sa Regele Mihai va semna in Cartea Libertatilor ("Freedom Book") a Londrei, document in care se afla inregistrate toate persoanele distinse cu aceasta onoare. La evenimentul de la Guildhall Curtea Asistentilor «Guild Of Freemen of the Citz of London», alaturi de sambelanul Londrei vor fi prezenti in costume traditionale oficiale, si se vor prezenta materiale de la vizitele Suveranilor romani la Londra".

In 28 aprilie, Familia Regala a Romaniei participat la receptia oferita de Camera de Comert romano-britanica in cadrul Institutului Cultural Roman din Marea Britanie si la dineul oficial organizat de Lady Elizabeth Shakerley la Mandarin Oriental Hyde Park. Vineri 29 aprilie Majestatea Sa Regele Mihai si Principesa Mostenitoare au participat la Westminster Abbey, la ceremonia nuntii Principelui William cu Catherine Middleton, iar la finalul ceremoniei de casatorie, la masa oferita de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckhingham.

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a participat, de asemenea, la casatoria Printului William cu Kate Middleton. De asemenea, Ion si Daniela Jinga au participat la o receptie oferita de ministrul britanic de Externe, informeaza Ambasada Romaniei la Londra. Receptia a avut loc la Lancaster House.

Simona BOTEZAN

Washington DC

29 aprilie 2011

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2522-NUNTA-DE-BASM-LA-LONDRA.aspx