Prietenii muzeelor constantene

George ROCA prezinta:

PRIETENII MUZEELOR CONSTANTENE

Colegiul National de Arte „Regina Maria” din Constanta promoveaza un sistem educational in conformitate cu standardele europene. Elevii sunt implicati in diverse activitati si proiecte prin care li se capteaza interesul, reusind sa li se ofere un alt mod de a invata, care sa le satisfaca, astfel, curiozitatea stiintifica, o cale de cunoastere activa a lumii inconjuratoare, venind ca o completare a programei scolare. Se urmareste, totodata, asigurarea dezvoltarii competentelor si a personalitatii individului. Exista foarte multe proiecte legate de mediu, de literatura, in special de lectura textelor, de cultura, in general.

Catedra de istorie a colegiului a initiat un cerc de istorie, „Prietenii muzeelor constantene”, prin care elevii sunt educati sa isi cunoasca si sa isi respecte trecutul si valorile. Prima activitate desfasurata in cadrul acestui cerc a fost sarbatoarea dedicata Zilei Armatei Romane.

Ziua Armatei Romane, sarbatorita la 25 octombrie in fiecare an, nu a trecut nemarcata de elevii Colegiului National de Arte „Regina Maria” Constanta. Elevii din clasa a VIII-a C coregrafie, diriginte profesor Ioana Raca, au vizitat marti dupa-amiaza Muzeul Militar National Constanta, indrumati de profesoara de istorie Gigi Stanciu*. Acolo au fost intampinati si primiti cu caldura de directorul muzeului, istoricul Costin Scurtu, care le-a vorbit elevilor in stilul sau caracteristic bine documentat si plin de solicitudine.

„Ne–au impresionat exponatele reprezentand uniforme de epoca (originale si reconstituiri), armamentul alb si de foc, armamentul de infanterie si de artilerie, uniformele de ceremonie, decoratiile, unele documente care au apartinut militarilor dobrogeni, machetele, fotografiile militare, precum si o armura medievala chinezeasca” au spus Elena Radu si Maria Popa, doua dintre cele mai sarguincioase eleve la orele de istorie si cultura civica predate de doamna profesoara Gigi Stanciu.

Actiunea s-a inscris intre activitatile extracurriculare proiectate in cadrul cercului „Prietenii muzeelor constantene”, initiat in acest an scolar, ca un semnal de alarma fata de actuala situatie din cultura si invatamantul romanesc.

——————————————-

* Nota: Profesoara Gigi Stanciu, unul dintre initiatorii acestui proiect, duce o intensa activitate literara, fiind deseori prezenta cu scrieri de calitate, precum poezie, studii istorice, eseuri, sau prezentari in reviste precum „Noi Nu” din Cluj-Napoca, „ Agero” Stuttgart, „Romanian VIP” din Dallas, ARP (Asociatia Romana pentru Patrimoniu) Bucuresti si altele.

George ROCA

octombrie 2010

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a2002-Prietenii-muzeelor-constantene.aspx