Ce va fi dupa ÎPS Bartolomeu?A fost un soc urmat de un murmur de emotie reala... Ne-au napadit pe toti lacrimile la propriu! A venit cumplitul Comunicat aseara cand nimic nu anunta o seara mai altfel decat celelalte din aceste vremi. Mitropolitul Nostru a plecat...! Ardealul este mai sarac de ieri, de la 19:25! Romania crestina plange! Unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, cel mai respectat Inalt Ierarh al BOR,  si-a inceput calatoria spre Inaltul Cerului, spre Imparatia Cerurilor.
E greu sa vorbesti despre un Inalt Ierarh, mai ales cand acesta a fost si o personalitate culturala de exceptie. Vorbind despre IPS Bartolomeu Ierarhul, esti obligat sa vorbesti si despre Valeriu Anania, scriitorul. Sigur ca intreaga suflare a ortodocsilor transilvaneni s-a rugat in aceste ultime zile pentru sanatatea Inaltului prelat, dar sigur ca gandurile negre i-au macinat, chiar daca zilele au fost puse inaintea “noptii”. Trebuie spus ca ultimii doi ani au fost extrem de dificili atat pentru Mitropolia Clujului, cat si pentru Inaltul Bartolomeu. Speculatiile nu au intarziat sa apara, nu atat pe culoarele Mitropoliei de la Cluj, cat si pe cele ale Patriarhiei si mai ales ale Mitropoliei de la Sibiu.
IPS Bartolomeu, un traditionalist al BOR si un pastrator al cutumelor si dogmelor ca nimeni altul in zilele de azi, si-ar fi dorit poate ca urmasul sau pe scaunul mitropolitan sa fie un apropiat si un vietuitor din cadrul Mitropoliei Sale. Acesta este PS Irineu Bistriteanul si, poate, PS Vasile Somesanul, episcopul vicar, care sunt, practic, urmasii de drept ai Mitropolitului Bartolomeu, sau IPS Andrei de Alba Iulia. Dar “lupta” pentru Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului “se va decide” in Sfantul Sinod al BOR.
Pentru a intelege exact ceea ce se poate intampla si cum va arata viitorul Mitropoliei, trebuie sa ne intoarcem la momentul in care, dupa trecerea la cele vesnice a Preafericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, aripa traditionalista, istoricista a BOR a militat pentru impunerea Inaltului Bartolomeu in pozitia de patriarh. Era, cu siguranta, o incununare a unei vieti dedicate bisericii si enoriasilor sai. Nu s-a vrut, nu s-a putut, Bunul Dumnezeu a vrut sa se intample altceva cu fiul sau luminat, poate prea luminat pentru o componenta a Sinodului mai putin aplecata spre... Sa ne ierte Dumnezeu, nu putem vorbi cu pacat!
Dan Ciachir, unul dintre scriitorii si eseistii buni cunoscatori ai dogmelor si framantarilor din BOR, spunea zilele trecute ca “Ardealul l-a vrut pe Bartolomeu”, afirmand ca infiintarea Mitropoliei cu sediul la Cluj, contestata de unii, a fost un act cat se poate de firesc.
Acest act ar fi venit, conform distinsului intelectual, ca unul absolut firesc si ca o indreptare a unei nedreptati la care presa vremii a facut din plin referire, respectiv nealegerea episcopului de Alba Iulia, IPS Andrei (Andreicut), in rangul de Mitropolit al Ardealului, functia revenind unuia dintre apropiatii actualului patriarh, IPS Laurentiu Streza, cel care a urmat in scaunul mitropolitan al lui Andrei saguna blandului mitropolit Antonie Plamadeala. De altfel, este interesant ca, si in ziua de azi, judete din Ardeal, ca Hunedoara sau Arad, sunt integrate Mitropoliei Banatului, sub obladuirea ecumenicului mitropolit Corneanu, si nu Ardealului, cum ar fi fost aproape normal. Referirea lui Dan Ciachir la faptul ca “Ardealul l-a vrut pe Bartolomeu” este la momentul 1993, atunci cand Inaltul Bartolomeu a ajuns arhiepiscop la Cluj.
Dar luptele din sanul Bisericii Ortodoxe au fost si raman redutabile. Aripa traditionalista, pastratoare a dogmelor, a fost pana aseara condusa de catre IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului. In momentul cand acesta s-a ridicat dintre credinciosii sai urcand spre Ceruri, Biserica Ortodoxa Romana a ramas fara cel mai de seama pastrator al traditiilor sale. Sunt tot mai multe zvonuri ca actualul patriarh si Sfantul Sinod vor incerca sa mearga pana la desfiintarea Mitropoliei cu sediul la Cluj, lucru care ar fi nefiresc si ar arata ca in noiembrie 2005 s-a savarsit o greseala. Acest fapt, pe fondul nemultumirilor sociale reale si al presiunilor economice si politice, ar constitui o bomba cu ceas in regiunea Ardealului de Nord. Jurnalistul Florian Bichir afirma ca, din punctul lui de vedere, aceasta decizie a posibilei desfiintari ar fi cu totul neecumenica si ar demonstra ca BOR e neserioasa.
Pana la urma, Sfantul Sinod, dominat de apropiatii actualului patriarh, Daniel, va avea ultimul cuvant in desemnarea urmasului Inaltului Bartolomeu. Potrivit unor surse din interiorul Bisericii, patriarhul nu doreste ca PS Irineu Bistriteanul sa fie continuatorul misiunii Inaltului Bartolomeu in Ardealul de Nord. De asemenea, aceleasi surse soptesc pe culoarele afumate de lumanarile priveghiului ale asezamintelor bisericesti despre faptul ca nici IPS Andrei de Alba Iulia nu ar fi sustinut de apropiatii patriarhului, desi, in mod normal, acesta ar merita sa ajunga pe scaunul mitropolitan de la Cluj, ca o reparatie morala pentru ceea ce i s-a intamplat la “batalia” pentru scaunul mitropolitan de la Sibiu. Sunt voci care vorbesc despre aducerea lui IPS Ioan Selejan, episcopul Harghitei si Covasnei, la conducerea Mitropoliei de la Cluj (acesta fiind unul dintre apropiatii actualului patriarh) sau despre o mutare spectaculoasa, respectiv impunerea Inaltului Lucian Mic, episcop de Caransebes (locul de unde a plecat spre scaunul mitropolitan de la Sibiu IPS Laurentiu Streza, un alt ierarh BOR apropiat de Patriarhul Daniel).
E foarte posibil ca, oricare ar fi fost dorinta Mitropolitului Clujului, Bartolomeu, lasata chiar cu “limba de moarte”, aceasta sa nu fie respectata de catre BOR. In interiorul Sfantului Sinod vocea “Leului Ardealului”, Inaltul Bartolomeu, a fost una respectata si, nu de putine ori, temuta. Astazi insa, Mitropolitul de la Cluj a fost luat dintre noi, pacatosii, de catre Bunul Dumnezeu. Au ramas doar lucrarile Sale si amintirea unui Ierarh vrednic, iubit si, mai ales, respectat deopotriva de catre credinciosii sai si de catre adversarii sai, deloc putini la numar peste vremi. Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Inaltul Nostru!
Rares Bogdan

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2266-Ce-va-fi-dupa-206-PS-Bartolomeu.aspx