DE VORBA CU STELELE

Menut MAXIMINIAN

DE VORBA CU STELELE

George Roca

DE VORBA CU STELELE

Editura Anamarol

Bucuresti, 2010, 312 pag.

ISBN 978-606-8049-38-0

Scriitorul George Roca aduna in volumul „De vorba cu stelele", ca intr-o confesiune, gandurile unor romani celebri stabiliti pe trei continente: America, Australia si Europa. Cartea, aparuta la Editura Anamarol, debuteaza cu un profil de personalitate creatoare surprins de Carmen Catunescu, in care George Roca se descrie ca un individ vulcanic, intempestiv, jovial, un roman plecat in Australia, un jurnalist neobosit, filolog de formatie care si-a exprimat gandurile in sute de articole raspandite prin media de pe intreg mapamondul. George Roca este un poet grav, ganditor, sentimental, care daruieste din personalitatea sa gandul cel bun, aflandu-se intr-un permanent dialog cu confratii.

Primul intervievat este Mircea Badulescu, antrenor de elita al gimnasticii, care a dus faima romanilor, ca specialisti in gimnastica, pe cele mai inalte trepte ale performantei. A arbitrat de-a lungul timpului Jocurile Olimpice de la Munchen si Montreal, Campionatele Mondiale de la Ljubliana, Varna, Strassburg si Ford Worth si lista ar putea continua.

Apoi, ne intalnim cu gandurile Adinei Cicort, director al revistei on line „Romanian VIP", artist plastic, care vorbeste despre accesul la literatura prin intermediul internetului, dar si despre picturile ei sau poezie. Ovidiu Creanga, scriitor canadian de limba romana, are un singur gand, sa vada Basarabia alipita de patria mama, Romania, iar artista banateana Lia Lungu, stabilita la New York, ne surprinde prin bogata activitate desfasurata sub egida ONU.

Bistrita este prezenta in aceasta carte a valorilor romanesti prin Iuliana Sasarman, pictorita, membra a Uniunii Artistilor Plastici, care vorbeste despre proiectele importante pe care le are pe pamantul fagaduintei si Melania Cuc, scriitoare, pictorita, care are un interviu luat in vacanta de la Archiud, in care vorbeste despre timpul petrecut in Canada, dar si despre radacinile culturii romanesti.

Poetul si traducatorul Adrian Somcodi, fizicianul Gheorghe Dragan, Sorana Halmu si Loredana Sachelaru - concurente la Miss Diaspora, atletul veteran Vasile Iancu, scriitorul Viorel Nichols, scriitorul Muresan Darie Ducan, sculptorul si scriitorul Eugen Evu, ilustrul Corneliu Leu, scriitorul Cristian Negureanu, artistul plastic Romeo Niram, pictorita Paraschiv Alina, fotbalistul Victor Paraschiv, istoricul Constantin Popa sunt cei care, cu dor nemarginit de tara, accepta confesiunea in fata profesionistului George Roca, cel care mai apoi, in volum, aduna o lume a romanilor care ne dovedeste inca o data ca intelectualitatea noastra face lucruri minunate, indiferent de tara in care si-a gasit destinul.

George Roca ne propune, prin cheia scrisului, descoperirea unei alte laturi a romanilor stabiliti in diaspora, cartea fiind un bun ambasador pentru ceea ce suntem cu adevarat.

Menut MAXIMINIAN

noiembrie 2010

http://www.rasunetul.ro

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2061-DE-VORBA-CU-STELELE.aspx