CE AM VAZUT LA IERUSALIM ? DRUMUL CRUCII - VIA DOLOROSA

 

de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Si indata dimineata, arhiereii, tinand sfat cu batranii, cu carturarii si cu tot sinedriul si legand pe Iisus, L-au dus si L-au predat lui Pilat” (Marcu 15:1)

„Si ducandu-si crucea (Iisus) a iesit la locul ce se cheama al Capatanei, care in evreieste se zice Golgota. Unde L-au rastignit, si impreuna cu El pe alti doi, de o parte si de alta, iar in mijloc pe Iisus” (Ioan 19:17-18).

(Continuare din editia precedenta)

Popasul 10. Iisus pe Golgota si pregatirea pentru crucificare! „Si cand au ajuns la locul ce se cheama al Capatanii, L-au rastignit acolo pe El si pe facatorii de rele, unul de-a dreapta si unul de-a stanga. …si impartind hainele Lui, au aruncat sorti” (Luca 23:33-34). Dupa ce au rastignit pe Iisus, ostasii au luat hainele Lui si le-au facut patru parti, fiecarui ostas cate o parte, si camasa. Dar camasa era fara cusatura, de sus tesuta in intregime (cf. Ioan 19:23). Astfel, Camasa lui Iisus intreaga a fost luata de unul dintre ei. Camasa lui Iisus, fara cusatura si intreaga, reprezinta unitatea Bisericii. Ultimile 5 Popasuri, din Drumul Crucii Domnului Iisus, se afla incorporate in Biserica Sfantului Mormant al Domnului. O scara din trepte de piatra duce la Capela pregatirii pentru crucificare. Poate cineva a vazut filmul „Camasa lui Iisus” din care poate invata foarte mult.

Omenirea era cazuta in pacatele ei sub blestemul legii, iar Hristos Iisus a salvat-o, astfel: „Hristos ne-a rascumparat din blestemul Legii, facandu-Se pentru noi blestem; pentru ca scris este: „Blestemat este tot cel spanzurat pe lemn” (Gal. 3:13). Si daca cineva intreaba: A luat Hristos blestemul ce era asupra omului si S-a facut pe Sine blestem in locul nostru? Da. Intr-adevar, asa este. Si daca Hristos Domnul nu ar fi luat asupra Sa vina omului, viata omenirii nu ar mai fi putut continua inaintea justitiei si sfinteniei lui Dumnezeu, din cauza caderii si a intinarii in pacat.

Popasul 11. Iisus este rastignit pe Cruce! „Deci au zis lui (Toma dupa Inviere) ceilalti ucenici: Am vazut pe Domnul! Dar el le-a zis: Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20:25). O Biserica catolica are Altarul Maicii Domnului Indurerate, intre cel de-al 11-lea Popas si al 12-lea Popas.

Aceasta Sfanta Scriptura ne descopera ca rastignirea Domnului Iisus pe Crucea Golgotei s-a savarsit prin cuiele care I-au fost batute in maini si picioare, pentru ca Trupul Sfant al Domnului sa stea pe Cruce, cand va fi ridicata Crucea de la pamant spre cer. Nimeni nu-si poate inchipui durerea pe care Domnul a suferit-o pentru noi cand I s-au batut cuiele, pentru ca nimeni dintre noi nu a avut cuie batute in mainile si picioarele lui, dar putem intelege ca durerea a fost dincolo de margini! Cuiele sau piroanele mari, ca sa poata tine Trupul pe Cruce, simbolizeaza pacatele fiecarei fiinte umane si a intregii omeniri!

Reflectie. Rastignirea Domnului Iisus Hristos pe Cruce, in inteles teologic superior, revelat de Sf. Scripturi, inseamna Jertfa Sfanta, mare si inegalabila, care s-a adus ca pret de rascumparare a omenirii intregi, in mantuirea obiectiva, dupa Scriptura care descopera, zicand: „Intru aceasta vointa suntem sfintiti, prin jertfa trupului lui Iisus Hristos, o data pentru totdeauna” (Evrei 10:10). „Intru El avem rascumpararea prin sangele Lui si iertarea pacatelor, dupa bogatia harului Lui” (Efes. 1:7). Toate, din dragostea mare si inegalabila a Domnului Iisus, Care zice: „Mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai” (Ioan 15:13). Asa, Domnul Iisus Hristos a pus sufletul Lui, ca Fiu al Omului, pentru rascumpararea sufletului meu, al tau, al lui, al ei, al lor si al intregii lumi.

Popasul 12. Iisus isi da Duhul pe Cruce in mainile Tatalui! „Si Iisus, strigand cu glas tare, a zis: Parinte, in mainile Tale incredintez duhul Meu. Si acestea zicand, si-a dat duhul” (Luca 23:46). „Iar sutasul care statea in fata Lui, vazand ca astfel si-a dat duhul, a zis: Cu adevarat omul acesta era Fiul lui Dumnezeu!” (Marcu 15:39). Sutasul, inseamna ostasul roman care statea si pazea Crucea lui Iisus. Vedem ca acesta, atunci cand Iisus si-a dat Duhul, a marturisit calitatea Lui de Fiu al lui Dumnezeu. Se naste intrebarea: Cei de astazi marturisesc despre Iisus Hristos calitatea de Fiu al lui Dumnezeu?

Iata ce ne prezinta mai departe Apostolul si Evanghelistul Matei ca s-a intamplat, cand Iisus era rastignit pe Cruce: „Iar de la ceasul al saselea, s-a facut intuneric peste tot pamantul, pana la ceasul al noualea.” (Matei 27:45) „Iar Iisus, strigand iarasi cu glas mare, si-a dat duhul. Si iata, catapeteasma templului s-a sfasiat in doua de sus pana jos, si pamantul s-a cutremurat si pietrele s-au despicat; Mormintele s-au deschis si multe trupuri ale sfintilor adormiti s-au sculat. Si iesind din morminte, dupa invierea Lui, au intrat in cetatea sfanta si s-au aratat multora. Iar sutasul si cei ce impreuna cu el pazeau pe Iisus, vazand cutremurul si cele intamplate, s-au infricosat foarte, zicand: Cu adevarat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta!” (Matei 27:50-54).

Descoperirile din aceste Scripturi ne prezinta ca viata Universului si a omenirii ar fi putut sa se sfarseasca atunci, cand s-au intamplat aceste evenimente, dupa ce necredinta oamenilor a rastignit pe Fiul lui Dumnezeu. Dar nu s-a intamplat! De ce? Pentru ca Dumnezeu a primit rastignirea Fiului Sau ca Jertfa de rascumparare a omenirii si a universului, astfel, avand loc indata restaurarea omenirii si a universului prin Jertfa Domnului Iisus Hristos pe Cruce. Iar restabilirea luminii pentru univers, care lipsise de „la ceasul al sasalea”, cand s-a facut intuneric peste tot pamantul, pana „la ceasul al noualea” si a cutremurului de pamant au prevestit deja Invierea lui Hristos.

Reflectie. Intrebarea: Care este tragedia veacurilor noastre? Este ca, cei de atunci, care L-au rastignit pe Hristos Iisus, Cel ce era viata lumii, au marturisit calitatea Lui de Fiu al lui Dumnezeu, vazand evenimentele de terminare a universului si a vietii pe pamant, dar acestia de azi marturisesc explicatii stintifice si nu credinta in Dumnezeu, ceea ce duce la repetarea cutremurelor in univers, ca urmare a necredintei si faradelegilor. Exemplu este recentul cutremur din Japonia.

Acel loc de pe Golgota, trist si cel mai dureros din istoria omenirii, pentru raul savarsit de oamenii necredinciosi dintotdeauna, este marcat de o Biserica ortodoxa greaca, care prezinta locul mortii lui Iisus! Altarul este pe locul unde a stat Crucea cu Domnul Iisus rastignit! De ambele parti ale Altarului se afla cate un disc negru reprezentand crucile celor 2 talhari rastigniti de-a dreapta si de-a stanga lui Iisus. „Si duceau si alti doi facatori de rele, ca sa-i omoare impreuna cu El (cu Iisus). Si cand au ajuns la locul ce se cheama al Capatanii, L-au rastignit acolo pe El si pe facatorii de rele, unul de-a dreapta si unul de-a stanga” (Luca 23:32-33). „Si impreuna cu El (cu Iisus) au rastignit doi talhari: unul de-a dreapta si altul de-a stanga Lui. Si s-a implinit Scriptura care zice:„Si cu cei fara de lege a fost socotit” (Marcu 15:27-28).

Va urma

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2511-CE-AM-VAZUT-LA-IERUSALIM-DRUMUL-CRUCII-VIA-DOLOROSA.aspx