IN MEMORIAM: ADRIAN PAUNESCU (1943 – 2010)

 

 

Adrian Paunescu a plecat ... Va scrie poezii ingerilor

 

Poetul Adrian Paunescu a incetat din viata, vineri dimineata, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, unde a fost internat din 26 octombrie cu probleme cardiace, renale si hepatice. Doctorul Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Floreasca, a declarat, vineri dimineata, la ora 8.30, ca inima lui Paunescu a incetat sa bata la ora 7.15.


„Azi, la ora 7.15, inima maestrulului a incetat sa bata si nu a mai dorit sa porneasca. Maestrul a plecat dintre noi", a spus Bradisteanu


In urma cu o zi, medicul a spus ca starea poetului este "extrem de grava", "mai avand niste stopuri" si ca boala lui Adrian Paunescu depaseste resursele terapeutice ale unitatii.

 

"Nu stiu cum mai putem face fata in continuare situatiei", a afirmat Bradisteanu.

 

Doctorul Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Floreasca, informa, joi dimineata, ca Adrian Paunescu a trecut cu bine noaptea, starea lui fiind atunci stationara, iar pacientul era in continuare conectat la aparate pentru sustinerea functiilor cardiace si respiratorii.

 

Medicul adauga ca poetul primeste transfuzii de sange.

 

Starea acestuia s-a agravat in noaptea de marti spre miercuri, poetul fiind resuscitat, dupa ce inima i s-a oprit. Dupa mai multe ore manevre de resuscitare, inima lui Adrian Paunescu a repornit atunci, fiind sustinuta si de aparate prin care este drenat sangele, declara, miercuri, pentru MEDIAFAX, Serban Bradistenau.


Biografia:

 

Adrian Paunescu - lider al Cenaclului Flacara si politician prezent in dezbaterea publica

Poetul Adrian Paunescu a definit o generatie, cu cenaclul Flacara si cu versurile sale, dupa caderea comunismului a fost acuzat ca i-a scris poeme laudative lui Nicolae Ceausescu; dar, cu toate acestea, el a ramas un nume in viata publica si politica romaneasca.


Adrian Paunescu - nascut la 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti, Basarabia, in prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist si om politic. Paunescu si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj, si a absolvit Colegiul National "Carol I" din Craiova, ulterior studiind filologia la Universitatea din Bucuresti.

 

Adrian Paunescu este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacara, el fiind si unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani.

 

A debutat ca poet in 1960, iar din 1973 a condus revista Flacara, din fruntea careia a fost destituit in iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacara din Ploiesti din iunie 1985, insa Adrian Paunescu devenise cunoscut si pentru criticile la adresa puterii, un exemplu fiind poemul "Analfabetii", publicat in 1980, in Flacara.

 

Intre anii 1970 si 1980, Paunescu a devenit o figura importanta in presa romaneasca. Cenaclul Flacara, pe care l-a infiintat, si revistele pe care le-a coordonat au exercitat o atractie indiscutabila asupra tineretului si a vietii publice din Romania.

 

De multe ori, insa, colegii de breasla au facut referiri la poeziile sale, in care il lauda pe Nicolae Ceausescu.

 

Dupa caderea comunismului, nu i s-a permis reintoarcerea la conducerea revistei Flacara, astfel ca, in toamna anului 1990, a fondat revista Totusi iubirea. In calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul romanesc, o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participand, in calitate de invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale si politice la Tele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV.

 

Relatia lui Paunescu cu regimul Ceausescu este, in general, considerata ambigua, mergand de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe. Aceasta explica si varietatea pozitiilor pro si contra Paunescu de dupa 1989.

 

Paunescu a fost secretar al UTC la Uniunea Scriitorilor, membru al PCR. Dupa Revolutia din decembrie 1989 a fost marginalizat, dar a fost readus in atentia opiniei publice prin postul national de televiziune, in cadrul unei emisiuni realizate in 1992 de Mihai Tatulici.

 

Din august 1992 a devenit membru al PSM, iar din ianuarie 1995, prim-vicepresedinte al partidului. La 27 septembrie 1992 a fost ales senator de Dolj, pe listele PSM. La alegerile din 3 noiembrie 1996, partidul sau nu a obtinut numarul de voturi necesar intrarii in Parlament. La 8 februarie 1997 demisioneaza din toate functiile detinute in partid, in semn de protest fata de inactivitatea conducerii partidului si de lipsa de reactie la initiativa realizarii unei stangi unite. Demisia a fost respinsa de Consiliul National al PSM.

 

La alegerile parlamentare din 2000 este ales senator pe listele PDSR - Dolj, in 2004 castiga un nou mandat, pe listele PSD, in circumscriptia electorala Hunedoara si detine functia de presedinte al Comisiei pentru cultura.

 

Printre cartile publicate se numara "Cartea Cartilor de Poezie" (1999, integrala poeziilor aparute in volume si un capitol de versuri inedite, cu un amplu capitol biobibliografic de Andrei Paunescu), "Meserie mizerabila, sufletul" (2000, poezii), "Mastile insangerate (2001, proze)", "Nemuritor la zidul mortii" (2001, poezii), "Pana la capat" (2002, poezii, trei editii), "Liber sa sufar" (2003, poezii, trei editii) si "Din doi in doi (2003, poezii)", precum si numeroase alte volume lansate inainte de 1989, printre care "Ultrasentimente" (1965, poezii, debut editorial), "Mieii primi" (1966, poezii), 0, literatura pentru copii, cu ilustratii de Constanta Buzea), "Repetabila povara" (1974, poezii), "Pamantul deocamdata" (1976, poezii, doua editii), "Manifest pentru sanatatea pamantului" (1980, poezii), "Iubiti-va pe tunuri" (1981, poezii), "De la Barca la Viena si inapoi" (1981, reportaj, jurnal, cu ilustratii de Andrei Paunescu), "Rezervatia de zimbri" (1982, poezii, cu ilustratii de Ioana Paunescu), "Totusi iubirea" (1983, antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei - volumul 1" (1984, antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei - volumul 2" (1986, antologie de poezii, care contine un capitol de poeme inedite si unul de referinte critice), "Locuri comune" (1986, poezii), "Viata mea e un roman" (1987, poezii), "Sunt un om liber" (1989, poezii). Aceasta carte a fost retrasa de pe piata, in septembrie 1989, indata ce a aparut, si a revenit in librarii in martie 1990.

 

Totodata, Paunescu a compus imnurile echipelor de fotbal Rapid Bucuresti si Universitatea Craiova: "Sintem peste tot acasa" si, respectiv, "Oltenia eterna Terranova".

 

Adrian Paunescu a scris un amplu articol despre starea sa, pe 21 iunie, anul acesta, in Jurnalul National.

 

"Trec prin momente grele de viata. Otrava pamfletului meu se muta incet-incet la mine in pahar. Voi implini, in curand, 67 de ani. Ma tem ca am uitat sa ma bucur de aniversarea zilei mele de nastere. Ma adresez voua, Ioana, Andrei si Ana-Maria, pentru ca sentimentul care m-a cuprins in ultimele saptamani si asupra caruia n-am insistat in discutiile noastre n-ar trebui sa va ia prin surprindere", scria el, adresandu-se copiilor lui.

 

"Din dragostea mistuitoare pe care v-o port, din convingerea ca nu va trece mult, dupa plecare mea, si oamenii vor intelege pe de-a-ntregul cine am fost cu adevarat, va avertizez ca, de acum incolo, cu mine se poate intampla orice", le scria acesta copiilor lui.

 

De altfel, in acelasi articol, Adrian Paunescu face si referiri la reprosurile care i s-au adus in ceea ce priveste relatia sa cu Nicolae Ceausescu.

"In vremea lui Ceausescu, mi se faceau reprosuri grave ca nu sunt corect si disciplinat conform cu linia partidului. Dupa moartea lui Ceausescu am suportat ani si ani reprosul ca l-am laudat, in anumite ocazii politice. Dupa 20 de ani de la asasinarea lui, Ceausescu isi recastiga un loc de merit in istoria nationala. Destui oameni il regreta in gura mare. Asupra acestei chestiuni, eu nu ma pot pronunta in termeni atat de categorici. Eu chiar cred ca sistemul trebuia sa cada", scria acesta in articolul publicat in Jurnalul National.

 

Sursa: Mediafax

 

******************************************************

 

IN MEMORIAM: ADRIAN PAUNESCU

(1943 – 2010)

 

 

 

Early Life

 

Born in Copaceni, Balti County, in what is now the Republic of Moldova, Paunescu spent his childhood in Barca, Dolj County. He did his secondary studies at Carol I High School in Craiova. His father was a member of the pre-war National Liberal Party and was sentenced to 15 years in prison by the Communist authorities for "anti-communist activities" (for the same reason, Adrian Paunescu was barred from entering university for some years).

 

Paunescu studied philology at the University of Bucharest and became a writer and journalist. He was an influential public figure throughout the 1970s and early 1980s. Sporting leftist ideas inspired by the Western 1960s movement, which he opposed to the more stolid Stalinist ideals of the ruling elite, he fashioned himself as an "inner circle" dissenter. He opposed the communist regime, criticising it and the dictator through Cenaclul Flacara shows. Some Romanian people consider that he is a sycophant for the way in which he praised the dictator Nicolae Ceausescu.

 

Flacara

 

A member of the Union of Communist Youth between 1966 and 1968, and, between 1968–1989, of the Romanian Communist Party, Paunescu gained control over a major weekly publication, Flacara and became the producer and host of the only itinerant folk and pop show in the country, Cenaclul Flacara, founded in 1973. He was a member of the Romanian Communist Party Central Committee and "court poet" of the dictator Nicolae Ceausescu.

 

In 1985, during his show, held at a stadium in Ploiesti, a heavy storm started. The electrician of the stadium warned him that the sound system was not properly protected against water and it would be better to stop the show. Paunescu replied that he would assume the risk, telling the crowd that "We, the Cenaclul Flacara, can defeat anything, even the storm" and asking that the gates be closed. Due to the storm, water infiltrated the electrical installations and created a short circuit, leading to a blackout in the stadium. People rushed to the exits, which were however closed. Since nobody knew how to open the gates, a stampede was triggered. Several people died and a few dozens were wounded. The number of victims is unknown mainly due to the secrecy during the Communist era: at the time, no newspaper mentioned the event. On June 16, 1985, he received a "warning" from the Communist authorities for causing the accident.

 

Political career

 

After 1989 Paunescu pursued a political career, aligning himself with socialist and then social-democratic political parties.

 

In 1996, he ran in the Romanian presidential election but received only 87,163 votes (0.69%). He was a senator from 1992 to 2008, representing Dolj County (1992–2004) and then Hunedoara County (2004–2008), first of the Socialist Labour Party, and later of the Social Democratic Party of Romania. He received the most votes in his district at the 2008 election, but failed to win a seat after the votes were redistributed pursuant to the MMP system used.

 

Books

 

Ultrasentimente (1965)

Mieii primi (1966)

Fantana somnambula (1968)

Cartile postale ale mortii (1970)

Aventurile extraordinare ale lui Hap si Pap (1970)

Viata de exceptii (1971)

Sub semnul intrebarii (1971)

Istoria unei secunde (1971)

Lumea ca lume (1973)

Repetabila povara (1974)

Pamantul deocamdata (1976)

Poezii de pana azi (1978)

Sub semnul intrebarii (1979)

Manifest pentru sanatatea pamantului (1980)

Iubiti-va pe tunuri (1981)

De la Barca la Viena si inapoi (1981)

Rezervatia de zimbri (1982)

Totusi iubirea (1983)

Manifest pentru mileniul trei (1984)

Manifest pentru mileniul trei (1986)

Locuri comune (1986)

Viata mea e un roman(1987)

Intr-adevar (1988)

Sunt un om liber (1989)

Poezii cenzurate (1990)

Romaniada (1993–1994)

Bieti lampagii (1993–1994)

Noaptea marii betii (1993–1994)

Front fara invingatori (1995)

Infractiunea de a fi (1996)

Tragedia nationala (1997)

Deromanizarea Romaniei (1998)

Cartea Cartilor de Poezie (1999)

Meserie mizarabila, sufletul (2000)

Mastile insingerate (2001)

Nemuritor la zidul mortii (2001)

Pana la capat (2002)

Liber sa sufar (2003)

Din doi in doi (2003)

Eminamente (2003)

Cartea Cartilor de Poezie (2003)

Logica avalansei (2005)

Antiprimavara (2005)

Ninsoarea de adio (2005)

Un om pe niste scari (2006)

De mama si de foaie verde (2006)

Copaci fara padure (2006)

Vagabonzi pe plaiul mioritic (2007)

Ruga pentru parinti (2007)

Inca viu (2008)

Libertatea de unica folosinta (2009)

 

-----------------------------------------------------

http://en.wikipedia.org/wiki/Adrian_P%C4%83unescu

 

 

 

 

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2010-IN-MEMORIAM-ADRIAN-PAUNESCU-1943-–-2010.aspx