ARIE LAMDAN - CONTRARIUL SUBLIMULUI

Dorel SCHOR
 
O vizita la pictorul Arie Lamdan se transforma imediat intr-o aventura artistica de exceptie. Inca inainte de a intra in incinta, te intampina o lume fantastica, cu elemente de basm si simboluri transformate in poarta. Nu e decat prologul pentru ca, odata ajuns in curte, te vezi inconjurat de statui bizare, alcatuite din materialele cele mai ciudate (lemn, franghie, sticla, metal, plastic, carton, caramida, ceramica, lut etc) care te conduc pe nesimtite in atelierul artistului.

Aici, in afara lucrarilor de pictura obisnuite, in masura in care intr-un tablou al unui pictor recunosti stilul lui si cea ce il caracterizeaza, am vazut si o alta categorie artistica, pe care o putem numi pictura grotesca... Este o ipostaza estetica care reflecta realitatea in forme fantastice, disproportionate, chiar extravagante. Pictorul isi permite un comic excesiv, de aspect caricatural, neobisnuit de caraghios si ridicol. Compozitia are un aspect burlesc si bizar, dar sincer. De o sinceritate nemiloasa.

Fara indoiala ca artistul isi cunoaste personajele si le da posibiitatea de a fi ele insele. Lasand fantasticul sa lucreze. el foloseste parodicul. Grotescul este contrariul sublimului. De acea, trasaturile si atitudinea figurilor din tablou sunt voit disproportionate, uneori surprinse in culori stridente, cu intentie evident satirica. Rezulta un univers fantastic, situat intre comic si bizar, intre simbol si realitate.

Acest gen de pictura grotesca presupune imaginatie si indrazneala, precum si o perfecta cunoastere a psihologiei "modelelor". Si e destul de greu de incadrat in canoanele artei. Prezinta elemente de abstract si realism, dar abunda in  expresionism si suprarealism, fara sa refuze combinatiile de nuante impresioniste. Arie Lamdan stapaneste toate secretele acestui gen neobisnuit, abordat de prea putini pictori. Tocmai de acea, vizita in sanctuarul sau de creatie este atat de interesanta.
----------------------------
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
16 decembrie 2016


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19766-ARIE-LAMDAN-CONTRARIUL-SUBLIMULUI.aspx