COMEMORAREA ZILEI DE 27 MARTIE - UNIREA BASARABIEI CU TARA, IN TUSTIN, CALIFORNIA

Intr-o atmosfera care a purtat amprenta unui patriotism la cote greu de descris, Misiunea Greco Catolica „Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin, CA, care ne-a obisnuit cu celebrarea multor actiuni similare, cu caracter patriotic, a fost gazda remarcabila a unui eveniment care va marca pentru totdeauna zbuciumata istorie a Neamului Romanesc - Actul Unirii, votat de Sfatul Tarii la 27 Martie 1918.

Sala de Receptie a Scolii St. Jeanne de Lestonnac din pitorescul oras Californian s-a dovedit neincapatoare pentru zecile de persoane, venite de pe tot cuprinsul Californiei de Sud, pentru a onora un eveniment de exceptie in viata comunitatii romane, a tarii noastre de origine.

A fost un spectacol patriotic de o calitate deosebita, tot ceea ce s-a facut a intrecut orice asteptare si fara nicio exagerare a depasit cu mult in amploare si calitate artistica si intelectuala, actiuni similare desfasurate la nivel de stat sau guvern. Felicitari tuturor care au contribuit la aceasta actiune de un patriotism fara precedent, lucru care mi-a intarit convingerea ca, in ciuda unor sumbre predictii, flacara Romanismului se va mentine vie in istoria umanitatii.

Este frumos, spunea filosoful Rene de Chateaubriand, sa recunosti public serviciile primite. Sincere multumiri ii aducem lui Fr. Chris Terhes, Preotul Misiunii, care dupa ce a oferit conditiile si logistica necesara pentru ca acest eveniment sa devina o realitate, a tinut un discurs magistral, referitor la zbuciumata istorie a Basarabiei, in perioada de la 1812 pana in prezent.

Multumim domnilor Neculai Popa si Mircea Popescu, doua stindarde ale romanismului, care si-au pastrat nealterate valentele patriotice, in ciuda vicisitudinilor vietii, fara a caror implicare acest eveniment nu s-ar fi materializat.

Pe un fond muzical care a cuprins Imnul National si cantecul Eminescu, prezentat de Radu Popa, asistenta a audiat cuvantarea lui Mircea Popescu, referitoare la insemnatatea zilei de 27 Martie. Printre lacrimi, Vasile Bechis a recitat magistral poeziile „Scrisoare din Basarabia”, „Din Basarabia Cu Jale” si „In Limba Ta”, poezii care poarta inegalabila semnatura a lui Grigore Vieru, poet de marca al neamului Romanesc. La superlativ s-a prezentat din nou Neculai Popa, care in ciuda celor 14 ani petrecuti in inchisorile comuniste ca detinut politic, s-a dovedit a fi un Roman de prima marime. Domnia sa ne-a delectat cu versurile lui Nichifor Crainic.

Nu pot incheia aceasta corespondenta fara a aminti numele doamnei Ileana Popa, care cu sacrificii materiale, umane si financiare a contribuit la buna desfaturare a acestui eveniment de o pregnanta nuanta patriotica.

In final, Dwight Luchian-Patton, directorul publicatiei Clipa Magazine-USA a citit Memorandum pentru Reintregire, document la care au aderat zeci de organizatii interne si internationale, cat si persoane private. S-a adoptat o rezolutie a Adunarii Comeorative a Romanilor din California.

Corespondent

 

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2412-COMEMORAREA-ZILEI-DE-27-MARTIE-UNIREA-BASARABIEI-CU-TARA-IN-TUSTIN-CALIFORNIA.aspx