S-au pus bazele Clubului online al Presei Transatlantice

In perioada 26-27 Noiembrie 2010 a avut loc prima Conferinta Internationala „Crossing Boundaries in Culture and Communication”, organizata de Universitatea Romano-Americana, departamentul de limbi straine din Bucuresti. „Suntem organizatorii acestei prime editii a Conferintei Internationale si avem deja confirmarea a peste 100 de invitati de la universitati prestigioase din strainatate” – declara, in urma cu zece zile, pentru Romanian Global News (Agentia de Presa a Romanilor de pretutindeni) Prof. Univ. dr. Adriana Chiriacescu, presedintele comitetului stiintific al conferintei. „Ceea ce inseamna ca sunt premise pentru dezvoltarea unui schimb de experienta la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, care sa insemne o experienta pozitiva pentru toate sectiunile Conferintei: romana, engleza, franceza, spaniola, germana si italiana”.

La initiativa profesorului Ioan Iacob, asistent la catedra de limbi straine a Universitatii (si presedinte al fundatiei culturale HESPERUS), o sectiune separata a fost dedicata presei. Ziare din SUA precum “Clipa”, “NY Magazin”, “Gandacul de Colorado”, “Miorita USA”, Phoenix Mission, postul de televiziune in limba romana din Chicago “RomSatTV”, au fost prezentate, in cadrul lucrarilor Conferintei, de Madalina Corina Diaconu. „Ideea unei sectiuni dedicate PRESEI mi-a venit firesc, tinand cont de contributia imensa a mass-media la tot ceea ce inseamna realizarea unei societati democratice in fostele tari socialiste din Europa de Est” – a declarat pentru Romanian Global News profesorul Ioan Iacob. „Tinand cont de specificul unic al URA, m-am gandit sa punem bazele unui schimb de experienta intre presa din Romania si cea din SUA, militand in perspectiva chiar pentru dezvoltarea relatiilor dintre jurnalistii de pe cele doua tarmuri ale Atlanticului. Probabil ca viitorul, in acest context, trece si prin noi”.

La sfarsitul Conferintei, a fost semnata „Carta Jurnalismului Transatlantic” si s-au pus bazele CLUBULUI ONLINE AL PRESEI TRANSATLANTICE, din care fac parte, deocamdata, publicatiile americane “Gandacul de Colorado”, “Miorita USA”, “Clipa”, “NY Magazin”, Phoenix Mission, postul de televiziune “RomSatTV” (reprezentate la conferinta de Madalina Corina Diaconu) si revista online „CERTITUDINEA” (Romania).

 


Semnatarii Cartei au fost participantii la sectiunea „Comunicare, jurnalism, media” din cadrul Conferintei Internationale „Crossing Boundaries in Culture and Communication”: Madalina Corina Diaconu, Ioan Iacob, Miron Manega, Luciana Irina Valutanu, Ileana Topologeanu, Raluca Alexandra Stanciu, Ioana Avram, Lucian Soare, Matei Marcu, Paul Stanciu, George Zaharia, Andra Popescu, Ovidiu Solonar, Arthur Suciu.

Presedinte interimar al Clubului Presei Transatlantice a fost aleasa Madalina Corina Diaconu, celelalte competente fiind atribuite dupa cum urmeaza: director pentru relatii internationale – Ioan Iacob; director pentru relatiile cu televiziunile nord-americane - Dick Russ, Managing Editor and News Anchor on Cleveland’s NBC affiliate, WKYC-TV, Channel 3 (U.S.A.); director adjunct pentru Statele Unite ale Americii - Vivian Rosca, studenta la Universitatea Romano-Americana (U.S.A.), iar director pentru Romania - subsemnatul. Membri de onoare: Ceci Connolly de la „Washington Post” (U.S.A.), Claudia Vaida, editor la „Las Vegas Romanian Journal” (U.S.A.) si Lucian Oprea, editor la “Gandacul de Colorado” (U.S.A.).

Vom reveni cu amanunte referitoare la crearea acestei punti importante de comunicare intre cele doua tarmuri ale Atlanticului. Clubul va functiona initial online, dar are toate sansele sa se transforme intr-o structura complexa, cu intalniri, congrese si tiparituri specifice.

Miron Manega

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2077-S-au-pus-bazele-Clubului-online-al-Presei-Transatlantice.aspx