Este OUG 94/2010 o solutie viabila pentru ca românii din strainatate sa obtina o pensie în România?

By Simona Botezan,

Washington D.C.

La 2 noiembrie 2010 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 94/2010 privind noi masuri si categorii de persoane asigurate in sistemul public de pensii. Ordonanta permite persoanelor interesate, care indeplinesc anumite conditii, sa se asigure in sistemul public de pensii din Romania, prin incheierea pana la 31 decembrie 2010, a unui contract de asigurare sociala si achitarea, intr-una sau mai multe transe, pana la data mentionata, a contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp pentru care persoana opteaza sa incheie contractul de asigurare sociala. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale, potrivit OUG 94/2010 este de maxim 5 ani si se achita retroactiv.

Initiativa autoritatilor romane este salutara din doua motive - pentru ca da posibilitatea romanilor din strainatate si persoanelor din Romania, care nu indeplineau conditiile anterioare de pensionare, prevazute prin Legea 19/2000, sa obtina candva o pensie din Romania, sau sa-si completeze vechimea in munca in Romania. De asemenea, este pentru prima data cand se accepta incheierea contractelor de asigurari sociale individuale cu CNPAS prin mandatari, pentru cetateni care locuiesc intr-o alta tara.

Baza lunara de calcul o constituie salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare, pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale. Persoanele interesate au posibilitatea de a se asigura la un nivel superior salariului de baza minim brut pe tara.

Din pacate, OUG 94/2010 are o serie de lipsuri si va fi greu de aplicat. In primul rand, termenul in care se poate incheia contractul cu CNPAS si se pot achita sumele de bani este foarte scurt, respectiv doua luni de zile, din 2 noiembrie pana in 31 decembrie 2010. Nu cunosc situatia romanilor din alte tari, dar pentru cetatenii romani din SUA si Canada, primul impediment major il reprezinta distantele enorme pana la Consulatele Romaniei, unde pot intocmi procurile necesare.

Personalul Consulatelor Romaniei din SUA si Canada este insuficient si supraaglomerat de cereile curente ale romanilor din zona arondata. Lucreaza pe baza de programari pentru a reusi sa faca fata solicitarilor curente. In aceste conditii, mi-e greu sa cred ca personalul consular, foarte redus comparativ cu volumul de munca pe care il presteaza, daca va fi asaltat de cateva sute de mii de romani in plus, pentru programari si procuri necesare conform OUG 94/2010, ar putea rezolva solicitarile in timp util, fara ore suplimentare.

SUA ocupa o suprafata de 40 de ori mai mare decat Romania. Fiecare dintre cele 4 Consulate al Romaniei din SUA, care pot elibera procuri, are arondate cate 11 state americane, care ocupa fiecare o suprafata enorma, mult mai mare decat intreaga Europa. Sa analizam putin, din acest punct de vedere, ce inseamna pentru un roman din Georgia sau Florida sa se deplaseze pentu o procura pana la consulatul de care apartin, respectiv Washington D.C. La fel pentru un roman din Texas, Oregon sau Washington State, ce costuri presupune o deplasare pana la Consulatul din Los Angeles? In toate aceste state exista comunitati mari de romani, potentiali clienti pentru CNPAS, conform OUG 94/2010. In primul rand, solicitantul va face o programare telefonica. I se va spune cu ce acte sa se prezinte la consulat si in ce zi. Apoi isi va lua minim o zi libera de la serviciu, pentru ca programul consulatelor romanesti este de cateva ore/zi, in zilele lucratoare. Consulatele sunt inchise pentru public in zilele de sarbatoare americane si romanesti, deci in mod cert, este vorba despre minim o zi de munca pierduta pentru intocmirea procurilor. Cu masina distantele mentionate se parcurg in minim 2-3 zile, fiind vorba de peste 1000 – 1500 de mile dus-intors, asa ca ramane doar varianta deplasarii cu avionul. Un bilet de avion, pentru distantele mentionate mai sus, cu rezervarea facuta intr-un timp asa de scurt, se ridica la minim 300$/persoana. Daca este vorba despre ambii soti sau un cuplu si copii, cheltuielile se multiplica.

Deplasarea din aeroportul de destinatie (Washington D.C.; Chicago; LA sau New York) pana la sediul consulatului romanesc, este de cateva zeci de mile si presupune inchirierea unei masini, al carei cost minim este100$ pe zi, iar masina trebuie adusa inapoi cu plinul facut, deci aprox. 150$; aproximativ aceeasi suma este si cu taxi, metrou sau alte mijloace de transport. O procura costa cca. 70 – 80$ (multiplicat cu numarul de solicitanti din fiecare familie). Daca la aceste costuri adaugam cheltuielile cu hrana (pe cursele interne americane nu se serveste masa in avion) si ziua neplatita de la locul de munca, ne situam la costuri minime de 600$ - 700$.

Sa presupunem ca toate actele sunt in regula, iar consulatul elibereaza procurile fara probleme, in aceeasi zi. In caz contrar adaugati costurile aferente modificarii datei de intoarcere a biletului de avion si cazarea la hotel (cateva sute de dolari). Urmatorul pas este trimiterea procurilor in tara. Cea mai ieftina varianta este UPS cu un tarif de 30$/ plic si durata de 7 zile. O varianta mai rapida este FedEx, cu livrare in 48 de ore si tarif minim 120$, functie de greutatea plicului.

La cheltuiala de pana acum (minim 600 - 800$) se adauga perioada, complet neinspirata, aleasa de Guvernul Romaniei pentru aplicarea OUG 94/2010. Deoarece in America de Nord se apropie cea mai mare sarbatoare a anului, Thanksgiving Day, in perioada 25 - 28 noiembrie, urmata de Craciun si Anul Nou, vor fi multe zile libere, servicii postale si avioane aglomerate si intarzieri. In aceasta perioada, rezervarile pentru biletele de avion sunt dificile si scumpe, gasirea unui billet de avion la pret rezonabil, intr-o anumita zi (functie de programarea de la consulat) poate deveni o aventura, care se adauga la cheltuielile sporite ale cetatenilor din SUA in perioada sarbatorilor.

Conditiile prevazute de OUG 94/2010 exclud persoanele tinere, care nu au lucrat niciodata in Romania, sau care au lucrat o perioada scurta de timp, deoarece perioada de 5 ani de cotizare, prevazuti de OUG 94/2010, este insuficienta pentru a constitui vechimea minima integrala in munca, prevazuta de legislatia romaneasca sau cumularea cu vechimea dobandita in SUA, deci nu-i ajuta sa obtina o pensie la implinirea varstei standard de pensionare. De asemenea, ordonanta exclude romanii din strainatate sau persoanele fara venituri, care indeplinesc totusi conditiile OUG 94/2010, dar care nu au depozite bancare.

Daca luam in calcul o suma minima de 150 RON lunar, pentru contributia la fondul de pensii CNPAS, si calculam suma totala necesara pentru acoperirea perioadei 2005 - 2010, atat cat prevede ordonanta, pana la 31 decembrie 2010, romanii care indeplinesc conditiile si vor sa incheie un contract cu CNPAS, vor avea de platit 1800 RON/an, adica 9000 RON pentru 5 ani, echivalentul a 3000 $. Contributia minima la fondul romanesc de pensii presupune, asadar, cheltuirea unei mici averi, care incepe de la 3.600$ - 3.800$/ persoana, conform estimarii precedente.

Daca luam in calcul numarul romanilor din SUA, care lucreaza pe salarii de 8 - 10 $/ora (1.300 – 1.600$ lunar), din care se scad taxele locale, statele si federale, asigurarile obligatorii si impozitele, deducem ca majoritatea romanilor din SUA au nevoie de minim 3 luni de zile pentru a castiga acesti bani. Pentru a estima realist durata necesara pentru a aduna 3 - 4.000$ in contul bancar, trebuie sa scadem cheltuielile lunare obisnuite cu ratele la case si masini, facturile, scolile copiilor, hrana s.a.m.d. O estimare optimista presupune minim 1 an de zile pentru ca o familie cu 2 surse de venit sa adune acesti bani in contul de saving.

Evident, autoritatile romane au omis aceste aspecte cand au stabilit conditiile si perioada de aplicare a OUG 94/2010, pornind de la premisa ca romanii din SUA sunt bogati, o greseala tipica, clasica, pe care o intalnim adesea in mentalitatea romanilor din tara, indiferent de clasa lor sociala. Sunt curioasa ce procent dintre romanii din SUA detine, in acest moment, 4.000$/ persoana sau mai mult in saving? De asemenea, fac pariu cu autoritatile romane ca cetatenii cu o situatie materiala foarte buna in SUA nu sunt interesati de OUG 94/2010 si nu au nevoie de o pensie din Romania. Presupun ca romanii din America vor continua sa-si investeasca banii in fonduri de pensii gen 401K, sau in alte forme de economisire performante, create si administrate in SUA.

A mai ramas de analizat alegerea unui mandatar si tranferul de bani SUA - Romania. Sa presupunem ca romanul are banii si este dispus sa incheie contractul cu CNPAS. Cine garanteza siguranta tranzactiei? Daca sumele aferente contractelor cu CNPAS se vireaza cash la caseriile acestei institutii, sau /ntr-un cont special deschis la Trezorerie, cum vor plati cetatenii romani din SUA? Prin transfer bancar international sau online? Ma indoiesc! Deci, urmatoarea problema este seriozitatea mandatarului, care va primi banii prin Money Gram sau Western Union. Apar cheltuieli noi, respectiv comisionul de transfer si diferenta de curs valutar. La tranzactii de peste 1000 $ comisionul de transfer este de minim 50 - 100$, la care se adauga diferenta de curs valutar.

Transferul intr-un cont bancar in valuta, apartinand mandatarului, dureaza minim 7 – 10 zile si presupune, desigur, plata unui comision de transfer valutar. In plus, apar taxele si impozitele pentru depozitele bancare. Desigur ca mandatarul va solicita si banii pentru a plati impozitele si taxele catre statul roman. Cine garanteaza ca mandatarul va depune acesti bani la CNPAS sau va pleca in vacanta de iarna cu banii nostri? Probabil va trebui sa folosim un transfer cu cont ESCROW, adica alti bani, alta distractie. Probabil ca mai apar si alte cheltuieli, pe care le-am omis din nestiinta. Estimarea mea se opreste aici, concluziile va apartin.

Pentru informatii suplimentare cu privire la OUG 94/2010 si aspectele de mai sus,  va rog sa consultati textul Ordonantei de Urgenta, precizarile Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) sau sa va adresati CNPAS (www.cnpas.org) sau caselor teritoriale de pensii.

Daca gasiti raspunsurile potrivite, va rog sa-mi transmiteti si mie. Deocamdata consider ca OUG 94/2010 este o noua gaselnita, prin care sistemul de pensii de stat din Romania, falimentar, incearca sa prelungeasca agonia, cu ajutorul cetatenilor creduli, stabiliti in alte tari, sau plecati la munca in strainatate.

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2103-Este-OUG-94-2010-o-solutie-viabila-pentru-ca-rom226-nii-din-strainatate-sa-obtina-o-pensie-238-n-Rom226-nia.aspx