Hram la Misiunea “Sf. Ioan Botezatorul” din Orange County, California

 

Intr-o atmosfera de sarbatoare si traire spirituala, pe data de 10 ianuarie 2010, Misiunea Greco-Catolica "Sf. Ioan Botezatorul" din Orange County, California, si-a serbat primul hram. Alaturi de o audienta considerabila, unii calatorind peste 150 mile sa ajunga la acest eveniment, Sfanta Liturghie a inceput la ora 10:00 AM urmata fiind de Sfintirea Mare a apei.

 

In cuvantul de invatatura, Parintele Cristian Terhes, preotul acestei comunitati, pornind de la textul evanghelic, a explicat diferenta dintre botezul lui Ioan, pe care acesta i l-a administrat lui Isus in Iordan, si botezul pe care Biserica crestina il celebreaza de 2000 de ani, precum si necesitatea constientizarii efectelor botezului in viata zilnica a crestinilor.

"Fiecare dintre noi am primit, mai repede sau mai tarziu in viata, botezul in numele Domnului nostru Isus Cristos. Botezul este un inceput. Fagaduintele, insa, pe care le-am facut la Botez: sa ne lepedam de Satana, sa ne unim cu Cristos si sa credem in Cristos, sunt fagaduinte care trebuie sa anime fiecare clipa a vietii noastre", a spus parintele Terhes.

Pe langa reprezentanti ai Misiunii Greco-Catolice "Sf. Maria" din Los Angeles, la acest eveniment au participat si oaspeti de seama in persoana Domnului Catalin Ghenea, Consul General al Romaniei la Los Angeles, si Domnul Claudiu Matase, Consul Onorifc al Romaniei in Florida.

In cuvantul sau de multumire de la sfarsitul Liturghiei, Domnul Consul Catalin Ghenea a transmis urari de bine celor prezenti si felicitarea pentru deschiderea acestei misiuni. "Va felicit pentru infiintarea acestei biserici si pentru faptul ca ati sarbatorit hramul. Va multumesc foarte mult pentru invitatia pe care mi-ati adresat-o si ma bucur ca am putut sa fiu alaturi de dumneavoastra."

Domnul Consul Claudiu Matase, in cuvantul sau, a rememorat clipele petrecute la Canal alaturi de preotii greco-catolici si experienta pe care avut-o cu Biserica Greco-Catolica. "Neam de neamul meu au fost preoti ortodocsi. Am fost la Canal. Raportul numeric intre preotii ortodocsi si cei greco-catolici era net in defavoarea ortodocsilor. Mi-am facut liceul la Samuil Vulcan la Beius, o reduta, ca si Blajul, a greco-catolicilor. Am putut sa-i inteleg si sa fac diferenta. Am fost impresionat prin pozitia pe care au avut-o."

"Astazi, sa vad ca o biserica greco-catolica se ridica din nimic e o surpriza. Aceasta a fost strangulata. Te astepti, asadar, sa fie foarte putini oameni interesati de o religie care romanilor trebuie sa le fie foarte draga pentru ca a fost cea apropiata de Roma. A fost cea care a reusit sa aduca cultura din vest in tara", a continuat Consulul Matase.

"Eu nu pot decat sa va felicit pentru aceasta realizare care pentru mine este surprinzatoare. Va iubesc ca tineti la o credinta care, ce sa spun, nu este a mea ca nuanta, dar sufleteste va sunt apropiat", a concluzionat Matase in cuvantul sau.

Intr-o scrisoare adresata comunitatii "Sf. Ioan Botezatorul" de catre PS John Michael Botean, episcopul romanilor greco-catolici din Statele Unite, acesta a afirmat: "Mi-a produs o mare bucurie sa aud ca celebrati hramul comunitatii dumneavoastra in aceasta duminica, la asa scurt timp dupa deschidere. Doresc sa va transmit urarile mele si binecuvantarea pastorala catre fiecare dintre dumneavoastra."

Adresandu-se distinsilor oaspeti, PS John Michael a spus: "Va rog sa transmiteti salutarile si multumirile mele speciale catre Excelentele lor, Domnii Catalin Ghenea, Consul General al Romaniei la Los Angeles, si Claudiu Matase, Consul Onorific al Romaniei in Florida. Prezenta dumneavoastra la aceasta celebrare este o onoare pentru noi. Suntem onorati ca ati ales sa petreceti timpul cu noi, dar si pentru recunoasterea pe care o aratati importantei rolului istoric, cultural si religios al Bisericii Greco-Catolice in viata romanilor prin prezenta dumneavoastra aici, alaturi de noi. Fie ca Domnul sa va binecuvanteze in importanta activitate pe care o faceti pentru poporul nostru roman."

Evenimentul s-a incheiat cu o agapa frateasca cu delicatese culinare romanesti oferite celor prezenti de inimosii membri ai comunitatii "Sf. Ioan Botezatorul" din Orange County, California.

Misiunea Greco-Catolica "Sf. Ioan Botezatorul", prima comunitate greco-catolica din Orange County, California, a luat fiinta in 29 noiembrie 2009. Serviciile religioase au loc in fiecare duminica, incepand cu ora 10:00 am, la adresa 16791 East Main St., Tustin, CA 92780. Mai multe detalii se pot gasi pe site-ul www.sfioan.org.

Misiunea "Sf. Ioan Botezatorul"

Orange County, CA

www.sfioan.org

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a210-Hram-la-Misiunea-“Sf-Ioan-Botezatorul”-din-Orange-County-California.aspx