STIINTA MÂNTUIRII

 

1 Timotei 6, 20:

“... fereste-te de flecariile lumesti si de impotrivirile stiintei, pe nedrept numite astfel.”

Unul din cele mai frumoase proverbe (cartea Proverbelor 1, 7) din Biblie, zice ca: “Frica Domnului e inceputul stiintei”. Desigur nu e vorba de “frica” in intelesul popular al cuvantului, ci de respect, de ascultare, de veneratie. Daca “Frica Domnului e inceputul stiintei” inseamna ca cei fara frica de El care se incumeta sa spuna ca fac stiinta, nici n-au inceput-o, nici n-o pot incepe. Abecedarul stiintei este frica Domnului. Si cine poate citi fara abecedar? Nu se incepe asa? De fapt, in acelasi verset apostolul Pavel adauga la aceasta stiinta “impotrivitoare de Dumnezeu” expresia “pe nedrept numita asa” adica “pe nedrept numita stiinta”. Cu alte cuvinte, daca ceva este in afara de cunoasterea si recunoasterea lui Dumnezeu, nu este “stiinta”. In aceeasi directie Biblia mai spune in Coloseni 2, 3: “In El (Isus) sunt ascunse toate comorile intelepciunii si ale stiintei”, adica niciuna in alta parte, in afara de Dumnezeu.

Cum au aparut si evoluat in istoria lumii, termenii “stiinta” si “religie” e greu de spus pe centimetrii rubricii noastre. Cert este ca observand doar si cele cateva decade in urma ca fenomen de masa, ne-am pomenit intr-un “antagonism” acut intre cele doua notiuni. Nu se putea face nici un compromis. Ori stiinta, ori religie. Din pacate amandoi termenii denaturati de la intelesurile lor primare. O stiinta fara de Dumnezeu in care e si care emana stiinta tuturor stiintelor e o absurditate, iar o religie a formelor si riturilor excluzand cunoasterea este la fel de absurda.

Romanii, oameni cuminti si intelepti si cumpatati prin mostenirea lor de educatie si credinta au fost devastati sufleteste. S-au pomenit dintr-o data pe deoparte saturati de “popii astia” cu “Doamne miluieste” (dinspre valul evolutionist), iar pe de alta parte nu puteau sa inghita nici noua pilula - “tragerea lor din maimute”. Si au devenit atei. Cativa mai trageau clopotele mitropoliilor, iar alti cativa isi luau doctoratele in evolutionism, pe firul de paianjen al noii ideologii intre Darwin si Miciurin. Amprenta aceasta distrugatoare de sperante, de suflete, prin care omul a fost degradat in sine insusi o mai poarta multi chiar acum la douazeci de ani de la libertatea de a se “redefini” fiecare pe el insusi. Este o tragedie sa mai vezi si acum “eminente” romanesti tatuate cu simbolurile ateismului, evolutionismului, stiintei “pe nedrept numita asa”. Floarea inteligentei romanesti ciupita de varsatul darwinist si necredinta in Dumnezeu, boli ale sufletului greu de vindecat, isi incearca supravietuirea prin propriile zbateri in timp ce zile profetice isi cern jeluirile ultime peste lume. Minuni cu caracter divin s-au mai petrecut. Mari politicieni, varfuri ale educatiei, pastori de suflete, si-au revenit in ultimii ani si predati lui Dumnezeu au inceput cercetarile in adevarata stiinta - cunoasterea de cele mantuitoare. Se asteapta o mare intoarcere la Biblie, cartea de stiinta a intregei lumi si in acelasi timp cartea de credinta, de religie a tuturor fiilor oamenilor. Oameni buni, cautati credinta? e in Biblie; cautati stiinta? e tot in Biblie. Credinta este chiar si avangarda stiintei. Omul de stiinta nu face nici un pas pe “sa vedem ce o iesi”, ci el crede mai intai si apoi incearca.

Pana in prezent “stiinta” (pe nedrept numita asa) nu a descoperit nimic mai mult decat cele spuse deja in Biblie. Evolutionismul? a ramas la nivelul de TEORIE, nedemonstrat practic si va ramane asa, ba chiar dand inapoi si ca teorie. El nu este “stiinta”. Evolutionismul este “nestiinta” de Dumnezeu. E o “presupunere” ca speciile se trasnforma unele in altele spre “superior” pana la om, ceea ce este negat chiar si de legea imuabila tot a lor, a “speciilor”. Atat.

Nu stim exact programa de invatamant de azi din Romania. Stim insa ca pe fondul unei religii de forme ca materie scolara de pana in jurul anului 1944, evolutionismul a fost usor introdus in decadele 1940-1990. Si mai stim ca presa zilelor noastre comenteaza amplu despre creationism si evolutionism in scolile publice din America. Declarat “stiinta” si stiut “necredinta”, evolutionismul e studiat fara replica constitutionala din partea guvernului. Declarat “religie” si “credinta” creationismul nu se poate studia in scoli publice fiind oprit de “Constitutie”. Nu stim exact motivele acestei miscari, dar creationistii cer tot mai insistent sa se introduca Biblia in sistemul public scolar, in special cartea Genezei nu ca “religie”, ci ca “stiinta”. Geneza Bibliei este o carte de stiinta si vrem sa fie studiata in scoli, spun ei. In acest fel, actiunea este acoperita de Constitutie care tine separat Statul de Biserica. Ideea pare frumoasa. Si dreapta totodata. La ce se va ajunge, iarasi nu stim, pentru ca declarand Biblia o carte numai de stiinta nu si de credinta, pentru a putea avea niste pozitii pe plan social si politic, oricine o poate egaliza cu “originea speciilor” sau orice alta carte stiintifica doar, sau stiintifico-fantastica chiar. Discutie intre elevii diferitelor clase in recreatie: ce ora aveti acum? “Evolutia speciilor”. Dar voi? “Geneza”. Cursuri scolare.

Stimati cititori, as incheia micul meu comentariu, cu incaodata sublinierea ca Biblia este cartea de stiinta si sa nu ne fie frica sa o numim asa, si Biblia este cartea de credinta si sa nu ne fie rusine sa o numim si asa. Ea ar trebui sa fie prezenta la toate nivelurile educationale, de la bunica spre nepotelul de doi ani pana la inaltele diplome academice si universitatile de varf ale lumii. Daca din motive profetice nu va avea loc acest fenomen, atunci cuvintele apostolului Pavel catre elevul sau cuminte Timotei, sunt intelepciune: “Timotee... fereste-te de flecariile lumesti si de impotrivirile stiintei, pe nedrept numite astfel...”. De fapt exista numai un singur domeniu de cunoastere caruia i se poate atribui notiunea de “stiinta”. Mantuirea. “STIINTA MANTUIRII”.

Benone Burtescu

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2086-STIINTA-M194-NTUIRII.aspx