ION TOBOSARU – LA DOUCEUR DE VIVRE (DULCELE GUST AL VIETII)

George BANU

Acest diagnostic mi s-a impus din prima clipa cand, departe, am aflat, disparitia lui Ion Tobosaru. Mai mult decat un profesor, el a fost un personaj al lumii teatrului ce si-a purtat cu gratie ironia si si-a cultivat ludic excesele metaforice. Ion vorbea ca nimeni altul convocand referinte mitologice, amuzandu-se tacit cu distanta intre banalitatea unui fapt si dimensiunea hiperbolica ce i-o acorda.

Il iubeam pentru ca nu era niciodata agresiv, ci constant detasat ca si cum viata era un spectacol ai carei actori eram impreuna: si el si noi. Ion Tobosaru nu judeca ci ne asocia intr-o performanta comuna pe care o evalua cu o lejeritate niciodata dezmintita, plasandu-se la un interval al carui secret singur il poseda, acela intre seriosul ce-i displacea si gluma care-l seducea. El, ca nimeni altul, le reunea.

Cu Ion Tobosaru am petrecut „clipe de viata", la Institutul de teatru si in afara lui, mereu pe acelasi fond de „douceur de vivre", profitand de dulcele gust al vietii. Fara nici o umbra, fara nici o crispare surazand mereu cu o placere comun impartasita fata de jocurile date pe „scena universitatii".

Cata emotie mi-a produs ultimul sau gest care-mi ramane in memorie! La lansarea cartii „Viata secunda” in foaierul Teatrului National o doamna discreta a venit din partea sa pentru a-mi solicita un exemplar. I l-am oferit cu placere fara a banui atunci ca era cadoul pe de pe urma, schimb final inainte de despartire. El ma consoleaza azi! Si de aceea nu lacrimile imi umezesc ochii ci surasul melancolic imi infloreste pe buze.
Drum bun, draga Ion!
--------------------------------
George BANU
Fost student si asistent al lui Ion Tobosaru,
prieten de o viata
Paris, 16 decembrie 2016


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19799-ION-TOBOSARU-–-LA-DOUCEUR-DE-VIVRE-DULCELE-GUST-AL-VIETII.aspx