CULTURA SI IDENTITATE ROMÂNEASCA

Cristian SANDACHE

„Artur Silvestri a fost un om zidit de viu intre carti si documente stravechi, care avea in cel mai inalt grad simtul generozitatii, un scriitor crestin, care si-a iubit, in cel mai inalt grad, poporul din care s-a plamadit.”

Am descoperit abia de cativa ani cartile lui Artur Silvestri. Autorul lor trecuse Dincolo, in ziua de 30 noiembrie 2008, la doar 55 de ani. Nu stiam mare lucru despre el si cand am descoperit fraza muzicala, concentrarea fascinanta de eruditie si naturalete, bucuria cosmica in urma contactului cu parfumul cartilor ca fiinte, pasiunea incandescenta pentru Romania (inteleasa ca un pamant, ce-l primise pe apostolul Andrei, asa cum tarana arsa primeste ropotul ploii) am inteles ca era vorba de un creator, care nu poate fi incadrat in nici o nisa. Iubit si dusmanit, Artur Silvestri a fost unul dintre promotorii identitatii nationale romanesti prin cultura, un scriitor de factura spiritualista, identitara si in acelasi timp, un adevarat Mecena al culturii.

A sustinut efectiv tot ce considera ca reprezinta valoare autentica autohtona, acompaniat cu o nobila energie de distinsa sa sotie, scriitoarea Mariana Braescu-Silvestri. Este autorul unei viziuni, in conformitate cu care, indiferent de timpurile care se deruleaza pe plan istoric, in pofida seismelor ideologice, exista un substrat spiritual romanesc primordial, care conserva esenta curata a colectivitatii si-i confera acel plus de rezistenta si creativitate, fara de care, colectivitatea ca atare si-ar pierde individualitatea, devenind un fel de masa amorfa.

A numit acest element – „Romania tainica”, o entitate care e (de cele mai multe ori), ignorata sau dispretuita de catre trecatoarele institutii ale prezentului si de anexa acestora- mass-media ancilara- sau de consum. E o Romanie a insinguratilor anonimi, capabili de opere culturale exceptionale, este Romania bunului simt taranesc, pastrat in mentalitatea acelor mesteri populari sau carturari din targurile uitate de trenuri, care fac eforturi ciclopice pentru a salva cate o urma a stramosilor repauzati, sau a mai pastra amintirea unor timpuri luminoase.

E Romania lucratorilor care nu l-au uitat pe Hristos si pildele sale, e tara schiturilor si a manastirilor semanate prin luminisuri si poale de munte, acolo unde urmasii „calugarilor sciti”, isi urmeaza cu anonim eroism, vocatia singuraticei lor cai de devenire . Artur Silvestri a fost un om zidit de viu intre carti si documente stravechi, care avea in cel mai inalt grad simtul generozitatii, un scriiitor crestin, care si-a iubit in cel mai inalt grad, poporul din care s-a plamadit.
----------------------------
Cristian SANDACHE
decembrie 2016
Galati


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19789-CULTURA-SI-IDENTITATE-ROM194-NEASCA.aspx