Sabotarea voluntarilor de catre personalul Ambasadei si Consulatului României la Londra

Dr Tommy Tomescu

Stimate Domnule ambasador Dan Mihalache,

S-a facut un progres prin publicarea mai multor asociatii romanesti pe site-ul Ambasadei, comparative cu cele anterior „agreate” pe criterii subiective, asa cum v-am solicitat cand ati preluat functia de ambasador.

Dar Ministerul Afacerilor Externe este impanzit de persoane incompetente, institutia neefiind capabila sa onoreze promisiunea de a deschide pana in Noiembrie 2016 un Consulat operational in Manchester.

De asemenea, M.A.E. continua sa incalce Legea nr. 86/2016, care obliga Guvernul Romaniei sa publice normele metodologice de aplicare a legii Centrelor Comunitare din Diaspora, pana la data de 6 Septembrie 2016.

Nu numai ca personal M.A.E. nu isi realizeaza atributiile, dar mai si saboteaza si impiedica voluntarii din diaspora care pe banii si timpul lor propriu doresc sa ajute la implementarea acestei legi.

Legea solicita inregistrarea a 5.000 de cetateni romani in Registrul unic, pentru a dechide un Centru Comunitar si, desi inregistrarea se poate face de cativa ani, Ambasada nu a dorit sa stimuleze comunitatea sa se inregistreze.

Am deschis Centrul Comunitar Roman din Londra la 1 Decembrie 2015 si am platit chiria din buzunarul meu personal, fara ajutor de la statul roman sau de la cel britanic, timp de aproape un an, in care am desfasurat activitati in interesul comunitatii, fara ca eu sa am un beneficiu financiar.

Din moment ce avem o lege care spune ca statul trebuie sa infiinteze aceste centre si sa ajute comunitatea, am decis sa nu mai finantez acest centru si sa ajut la inregistrarea celor 5.000 de cetateni romani in Registrul unic.

Am solicitat Consulului Romaniei la Londra, Valentin Munteanu, formularele-tip pentru inregistrarea cetatenilor romani in Registrul unic. Acesta m-a informat ca imi poate oferi doar cateva si nu doreste ca noi sa facem aceasta actiune in timpul alegerilor parlamentare, desi atunci era momentul optim, cand erau multi romani la un loc si se putea desfasura aceasta actiune in mod eficient.

Remarcand faptul ca personalul M.A.E. nu doreste in realitate realizarea unor centre comunitare independente, am decis sa organizam o actiune de facilitare a inscrierii cetatenilor romani in Registrul unic.

Cu 186 de £ire am achizitionat cartuse si foi, printand mii de exemplare ale formularului de inregistrare in Registrul unic disponibil in mod public pe site-ul ambasadei.
Domnul Toni Timis de la T & D Glazing And Installation ne-a sponsorizat prin achizitionarea unor veste reflectorizante.
Daniel Condrea, Ciprian Prodan, Anisoara Lucia Cicio, Bogdan Spataru, Laurentiu Dumitru, Aaron Matthew, Valentin Ciobotaru, Florin Taranu, Micu Lucian, Eugen Trisca, Madalin Neacsu, Alexandra-Andreea Culic, Dorina Rughinis, Mihaela Atomulesei si Stefan Ionita au fost de acord sa participe ca voluntari la aceasta actiune.

Pe spatele formularului am imprimat:
1. Informatii privind actele si conditiile necesare pentru a vota, din dorinta de a fluidiza votarea si usura munca celor din sectiiile de votare.
2. Informatii privind necesitatea solicitarii unui centru comunitar in mod expres, deoarece M.A.E. nu si-a indeplinit obligatia legala de a publica o metodologie cu un formular-tip special, asa cum prevede legea.
3. Un chestionar cu doua intrebari.

In data de 11 Decembrie 2016, cu ocazia alegerilor parlamentare, voluntarii s-au deplasat impreuna cum mine la sectiile de votare din Londra, unde am inmanat aceste formulare cetatenilor romani.

Cetatenii au fost foarte bucurosi ca le-am oferit informatii utile, majoritatea dorind sa completeze formularele. Unele persoane au dorit ca noi sa si depunem ulterior aceste formulare la consulat, iar altele au dorit ca dupa completare sa le trimita personal la consulat.
Pe majoritatea formularelor am printat adresa consulatului, pentru ca fiecare sa le poata trimite personal, iar altor persoane le-am spus verbal unde trebuie expediate.

Am fost neplacut surprinsi de atitudinea personalului Ambasadei si al Consulatului care se afla in unele sectii din Londra, acestia depunand eforturi extraordinare pentru a ne obstructiona actiunea, chiar daca se desfasura in afara sectiei de votare.

Din pacate, atitudinea ostila a angajatilor M.A.E. a fost alimentata si de faptul ca multi romani au cerut in chestionarele completate ca:
1.      conducerea viitorului centru comunitar roman din Londra sa fie aleasa prin VOT de catre romanii din Londra inscrisi la misiunile diplomatice romanesti, si NU impusa de catre Ambasada/Ministerul Afacerilor Externe;
2.      angajatii viitorului centru comunitar roman din Londra sa fie din randul romanilor care au trait cativa ani in Londra, NU adusi din Romania.

Am fost sunat de catre Consulul Romaniei la Londra, care impreuna cu secretara ambasadei mi-au cerut sa incetez aceasta actiune, desi nu se desfasura pe teritoriul statului roman, ci pe strada, fiind totodata informat ca consulatul nu va accepta formularele completate, daca sunt depuse de o organizatie a romanilor din diaspora.

Va solicit sa imi explicati pe ce temei se bazeaza aceasta conditionare si de ce nu avem voie sa desfasuram actiuni in sprijinul comunitatii in ziua alegerilor si de ce Consulatul poate refuza sa primeasca formulare completate de cetateni romani si aduse de o asociatie a romanilor din diaspora, din disperare fata de ineficienta vadit observabila a angajatilor M.A.E.

Unul din motivele invocate de personalul M.A.E. care ne-a obstructionat actiunile desfasurate in afara institutiilor M.A.E. a fost faptul ca o asociatie a romanilor din diaspora nu poate manipula documente care detin informatii personale.

Aceasta tentativa de disculpare este invalidata de faptul ca noi am oferit persoanelor adresa consulatului pentru a le trimite personal, dar am continuat sa fim obstructionati.

De asemenea, pe teritoriul britanic o organizatie trebuie sa respecte legile britanice, iar formularul este disponibil pe site-ul ambasadei, putand fi descarcat si folosit de oricine.

Voluntarii din comunitate si cu mine am strans sute de formulare de plangere penala impotriva domnului Ponta, pentru obstructionarea alegerilor pentru presedintele Romaniei in 2014.

Cu siguranta va aduceti aminte de sutele de mii de oameni obstructionati, furati si umiliti la cozile din diaspora, deoarece erati managerul de campanie al Presedintelui Iohannis.

Va rog sa imi explicati daca noi, cei care am strans formulare de plangere penala impotriva lui Ponta am gresit, tinand cont ca am facut si atunci acelasi lucru atat la alegerile pentru presedinte, cat si la cele parlamentare.

Tinand cont de lipsa de caracter a unora dintre angajatii M.A.E., nu ma surprinde faptul ca i-au tratat pe voluntarii din diaspora ca pe niste infractori, in timp ce persoanele care au obstructionat votul romanilor in 2014 sunt in continuare in libertate!

Cu stima,
Dr. Tommy Tomescu, DMD

Director al Centrului Comunitar Roman din Londra
https://www.facebook.com/CentrulComunitarRomanLondra/posts/1202196876502490
www.CentrulComunitarRoman.org
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19797-Sabotarea-voluntarilor-de-catre-personalul-Ambasadei-si-Consulatului-Rom226-niei-la-Londra.aspx