Din Lumea... lui Stanley Kramer (1226)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The governments of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Dupa 240 de ani de la semnarea Declaratiei de Independenta, America s-a trezit din “corzi” si a demonstrat cu ocazia alegerilor ca nu este dispusa sa accepte sine-die un for legislativ, care s-a indepartat total de preceptele care au stat la baza constituirii acestei democratii, acestui fost concept filosofic numit America. Tuturor celor care detin majoritatea in Congresul Statelor Unite - Senat, Camera Reprezentantilor - ma simt obligat sa-i atentionez, nici vorba sa le amintesc sau reamintesc, ca Republica creata la 4 Iulie 1776 si statuata juridic la Conventia Constitutionala din 1787, nu poate fi pastrata daca se admit masuri total anacronice si care contravin legilor care au stat la baza constituirii acestei democratii.
Stimati ignoranti, nu va sfiiti sa studiati, chiar daca studiul, in conformitate cu cele regasite in cartea “Invatatura si Revolutia” lui Leon Trotsky, “comporta anumite riscuri, din necesitate trebuie sa inveti si de la cei mai ardenti inamici”. Va recomand sa va asumati riscul de a studia cartile istoricului si filosofului militar chinez, secolul al V-lea B.C., Sun Tzu, The Art of War, cu aplicativitate maxima in arta guvernarii, cat si a filosofului chinez Lao Zi, secolul al VI-lea B.Cr., care in opera monumentala intitulata “Cartea despre Dao si Putere”, traseaza preceptele de baza ale modului de cum se guverneaza o tara sau un popor. Pana sa vedem daca factorii decizionali sunt familiari cu normele elementare de management, retineti cuvintele lui Mark Twain: ”Viata, libertatea si proprietatea nimanui nu este sigura, atunci cand Congresul se afla in sesiune - No man’s life, liberty or property is safe while the Congress is in session”. Cu alte cuvinte, nu putem fi siguri de nimic. Singura veste buna este ca, dupa 33 de ani de prestatie jenanta, pavoazata cu mahalagisme greu de regasit nici sub Podul Grant sau la precupetele din Matache Macelaru, care comparativ sunt niste adevarate Ladies, demne de Barackingham Pallace-pardon, Buckingham Pallace- senatorul Barbara Boxer a parasit Cladirea Capitoliului, “cedand” locul, in urma alegerilor, fostului Procuror General al statului California, Kamala Devi Harris, printre multe altele si favorita actualului ocupant al Biroului Oval.
 Oricum, plecarea lui Barbara Boxer, in data de 7 Decembrie 2017, coincide cu Shame Day - ziua Rusinii, cu conotatie referitoare la atacul japonez asupra Bazei navale din Pearl Harbor, Hawaii. Spre anamnesis-reamintire, ziua in care Barbara Boxer a fost aleasa in Senatul SUA a fost catalogata de jurnalistul Dennis Prager drept “cea mai intunecata zi din politica americana”, iar fostul vicepresedinte, Dan Quale, a definit alegerea Barbarei Boxer, similara cu pierderea alegerilor de catre presedintele administratiei 41, George Herbert Walker Bush, in fata lui William Jefferson Blyte Clinton. Personal, am regasit-o pe Barbara Boxer si pe marea majoritate a politicienilor lumii, in caracterizarea facuta de George Bernard Shaw: ”El nu stie nimic si el gandeste ca stie totul. Asta arata clar o cariera politica - He knows nothing and he thinks he knows everything. That points clearly to a political career”.
Nu stiu cati dintre dumneavoastra conecteaza ziua de 7 Decembrie 1941, de una dintre cele mai negre zile din istoria Statelor Unite ale Americii. In acea zi nefasta de Duminica, trupele japoneze, la ordinele lui Hideki Tojo, primul ministru al Japoniei, au declansat Operatiunea Tora -Tora, sub comanda amiralului Isuroku Yamamoto. Atacul surpriza a generat 2403 morti si 1178 raniti si a condus la avarierea unei multitudini de nave militare aflate in portul Pearl Harbor, lucru care i-a determinat pe americani sa denumeasca acea zi, drept Ziua Rusinii - Shame Day. Desi amiralul Yamamoto si-a gasit sfarsitul doi ani mai tarziu, cand avionul in care se afla a fost doborat de US Air Force, americanii nu uita ca lui Yamamoto i se atribuie urmatoarele cuvinte, ca o referinta la poporul American: ”Un individ, comunitate, popor, natiune etc. care are curajul si taria morala sa-si admita in cele mai mici amanunte pierderile, neajunsurile si lipsurile va fi imposibil de invins".
Din nefericire, nici omenirea, nici America nu mai este cea care a fost in urma cu 75 de ani, notiunile de caracter, fidelitate, integritate, onestitate, patriotism, plus multe alte virtuti, disparute din relatiile sociale dintre populatia grotescului Mapamond care au constituit precepte ferme in caracterizarea componentilor unei societati civilizate. Pe baza unor documente indubitabile si studii elaborate de Ned Davis Research se arata ca cele mai puternice crize politice si economice intamplate in ultimele decenii au generat, in perioadele urmatoare, evolutii economice fara precedent. In ignoranta mea, stau si ma intreb de decenii: sa nu fi stiut cele mai perfectionate servicii de informatii din lume, ca inca din 1928, japonezii au construit in insula Kyoso un shanty town - oras de carton, identic cu Pearl Harbor, pe care l-au bombardat timp de 13 ani ? Personal, refuz sa cred !!!
In ce ma priveste, sunt convins ca “laboratoarele” mai marilor lumii sunt la curent cu studiile facute de Joseph Alois Schumpeter, “Distrugeri Creative” si ne doresc distrugerea - sfarsitul in mod creativ!?!  
A.C.TON

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19723-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-1226.aspx